Foci

Az UEFA nem tágít a Sion-ügyben

Az UEFA arra készül, hogy elmagyarázza, miért elhibázott az az ítélet, mely szerint vissza kellene venni az Európa Ligába Vanczák Vilmos csapatát.

“Sportszakmai és sportjogi okok alapján meg fogjuk indokolni, miért nem lehetséges visszavenni a Siont a sorozatba” – jelentette ki Gianni Infantino, az UEFA főtitkára.

A svájci Vaud kanton bírósága szerdán kötelezte arra az UEFA-t, hogy vegye vissza az EL-be a Vanczák Vilmost is foglalkoztató Siont, noha a futballszövetség illetékes bizottsága még szeptemberben úgy döntött, hogy mivel a svájci klub tiltás ellenére igazolt játékosokat, kizárja a kupából. Helyette a Celtic Glasgow kapott szereplési lehetőséget a csoportkörben, ahol a spanyol Atlético Madrid, az olasz Udinese és a francia Stade Rennes az ellenfele.

 

A sorozatból két forduló már lezajlott. A Celtic előbb 2-0-ra kikapott Madridban, majd otthon 1-1-et játszott az Udinesével.

A vaudi bíróság a 21 400 frankos perköltség és 33 ezer frank kártérítés megfizetésére is ítélte az UEFA-t, amelynek ráadásul naponta 1000 frank bírságot kell fizetnie, amíg nem helyezi vissza a csapatot az Európa Ligába.

Az ügy előzménye, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) egy 2009-es, ám csak idén januárban hatályba lépett ítélete alapján a svájciak egy évig nem igazolhattak volna játékost, ezzel szemben mégis hat új labdarúgó érkezett a klubhoz. A Sion által a selejtező utolsó körében búcsúztatott Celtic óvott, az UEFA elfogadta azt, és így a skót együttes jutott tovább.

Vanczákék azzal védekeztek, hogy a tiltást a svájci bíróság ideiglenesen feloldotta, és engedélyt adott a futballisták szerződtetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik