Foci

Nyertek a svédek Helsinkiben, elúsztak a magyar Eb-álmok

A magyar labdarúgó-válogatott már biztosan nem jut ki a 2012-es Európa-bajnokságra, miután Svédország 2-1-re győzött a finnek ellen.

Hatalmas tétje volt a magyar válogatott számára a Finnország-Svédország Eb-selejtezőnek: az Egervári-csapatnak csak akkor maradt volna esélye a második, legalább pótselejtezőt érő hely elcsípésére az E-csoportban, amennyiben Ibrahimovicék pontot veszítenek Helsinkiben.

A finnek már korábban elveszítették esélyüket a kvalifikációra, de így is harcosan kezdték a szomszédjuk elleni találkozót. Az első nagy lehetőség is a hazaiak előtt adódott, Väyrynen lőtt fölé ziccerben. Két perccel később azonban már vezettek a svédek, Sebastian Larsson lépett ki a védők közül, és tíz méterről a kapus mellett a jobb sarokba lőtt (0-1).

A hazaiak továbbra is próbálkoztak, de a kapu előtt megállt a tudomány, míg a svédek a vezetés birtokában túlságosan nem erőltették a támadásokat, a szakadó esőben és a metsző szélben pedig nem is volt egyszerű futballozni.

A második félidőben aztán nem kellett sok, és már kettővel mentek a svédek: az 52. percben Olsson közelről továbbított az üres kapuba, miután Ibrahimovic perdítését még bravúrral kiütötte a finn hálóőr (0-2).

Viszonylag váratlanul a finnek izgalmassá tudták tenni a meccs végét, a 73. percben Toivio tette bel a lábát egy beadásba, a próbálkozás a jobb sarokban kötött ki (1-2). A szépítés után a svédek is jobban felpörgették a játékot, de túlzottan komoly helyzetekig nem jutottak.

A vendégeknek persze az eredmény megtartása is elég volt, a finnek támadásaiban pedig nem volt átütő erő. Svédország 2-1-re nyerni tudott, ezzel pedig az is eldőlt, hogy a magyar válogatott már nem tudja megelőzni őket a második helyért zajló küzdelemben (pontszámban még beérhetjük a sárga-kékeket, de az egymás elleni eredmény nekik kedvez).

A mérkőzés góljai:

A mieink ma nem léptek pályára, kedden a finneket fogadjuk, sajnos már tét nélkül. Dzsudzsák Balázsék a csoport harmadik helyén végeztek.

Eredmény – Eb-selejtező, E-csoport
Finnország-Svédország 1-2 (0-1)
Gólszerzők: Toivio (73.), illetve Larsson (8.), Olsson (52.)


Az élő, szöveges közvetítést az alábbiakban olvashatják:

Vége a mérkőzésnek, Svédország 2-1-re nyert, ezzel pedig eldőlt, hogy Magyarország nem jut ki a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra.

90. PERC: Három perc lesz a hosszabbítás.

89. PERC: Majstorovic fejese nem talál kaput.

CSERE 87’
Bajrami jön Källström helyett a vendégekhez.


85. PERC:
A svédek őrzik a vezetésüket, a finnek most nem tudnak veszélyeztetni.

80. PERC: Iparkodnak a svédek, szerencsénkre Ibrahimovic ma sincs nagy formában, lövésével csapattársát találja el.

Így szépítettek a finnek:

73. PERC: Izgalmas lesz a vége! Raitala lövését még bravúrral szögletre tolta Isaksson, a sarokrúgás után azonban a vendégek nem tudták eltakarítani a kapujuk előteréből a játékszert. Egy jobb oldali beadásba aztán Toivio középen beletette a lábát, a labda pedig a jobb sarokba hullott. Még egy hasonlót nagyon megköszönnénk, 1-2!

GÓÓÓL 73’
Toivio, szépítettek a finnek!
CSERE 71’
Finn csere: Furuholm be, Väyrynen le.
CSERE 68’
Toivonen érkezik S. Larsson helyére a svédekhez.
SZABADRÚGÁS 61’
Ibrahimovic lő 25 méterről, Hradecky megszelíditi a labdát.
CSERE 60’
Pukki helyére áll be Forssell, a finnek házi gólkirálya a sorozatban.


60. PERC: Väyrynen
szépíthetne, de nem találja el a labdát…

SÁRGA LAP 56’
Majstorovic is besárgult.
SÁRGA LAP 55’
Elmander reklamálásért kap sárgát.
CSERE 54’
Cserélnek a svédek: Svensson be, Wilhelmsson le

A svédek második gólja:

52. PERC: Elúszni látszanak az Egervári-csapat reményei, miután a svédek már 2-0-ra vezetnek Helsinkiben. Egy bal oldalról érkező beadás után még sikerült felszabadítaniuak a hazaiaknak, de a jobb oldalról laposan érkező labdát Ibrahimovic már kapura tudta pörgetni. A kapus még belekapott, de pont Olsson elé pattant a játékszer, aki közelről nem hibázott, 0-2.

GÓÓÓL 52’
Olsson, 2-0 a svédeknek.


49. PERC:
Egy jobb oldali beadás után Väyrynen fejelhet tisztán a svéd kapura, de meglehetősen pontatlan. Az eső továbbra is zuhog.

Így szereztek vezetést a svédek:

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Útjára indult a labda a második félidőben.

 

Félidei reakciók a magyar válogatott tagjaitól
Rudolf Gergely: Volt pár helyzetük a finneknek, ezért nem reménytelen a helyzet, de talán jobban járnának, ha a földön tartanák a labdát, és nem beívelésekkel próbálkoznának, mert a magas svéd védők mellett ezzel nem sokra mentek eddig. Én a svéd válogatottól valamivel többet vártam, a gól után visszaálltak, talán a második félidőben a hazaiak kihasznáélhatják egy hibájukat.

Priskin Tamás: Korán megszerezték a vezetést a svédek, pedig a finneknek több helyzetük volt, simán lehetne döntetlen is az eredményt. Nem mondom, hogy csalódást okoztak a hazaiak, mert benne van a játékukban a gól, remélem, ki is jön belőlük a szünet után.

Bogdán Ádám: Jól kezdtek a hazaiak, volt két helyzetük, de sajnos a svédek az első lehetőségből gólt szereztek. Játékban nincs nagy különbség a két csapat között, de helyzetkihasználásban sajnos a svédek voltak a jobbak, egy lehetőségból egy gólt szereztek.

Juhász Roland: A finnek jól játszanak eddig, a svéd válogatott inkább a szerencsének köszönheti, hogy vezet a szünetben. A gól után a svédek érthetően visszaálltak, de szerintem rúgnak még gólt a finnek. Előzetesen is egy-egyet tippeltem, és továbbra is tartom, hogy döntetlen lesz.

Király Gábor: A helyzetek alapján vezethetnének a finnek, de a focit gólra játsszák, és a jó helyzetkihasználás vezetést eredményezett a svédek számára.

(Forrás: mlsz.hu)


Vége az első félidőnek, egyelőre nem lehetünk boldogok, hiszen a svéd válogatott 1-0-ra vezet Helsinkiben, ez pedig jelen pillanatban azt jelenti, hogy a magyar csapatnak nem marad esélye kijutni a jövő évi Európa-bajnokságra.

SÁRGA LAP 45’
Arkivuo is sárgát kap, ez a finneknél a második.


Ibra Berlusconi kérése ellenére még nem vágatta le a haját, a zuhogó esőben és a metsző szélben biztosan nem bánja, hogy nem fázik annyira a feje.

SÁRGA LAP 43’
Ibrahimovic lép be keményen ellenfelének, figyelmeztetik.


41. PERC:
Próbálnak nyomni a finnek, körbe is adogatják a svéd védelmet, de a jobb oldalról érkező beadás pontatlan, így kezdődhet minden elölről.

SZABADRÚGÁS 37’
Källström löketét a léc alól tolja szögletre a finn hálóőr.
SÁRGA LAP 37’
Raitala sárgul be, miután akasztja Wilhelmssont.
VÉDÉS 33’
Isaksson vetődve öleli magához a bal alsóra tartó finn próbálkozást.


30. PERC: Jelen állás szerint a magyar válogatott elveszíti minden esélyét a kvalifikációra, a finneknek mindenképpen gólt kell szerezniük, hogy életben maradjanak Eb-álmaink.

25. PERC: Ring célozta meg a svéd kaput, sikertelenül.

21. PERC: Ibrahimovic kerülhetett volna lövőhelyzetbe, de a túlerő szerelni tudta.

19. PERC: Ez a finn helyzet is kimaradt… Hämäläinen egy kavarodás után közelről szúrhatott kapura, Isaksson lábában elakadt a labda.

18. PERC: Pukki eresztett meg egy egészséges löketet, Isaksson szögletre mentett.

Közben zuhog az eső Helsinkiben, ráadásul az sem mondható, hogy szélcsend lenne.

11. PERC: Támadgatnak a finnek, de egyelőre nem tudják áttörni a vendégek védelmét.

8. PERC: Megszerezte a vezetést Svédország: Larsson lépett ki két védő között a leshatáron, majd 10 méterről a kapus mellett a jobb alsóba lőtt. 0-1!

GÓÓÓL 8’
Sebastian Larsson, vezetnek a svédek


6
. PERC: Óriási helyzetet hagytak ki a finnek: Väyrynen lépett ki a leshatáron, érkezett is az indítás, de a levegőből, kapásból a kapu fölé lőtt a hazai játékos.

3. PERC: Mindkét csapat nagyon harciasnak tűnik, de egyelőre sok a hiba.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
A finnek kezdték a mérkőzést.

Érkeznek a csapatok a pályára, hamarosan kezdődik az összecsapás! A finneknél csak a cserepadon kapott helyet a házi gólkirály, Mikael Forssell

Előzmények:

A magyar labdarúgás szempontjából az év egyik legfontosabb mérkőzésére kerül sor Helsinkiben: a házigazda finnek pontszerzésük esetén életben tartanák az Egervári-csapat kvalifikációs reményeit a jövő évi Európa-bajnokságra.

A képlet egyszerű: amennyiben a svéd válogatott nyerni tud, a mieinknek nem marad esélye a második hely megszerzésére, így elúsznak az álmaink. Dzsudzsák Balázsék jelenleg a svédekhez hasonlóan 18 ponttal állnak az E-csoportban, a sárga-kékek viszont egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, és az egymás elleni eredmény is nekik kedvez.

Amennyiben Ibrahimovicék a mai Eb-selejtezőn pontot veszítenének, a második, minimum pótselejtezőt jelentő pozíció megszerzéséért az utolsó körig harcban maradnánk. Kedden a svédek a hollandokat fogadják, a magyar válogatotthoz pedig a finn együttes látogat.

A finn csapat számára egyébként már nincsen tétje a svédek elleni összecsapásnak, de ahogy Mixu Paatelainen szövetségi kapitány elmondta, a szomszédjuk elleni összecsapásnak külön pikantériája van, ráadásul a Svédországban elszenvedett 5-0-s zakó is fűtheti játékosait.

A finnek sikeréért egyébként a magyar válogatott játékosai Telkiben, egy közös meccsnézés keretében szorítanak.

A mérkőzés bővebb beharangozóját itt olvashatják!

A kezdőcsapatok
Finnország: Hradecky – Moisander, Toivio, Arkivuo, Raitala – Väyrynen, Eremenko, Sparv, Ring, Hämäläinen – Pukki
Svédország: Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, M. Olsson -Wilhelmsson, Larsson, Källström, Elm – Ibrahimovic, Elmander

Ajánlott videó

Olvasói sztorik