Foci

Meglepő angol focirekordok

A Manchester City United felett aratott 6-1-es győzelme arra ösztönözte a Sport24-et, hogy szétnézzen az angol foci meglepő rekordjai között.

A Premier League rekordbajnoka a Manchester United 19 arannyal, a legtöbb győzelmet (1773) a Liverpool aratta, a legtöbb mérkőzést egymás közt (195) az Everton és az Aston Villa játszotta.

A legtöbb pontot (106) a Reading szerezte 2006-ban a Championshipben, a Premier League legrosszabb szezonteljesítményét (1 győzelem, 8 döntetlen, 29 vereség) a Derby County produkálta.

Számunkra azonban nem ezek a rekordok a legmeglepőbbek. Íme néhány igazi csemege az angol fociból:

Meglepő, hogy a legnagyobb nézőszámot 1934-ben egy Manchester City-Stoke City meccs produkálta. 84 569 látogatója volt a mérkőzésnek, Angliában azóta egyetlen bajnokin sem voltak ennyien.

A Manchester City 1934-ben:

A legnagyobb arányú Premier League-győzelmet a Manchester United az Ipswich felett aratta. 1995-ben a 9-0-s mérkőzésen Andrew Cole öt gólt rúgott, a hazaiak kapujában a legendás Peter Schmeichel unatkozott.

A mérkőzés góljai:



A legnagyobb átigazolási díjat Anglián belül Fernando Torresért adott ki klub, ez természetesen a Chelsea volt, amely 50 millió fontért igazolta le a támadót a Liverpooltól. Ebből a pénzből hazánkban 6 millió 666 ezer kilogramm kenyeret vagy 14 és fél millió szelet pizzát, esetleg 6400 Suzuki gépkocsit lehetne vásárolni.

A legtöbb mérkőzést Peter Shilton, a Leicester kapusa játszotta a szigetországban. A felfoghatatlan 1005 pályáralépést 1966 és 1997 között, 31 év alatt érte el. A hálóőr 17 évesen csapata első számú kapusa volt, és 48 évesen még védett.

Peter Shilton:

A legfiatalabb valaha pályára lépett játékos Reuben Noble-Lazarus, aki 15 évesen és 45 naposan már kifutott a zöld gyepre a Barnsley-Ipswich meccsen. A játékos még mindig csak 18 éves.

Noble-Lazarus első gólja a Barnsley-ban:

A leggyorsabb mesterhármast James Hayter érte el, 2004 februárjában egy Bournemouth-Wrexham mérkőzésen. A támadó 2 perc 20 másodperc alatt jutott el három gólig.

A Ligakupa-döntők történelmének leggyorsabb gólját 2005-ben John Arne Riise érte el, a Chelsea ellen. A találat 45 másodperccel a kezdés után született, gyönyörű volt, de győzelmet nem ért, a Chelsea 3-2-re nyert.

A meccs összefoglalója:

A szigetország legutóbbi rekordmeccse a hétvégi Manchester United-Manchester City (1-6) mérkőzés volt. A United a harmncas évek óta nem kapott hazai pályán hat gólt, de a City is csak 1955-ben mutatott fel hatgólos győzelmet a bajnokságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik