Foci

Platini a svájci ügyészség előtt

Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke a Vaud kanton ügyészségén válaszolt a Sion csapatával kapcsolatos kérdésekre.

A kontinentális szövetség vezetőjének, majd őt követően Gianni Infantino főtitkárnak azért kellett megjelenniük az ügyészségen, mert a helyi bíróság döntése ellenére az UEFA továbbra sem vette vissza az Európa Ligába a korábban kizárt svájci FC Siont, Vanczák Vilmos együttesét.

A két sportvezető vallomásáról az UEFA nem közölt részleteket, csupán annyit, hogy Platini örömmel válaszolt a kérdésekre mint szemtanú.

“A továbbiakban nem kívánunk nyilatkozni az ügyben, a bíróság a számára szükséges információk birtokában meghozza majd döntését” – áll az UEFA szerdai közleményében.

A helyi bíróság október 5-én kötelezte arra az UEFA-t, hogy vegye vissza az EL-be a Siont, noha a futballszövetség illetékes bizottsága még szeptemberben úgy döntött, hogy mivel a svájci klub tiltás ellenére igazolt játékosokat, kizárja a kupából. Helyette a Celtic Glasgow kapott szereplési lehetőséget a csoportkörben, ahol a spanyol Atlético Madrid, az olasz Udinese és a francia Stade Rennes az ellenfele.

A sorozatból két forduló már lezajlott. A Celtic előbb 2-0-ra kikapott Madridban, majd otthon 1-1-et játszott az Udinesével, csütörtökön pedig a harmadik körre is sor kerül.

A vaudi bíróság a 21 400 frankos perköltség és 33 ezer frank kártérítés megfizetésére is ítélte az UEFA-t, amelynek ráadásul naponta 1000 frank bírságot kell fizetnie, amíg nem helyezi vissza a csapatot az Európa Ligába.

Az UEFA még másfél hete úgy nyilatkozott, hogy majd “sportszakmai és sportjogi okok alapján” indokolja meg a bíróság előtt, hogy miért nem veheti vissza a sorozatba a Siont. Ugyanakkor hétfőn elküldött egy tervet a törvényszékhez, melyben arra tesz javaslatot, hogy a Sion miként csatlakozhatna úgy a sorozathoz, hogy a helyette főtáblára került skót Celtic is játszhasson tovább.

Az ügy előzménye, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) egy 2009-es, ám csak idén januárban hatályba lépett ítélete alapján a svájciak egy évig nem igazolhattak volna játékost, ezzel szemben mégis hat új labdarúgó érkezett a klubhoz. A Sion által a selejtező utolsó körében búcsúztatott Celtic óvott, az UEFA elfogadta azt, és így a skót együttes jutott tovább.

Vanczákék azzal védekeztek, hogy a tiltást a svájci bíróság ideiglenesen feloldotta, és engedélyt adott a futballisták szerződtetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik