Foci

A Videoton kiáll Paulo Sousa mellett

Töretlen a klubvezetés bizalma a labdarúgó NB I-ben címvédő Videoton portugál vezetőedzője, Paulo Sousa iránt.

A székesfehérváriak vezérkara az MTI-hez eljuttatott szombati közleményben azt is leszögezte, hogy “Paulo Sousa-tól és az általa vezetett stábtól – ahogy eddig is – a továbbiakban azt várja, vezesse sikerre a csapatot mind a hazai, mind a nemzetközi meccsek során”, majd hozzátette: ehhez továbbra is minden támogatást megad a csapatnak és vezetőedzőnek, aki iránt töretlen a klubvezetés bizalma.

A Videoton FC állásfoglalását megelőzte egy nagy visszhangot kiváltó incidens: nevezetesen az, hogy a portugál szakember egy szerdai barátságos meccsen lefejelte a Nemzeti Sport egyik újságíróját.

“Egy felcsúti barátságos mérkőzésen, a játék hevében történt események kapcsán megsérült Borbola Bence újságíró. Honlapunkon Paulo Sousa és klubunk is sajnálatát fejezte ki az eset miatt. Megkerestük az újságírót, hogy vezetőedzőnk személyesen is jobbulást kívánhasson neki, Borbola Bence azonban nem tette lehetővé a találkozót, így nem maradt más lehetőségünk, mint hogy ezúton jelezzük, együttérzünk vele, és mielőbbi jobbulást kívánunk neki” – olvasható a fehérvári futballklub vezetésének közleményében.

A Four Four Two álláspontja
“A kétségkívül szégyenteljes üggyel azóta tele van a magyar sajtó, és sajnálattal állapítjuk meg, hogy sok valótlanság, ferdítés, csúsztatás látott napvilágot alig 48 óra alatt, mióta az első beszámoló megjelent a borsonline-on, míg mi visszafogottan hallgattunk.
Különösen méltatlan a Nemzeti Sport bántóan egyoldalú, a semleges olvasó által is megmosolygott comment:com drámai leírása, amely szerint csapatuk tagjai riadt kisgyermekekként menekültek az öltözőbe a vérben forgó szemű, megvadult Paulo Sousa elől.
A lap tudósítása elhallgat sok mindent. Azt is, hogy az első, piros lapot érő durvaságot Borbola Bence követte el, azt is, hogy a lap pályán lévő munkatársai kezdettől fogva minősíthetetlen hangnemben szidták, pocskondiázták az őket nagy szeretettel és kiváló körülményekkel fogadó vendéglátókat.
Elhallgatja, hogy a hazaiak felajánlották az akadémia orvosi stábjának és rendelőjének azonnali segítségét, amelyet az NS visszautasított, és elhallgatja, hogy Paulo Sousának azok is nekiestek, akiknek az esethez semmi közük sem volt, fenyegették, szidalmazták az edzőt. Kimaradt a tudósításból az is, hogy az NS egyik vezető újságírója ezt harsogta a pályáról lefelé jövet:
„Ennek az embernek ez az állásába fog kerülni”. A lap – a jelen nem lévő Murányi András által írt – jegyzete a közszereplők példamutatásáról beszél, és arról, a történtek után nem maradhat Sousa a Vidi edzője. Nos, ha így van, akkor a lap futballrovatának létszámát is azonnal csökkenteni kell néhány fővel.
De – tudjuk – az eset legfeljebb az edzőnek kerülhet az állásába.” – olvasható a Four Four Two álláspontja, amelyben még hozzáteszik, cinikus csúsztatás az ügy miatt egyedül Sousát hibáztatni.

Az ügyre még csütörtökön reagált a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ), amelynek elnöksége felszólította Paulo Sousát, hogy hivatalos úton a lehető legrövidebb időn belül nyilvánosan kérjen bocsánatot a Nemzeti Sport újságírójától. A portugál tréner a székesfehérvári klub honlapján csütörtök délután véletlen balesetnek minősítette az esetet, egyúttal mielőbbi felépülést kívánt az újságírónak.

Az MSÚSZ irányító testületének tudomása szerint a mérkőzés hevében Sousa és Borbola többször is összeszólalkozott, de amint azt az elnökség leszögezte: “bármi is történt kettejük között, a kétszeres BL-győztes portugál szakember tettére sem mentség, sem magyarázat nincs”.

Az eset után Borbola Bence fejét három öltéssel varrták össze a kórházban. A sértett rendőrségi feljelentést tett Sousa ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik