Foci

Európa elitjében a Rába ETO

A Rába ETO futsal-csapata is érdekelt az UEFA Kupa keddi sorsolásán Nyonban. A Győr Portugáliába, Olaszországba vagy Oroszországba utazik.

Délután 13 óra 30 perctől rendezik a svájci Nyonban a futsal UEFA Kupa elit csoportkörének sorsolását. Tizenhat csapat vesz részt a főtáblán, a négy kiemelt együttes mellé a hat selejtezőtorna győztesei és másodikjai csatlakoznak.

Az elitkörben négy kvartettre oszlik a mezőny, ők november 12. és 20. között a már korábban kijelölt helyszínen egy minitornán döntenek a továbbjutó kilétéről, a csoportgyőztesek jutnak be az áprilisi döntőben. Házigazda lesz a Sporting Lisszabon, a Barcelona, a trevisói Marca Futsal és a Dinamo Moszkva. A Győr is beadta a pályázatát, ám a Rába-partiak végül nem kapták meg a rendezés jogát.

 

A négyeseket kétféleképpen alakítják ki: kettőben egy-egy kiemelt és selejtezőtorna-győztes, illetve két-két második szerepel majd, míg a másik kettőben az egy-egy kiemelt mellé két-két csoportgyőztes és egy-egy második kerül. Az elitkörben egyik csapat sem kerülhet össze olyannal, akivel a selejtezőben is megvívott, így a Rába ETO biztosan elkerüli az FC Barcelona gárdáját.

A besorolások
Kiemeltek:
ASD Città di Montesilvano C/5 (olasz, címvédő)
Sporting Clube de Portugal (portugál, házigazda)
Kairat Almaty (kazah)
Araz Naxçivan (azeri)
Selejtezőcsoport-győztesek:
1-es csoport: Club Futsal Eindhoven (holland)
2-es csoport: FC Barcelona (spanyol, házigazda)
3-as csoport: Iberia Star Tbilisi (grúz)
4-es csoport: Châtelineau Futsal (fehérorosz)
5-ös csoport: Marca Futsal (olasz, házigazda)
6-os csoport: KMF Ekonomac Kragujevac (szerb)
Selejtezőcsoport másodikak:
1-es csoport: MFK Dinamo Moskva (orosz, házigazda)
2-es csoport: Győri ETO FC (magyar)
3-as csoport: Slov-Matic Bratislava (szlovák)
4-es csoport: FK EP Chrudim (cseh)
5-ös csoport: City’US Târgu Mureş (román)
6-os csoport: Uragan Ivano-Frankovsk (ukrán)

A Sport24.hu megkereste dr. Drucskó Zoltánt, a győriek ügyvezető elnökét, hogy milyen reményekkel várják a nyoni sorsolást:

– Izgatottan várjuk, hogy mi történik. Beszélgettünk már róla és minden helyszín mellett szól valami pozitívum: a Marca Futsal (Olaszország) lenne anyagilag és szurkolói szempontból is a legjobb, mert az van a legközelebb. Moszkva egy exkluzív hely lenne, biztosan tejben-vajban fürösztenének minket, a Sporting Lisszabon vezetőedzőjével pedig a mi trénerünk jó viszonyt ápol, illetve Fehér Miklós miatt Portugália számunkra különleges, biztosan ellátogatnánk az emlékhelyéhez is.

– Támasztott elvárásokat a vezetőség a csapat felé és, ha igen, akkor mik ezek?

– Ez természetesen a sorsolás függvénye is, a bajnokságot illetően már így is nagy terhet tettünk a játékosok vállára. A tisztes helytállás, a pontszerzés, illetve a győzelem megszerzése lehet a cél. Úgy gondolom, hogy a szerb, a szlovák, a cseh, vagy a holland, illetve a belga bajnok ellen reális esélyünk van a pontszerzésre. Az elmúlt két évben töretlen a fejlődésünk, szeretnénk, ha ez tovább folytatódna, ha sikerülne megszilárdítani a helyünket Európa legjobb tizenhat csapata között. Ehhez persze az is kell, hogy a hazai bajnokság megfelelő legyen. Mindemellett gólokat, pontokat kell szereznünk, mert a koefficiens-számításnál ezek majd mind beleszámítanak a jövő évi besorolásunkba. Nem lesz könnyű, mivel itt a nagy rákészülésbe, illetve abba, hogy bejutottunk az elitkörbe mindenki egy kicsit belefáradt és „beleőrült”.

– Jelen lesz a klub képviseletében valaki Nyonban?

– Kaptunk meghívót az UEFA-tól a rendezvényre, de mivel feszített a versenynaptár, illetve Győr nem kapta meg a minitorna rendezésének jogát, így úgy döntöttünk, nem utazunk ki. Hétfőn még bajnokit játszottunk, majd a játékosok kiutaznak Brazíliába a világkupára. Ugyanakkor, ha rendezők lettünk volna, természetesen kimegyünk. Egyébként az UEFA-tól azt a jelzést kaptuk, hogy látnak perspektívát a csapatunkban, érzik a folyamatos fejlődést, úgyhogy lassan a futsal-család tagjainak vallhatjuk magunkat. Ehhez persze töretlen jó munka és eredmények kellenek, na meg hatalmas erőfeszítés. Magyar viszonylatban ugyanis kimagasló háttérrel rendelkezünk, ez azonban eltörpül például a Barcelona költségvetése mellett, ami húszszor akkora pénzből gazdálkodik, mint mi, de talán a harmincszor közelebb áll a valósághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik