Foci

Kötelesék a csodában bízhatnak a Chelsea ellen

A két magyar focistát is foglalkoztató Genk csapatától már a pontszerzés is nagy bravúr lenne Londonban. Szerdai BL-előzetes.

Az E-csoportban a kapus Köteles Lászlót és a középpályás Tőzsér Dánielt is soraiban tudó belga Genk együttese az angol Chelsea otthonába látogat a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában.

A keretek erőssége mellett a statisztikák is egyértelműen a londoniak mellett szólnak, akik eddigi mindhárom hazai mérkőzésüket megnyerték aktuális belga ellenfelükkel szemben, ráadásul ezeken az összecsapásokon még gólt sem kaptak. A Genk története során eddig nyolc BL-összecsapást játszott – győzelem nélkül.

A Chelsea a mostani csoportkörben a Leverkusent már megverte hazai pályán, a Valencia ellen viszont ikszelt idegenben, így négy ponttal várják Köteleséket.

Andé Villas-Boas, a londoni kékek mestere jól ismerheti a Genk csapatát, hiszen még a Porto mestereként tavaly az Európa Ligában sikerrel mérkőzött ellenük (7-2-es összesítéssel jutottak a portugálok a csoportkörbe). “Mindkét meccs nagy küzdelmet hozott, a Genknek is megvoltak a lehetőségei” – emlékezett vissza a párharcra a szakember.

A csoport másik mérkőzésén a Bayer Leverkusen a Valenciát fogadja: amennyiben a spanyol együttes gólt szerez, akkor a 15. olyan csapat lehet, amely legalább 450 alkalommal volt eredményes az európai kupákban.

Az “F” jelű kvartettben az eddig hibátlan Olympique Marseille hatalmas lépést tehet a továbbjutás felé akkor, ha hazai környezetben legyőzi az Arsenalt. Erre minden esélye megvan, ugyanis saját pályáján ritkán veszít pontot, míg az Ágyúsok legutóbbi kilenc idegenbeli BL-fellépésükről csak egyetlen alkalommal tudtak három ponttal távozni.

“A Marseille jól védekezik és veszélyesek a kontráik, a francia bajnokságban jelenleg elfoglalt helyezésük nem mutatja meg a valós erejüket. A középpályán is nagyon erősek, az itt zajló csata fontos lesz a meccs szempontjából” – dicsérte előre az ellenfelet Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere.

A csoport másik mérkőzésén a német bajnok Borussia Dortmund az “életben maradásért” játszik a görög Olimpiakosszal, miután jelenleg csak egy ponttal állnak a hatpontos Marseille és a négypontos Arsenal mögött.

Huszti Szabolcs csapata, az orosz Zenit Ukrajnában, a Sahtar Donyeck otthonában lép pályára. Ez a stadion szinte már a “bevehetetlen erődök” közé számít a BL-ben, ugyanis a legutóbbi 17, itt megrendezett találkozón csak egy vendégcsapat tudta győztesen elhagyni a játékteret.

A G-csoportot két forduló után nagy meglepetésre vezető ciprusi APOEL Nicosia az elmúlt szezonban Európa Liga-győztes Porto vendége lesz.

A “H” jelű kvartettben két olyan találkozóra kerül sor, ahol az esélyek egyértelműek: a címvédő FC Barcelona a cseh Viktoria Plzent, az olasz bajnok AC Milan pedig a fehérorosz BATE Boriszovot fogadja.

Persze ahogy ilyenkor szokásos, Pep Guardiola, a Barca szakvezetője sem kívánta leírni csapata ellenfelét. “Ez a Bajnokok Ligája, és a kisebb klubok mindig problémát jelenthetnek számunkra. Szerdai ellenfelünk eddigi játéka meglepett, nagyon jól, intenzíven futballoznak. Megpróbálunk nyerni, és a lehető legtöbb pontot megszerezni, mielőtt a Milanhoz látogatunk.”

Bajnokok Ligája, a szerdai program
E-csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Valencia (spanyol) 20:45 óra 
Chelsea (angol)-Genk (belga) 20:45 ó
A csoport állása: 1. Chelsea 4 pont, 2. Bayer Leverkusen 3, 3. Valencia 2, 4. Genk 1
F-csoport:
Olympique Marseille (francia)-Arsenal (angol) 20:45 ó
Olimpiakosz Pireusz (görög)-Borussia Dortmund (német) 20:45 ó
A csoport állása: 1. Olympique Marseille 6 pont, 2. Arsenal 4, 3. Borussia Dortmund 1, 4. Olimpiakosz 0

G-csoport:

Sahtar Donyeck (ukrán)-Zenit (orosz) 20:45 ó
FC Porto (portugál)-APOEL Nicosia (ciprusi) 20:45 ó
A csoport állása: 1. APOEL Nicosia 4 pont, 2. Zenit 3 (4-3), 3. FC Porto 3 (3-4), 4. Sahtar Donyeck 1

H-csoport:

AC Milan (olasz)-BATE Boriszov (fehérorosz) 20:45 ó
FC Barcelona (spanyol)-Viktoria Plzen (cseh) 20:45 ó
A csoport állása: 1. FC Barcelona 4 pont (7-2), 2. AC Milan 4 (4-2), 3. Viktoria Plzen 1 (1-3), 4. BATE Boriszov 1 (1-6)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik