Foci

Késik a gólvonal-technológia bevezetése

2013-ig még várniuk kell a futballbíróknak a munkájukat segítő technológia bevetésére.

A 2010-es világbajnokság óta felerősödött a gólvonal-technológia (az a rendszer, mely a kapufába épített fotocellákkal vizsgálja, hogy a labda teljes terjedelemmel haladt-e át a gólvonalon) támogatóinak tábora.

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) a Németország–Anglia-mérkőzés hatására engedélyezte a teszteléseket. Mint emlékezetes, a világbajnoki nyolcaddöntőben a németek 2-1-es vezetésénél Frank Lampard egyenlíthetett volna, de lövése hiába haladt át szemmel láthatóan a gólvonalon, a játékvezetők ezt nem észlelték, így nem adták meg a találatot.

„Valószínűleg 2013/14-es szezonban vezetjük be a rendszert, mert a 2012/13-asról már lecsúsztunk. A következő szezon utáni nyáron nem lesz egyetlen világverseny sem, amely alkalmazná, így lesz egy évük a bajnokságoknak, hogy kipróbálják” – mondta Alex Horne, az IFAB egyik tagja és az angol szövetség (FA) főtitkára.

Sepp Blatter arról nyilatkozott, hol tart a Nemzetközi Futballszövetség (FIFA) a kutatásban. A nemzetközi szövetség elnöke szintén a 2010-es angol búcsú után döntött úgy, érdemes a rendszer kutatására áldozni.

„Nyolc vagy kilenc technológiát tesztelünk. Mindet ki kell próbálnunk, és meg kell határoznunk, melyek felelnek meg a kritériumoknak. Ez azt jelenti, hogy nem ugyanaz a rendszer jelenik meg majd különböző bajnokságokban sem.”

„Reméljük, a 2014-es, brazíliai világbajnokságon már használhatjuk ezt a technológiát” – tette hozzá.

Fájó pont az angolok számára: a fotocella nélkül is látható, meg nem adott gól:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik