Foci

Közel 25 ezer svéd focidrukker tüntetett csendben

Tízpercnyi csenddel tiltakozott 25 ezer focidrukker egy svéd bajnokin a skandináv ország labdarúgó szövetsége által ellenük hozott szabályok ellen.

A mérkőzés első 10 percében csendben maradt az a közel 25 ezer szurkoló, aki kilátogatott hétfő este az AIK-Djurgarden svéd bajnoki rangadóra, így tiltakozva a helyi futballszövetség és a média – a drukkerek megítélése szerint – rágalmazási kampánya ellen.

Svédországban 34 futball- és hokiszurkolói klub indított mozgalmat azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, a drukkerek viselkedése egyáltalán nem olyan veszélyes és ártalmas, mint ahogy azt a labdarúgó-szövetség és a média ábrázolja.

Korábban az AIK és a Djurgarden mérkőzéseit is félbe kellett szakítani pályára replülő petárdák miatt, a Malmö-Helsingborg meccset pedig azért kellett idő előtt lefújni, mert az egyik kapust megtámadta egy szurkoló. Egy labdaszedő, az egyik asszisztens és egy operatőr is megsérült, amikor a nézők petárdákat hajítottak a játéktérre.

A drukkerek szerint a futballszövetség túl szigorú intézkedést hozott, amikor úgy döntött, kitiltja a pirotechnikai eszközöket a stadionokból, és megbünteti azokat a klubokat, amelyeknek szimpatizánsai a játékvezetőket sértő rigmusokat skandálnak.

A hétfő esti találkozót a Djurgarden nyerte 1-0-ra, de a játékot hat percre le kellett állítani a második félidőben, a szurkolók által gyújtott tűzijátékok és petárdák miatt ugyanis sűrű füst ereszkedett a pályára.

Az ilyen akciók aligha javítják a svéd drukkerek megítélését:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik