Foci

Hány pont kell a magyar bajnoki aranyhoz?

A Sport24 megvizsgálta az elmúlt évek eredményeit a magyar labdarúgó-bajnokságban, majd elővette a számológépet és eljátszadozott a számokkal.

Lement a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2011-12-es kiírásának egyharmada, az elmúlt tíz mérkőzés pedig éppen elegendő ahhoz, hogy a statisztikát szeretők egy kicsit elmélyedjenek a számok világában. Cikkünk pusztán játék a matematikával, így kéretik nem komolyan venni.

A honi első osztályban a 2004-05-ös szezon óta 16 csapat képviselteti magát, az azt megelőző években néggyel kevesebb volt a létszám, így számításainkat az utóbbi hét esztendőt alapul véve végeztük. A skála viszonylag széles, az utóbbi években ugyanis a 61-től (Videoton, 2010-11) kezdve a 69-ig (DVSC-TEVA, 2006-07) bezárólag többféle pontszámot gyűjtött a magyar bajnok, ezek átlaga lefelé kerekítve 65 egységre jön ki.

 

Mindehhez természetesen illik hozzávenni, hogy a második helyezettek középérték szerint legalább 60 pontot kaparintottak meg mindez idő alatt, vagyis egy első helyre ácsingózó együttesnek tanácsos legalább 62, ha tutira akar menni, akkor 65-el zárnia a szezont – igaz az Újpestnek 2005-06-ban ez a mennyiség csak az ezüsthöz volt elég.

A Loki az eddigi tíz kanyar alatt 26 pontot szerzett, Kondás Elemér legénysége nyolc győzelem mellett mindössze kétszer játszott döntetlent és még egyedüliként veretlen a mezőnyben. A második a Győri ETO, Csertői Aurélék öt egységet vesztegettek el, azaz 25-el állnak a második helyen. Ha a fenti gondolatmenetet követjük, akkor a Debrecennek a még megszerezhető 60 pontból elegendő „csak” a 65 százalékot hozni az újabb aranyéremért. A Rába-partiak esetében ez a szám felfelé kerekítve 67.

Lejjebb haladva a rangsorban természetesen egyre nehezebb a csapatok dolga, a Honvédnak a 77, a Diósgyőrnek és a Pécsnek pedig a 78 százalékát kell hoznia a következő fordulókban megszerezhető pontoknak. A Videotonnak is fel kell kötnie a nadrágot, a címvédéshez már nem fér bele túlzottan sok betlizés Paulo Sousa legénységétől, ugyanis a Vidi csak 12 egységet szórhat el a következő 20 fordulóban.

Na de nézzük mi a helyzet a tabella hátsó szegmensével, azaz kinek mire kell hajtania azért, hogy “biztos bennmaradónak” tudhassa magát. Az elmúlt éveket alapul véve 31 pont szükséges (felfelé kerekítve) ahhoz, hogy egy együttes meghosszabbítsa élvonalbeli tagságát. Az eddig csak két döntetlennel és nyolc vereséggel álló Zalaegerszegnek így a további 20 találkozón hoznia kellene 48 százalékot, míg a jelenleg utolsó előtti Ferencvárosnak 43-at. Az előttük azonos pontszámmal bíró Vasas, Kaposvár, Újpest trió esetében ez a szám már 40 százalék alatti.

A mostani bajnokság eredményein végigfutva ugyanakkor az látszik, hogy nagy részint igen kiegyenlített a mezőny, illetve pár csapat valós tudása alatt teljesít, így egyáltalán nem lepődnénk meg rajta, hogyha ezúttal borulna a papírforma, már ami a végső számokat illeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik