Foci

Megtámadták Dzsudzsákék szurkolóit

Az Anzsi Mahacskala-Szpartak Nalcsik meccset követően botokkal, kövekkel, késekkel támadták meg Dzsudzsák Balázs csapatának szurkolóit.

Vasárnap Dzsudzsák Balázs csapata az Anzsi Mahacskala a Szpartak Nalcsik otthonában lépett pályára. A magyar válogatott játékos sérülését követően még nem játszott az 1-1-es döntetlennél véget ért mérkőzésen. A luxuskörülmények közt élő Anzsi játékosok szerencséjére a szokásoknak megfelelően külön géppel és nem autóbusszal távoztak Kabard és Balkarföld fővárosából.

A Dagesztáni csapatot elkísérő több száz szurkoló azonban autó és buszkonvojt alakítva indult hazafelé. Az etnikumokkal teli kaukázusi régióban meglehetősen nagy a feszültség. Mindennaposak a zavargások, így a hazafelé tartó szurkolói karaván sem kerülhette el azt a támadást, amely Ingusföldön, Nazran városától nem messze érte őket. Mintegy százan támadtak az Anzsi szurkolók autóira, buszaira. A megálló járművekből kiszálló szurkolókat dobálni, ütlegelni kezdték. Egyes hírek szerint fegyverek is előkerültek, sőt a támadók között rendőrök is voltak. Néhány szurkolót töréses, késeléses sérülésekkel szállítottak kórházba a helyszínre érkező mentők.

A károk láthatóan jelentősek




Az Anzsi honlapján közleményt adott ki: „Őszinte hálánkat fejezzük ki azon szurkolóinknak, akik bebizonyítva a klub iránti hűségüket elkísérték a csapatot. Ugyanakkor felháborodásunkat fejezzük ki a „huliganizmus” miatt, és azonnali intézkedéseket hozunk az eset kivizsgálása érdekében. Egyúttal kérjük a kárt és sérülést szenvedett szurkolókat, hogy higgadt fejjel gondolkodjanak, tartózkodjanak az uszító nyilatkozatoktól, az etnikai villongásoktól, mert a bűnösök elnyerik megfelelő büntetésüket.”

Politikai háttér:
Az Anzsi Mahacskala dagesztáni szurkolóit idegenben vélhetően helyi orosz ellenszurkolók támadhatták meg, mivel a vendégcsapat otthona, az Orosz Föderáció részét képező, annak észak-nyugati részén fekvő Dagesztán. A terület hegyes vidékein az ott élő muzulmán szakadárok gyakran kerülnek összetűzésbe az orosz központi hatalommal.
A mérkőzésnek otthont adó, a kabardino-balkáriai köztársaságban fekvő Nalcsik, szintén meglehetősen kevert etnikumú terület, türkökkel, bolgár-törökökkel, balkárokkal és persze jelentős részben orosz nemzetiséghez tartozókkal persze. Utóbbiak nemzeti színeit viseli a Szpartak Nalcsik csapata is. A hagyományosan az oroszok és az észak-kaukázusi muzulmán, vagy ázsiai kisebbségek közötti feszültségek okozhatták a mostani balhét is Nalcsikban.

 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik