Foci

Masszív vidéki focifölény

Bár szeptember közepe van, még tombol a nyár. Meg az OTP Bank Liga is, nyolc forduló után mérleget vontunk, az edzők a színvonal mellett Coulibalyt és Bódit is dicsérik.

Lepergett nyolc forduló az OTP Bank Liga 2011-2012-es küzdelemsorozatából, a lehetséges 24-ből megszerzett 22-22 ponttal a Győr és a Debrecen vezeti a tabellát.

A kieső helyeken (a rajt előtt ezt kevesen gondolthatták) a Zalaegerszeg és a Ferencváros tanyázik, de a fővárosi mamutok közül a Vasas és az Újpest is csak hajszállal áll előrébb – ennek a négy klubnak együttvéve 55 magyar bajnoki címe van, csak hogy a helyzet abszurditását ecseteljük.

Szóval, a nyolc forduló az idei pontvadászat több mint egynegyedét jelenti, valamiféle mérlegkészítésnek itt lehet az ideje – mi magunk is erre vetemedtünk, hat jeles szakvezető, az élvonal hat csapatának (van köztük bajnok- és kiesőjelölt is, bár utóbbi minősítésre nem pályáznak…) mestere segítségével. Valamennyiüknek ugyanazt a négy kérdést tettük fel – és, talán borítékolható módon, túlságosan nagy eltérés nincs a válaszok között.

A négy kérdés:

1. Mennyire meglepő az ön számára az OTP Bank Liga jelenlegi állása?

2. Ön szerint melyik három játékos az ősz felfedezettje?

3. Emeljen ki három olyan légióst, aki kiemelkedően szolgálta csapatát!

4. Tízes skálán hányasra értékelné a mostani bajnokságot, az előzővel összehasonlítva.

A válaszok:

Csertői Aurél (Győri ETO)


1. Ami engem némileg meglepett, az a két újonc, a Pécs és a Diósgyőr tartós jó szereplése, ez egyáltalán nem megszokott dolog.

2. Kovács István a Haladásból, a pécsi Nagy Olivér, és persze nálunk is vannak fiatal tehetségek, például Windecker József.

3. Nálunk nincs különbség magyar vagy külföldi játékos között, csak az számít, ki milyen jól focizik, és hogyan tud beilleszkedni.

4. Mivel nem láttam az összes meccset, nem tudnék megalapozott osztályzatot adni. Az viszont nyolc meccs alapján is leszűrhető, hogy a tavalyi szezonnál kiegyenlítettebb, színvonalasabb a mostani bajnokság.

Détári Lajos (Ferencváros)


1. Szeretném előrebocsátani, hogy a hetedik fordulóig az NB II-ben dolgoztam, ennek ellenére természetesen volt rálátásom az élvonalra. Nos, cseppet sem lep meg, hogy a Győr és a Debrecen a két éllovas. Ennél a két klubnál hosszú évek óta folyik a tudatos építkezés, nem véletlen, hogy jól szerepelnek. Ami meglepő, az a Pécs kiváló, s a Videoton szerényebb szereplése, bár a fehérváriak idővel felzárkóznak az élcsoportba. Az alsóházban? Nos, gyorsan át fog alakulni az alsóház mezőnye…

2. Hirtelenjében a kecskeméti Gyurcsó Ádámot mondanám, az ő játéka nagyon tetszik nekem.

3. Ilyen szempontból szerencsém van, a Fradi valamennyi légiósa – már persze kivéve azokat, akiket elküldtünk – példamutatóan küzd. A három legjobb külföldi szerintem a debreceni Adamo Coulibaly, a kaposvári Milan Perics és a pápai Goran Marics.

4. Érdemjegyet nem akarok adni, szerintem nagyjából stagnál a színvonal, bár ebben az is szerepet játszik, hogy rövid volt a nyári felkészülés.

Zoran Spisljak (Újpest FC)


1. Olyan csapatok állnak az élen, amelyek sokat tettek azért, hogy oda kerüljenek – ezért nem meglepő a Győr és a DVSC jó szereplése. Üde színfolt a Pécs, és abban is biztos vagyok, hogy a Videoton hamarosan nagy nyomást fog gyakorolni a dobogósokra – bár kétségtelen, hogy jelentős a fehérváriak hátránya. A tabella végéről előbb-utóbb elkerülnek ezek a csapatok, köztük mi is.

2. Simon Krisztián, Bódi Ádám és Varga József, bár ő már két éve berobbant a legjobbak közé, de még mindig csak 23 éves.

3. Adamo Coulibaly – ő régóta a legjobb magyarországi légiós -, Linas Pilibaitis és Rati Aleksidze.

4. Az előzőt hatosra, a mostanit hetesre, azaz tapintható az előrelépés.

Kondás Elemér (DVSC)


1. Maradjunk annyiban, hogy a sorrend eltér az előre várttól. Aki például azt mondja, hogy a Fradit az utolsóelőtti helyre várta nyolc forduló után, az hazudik. Bár a zöld-fehérek elszenvedték első győzelmüket, megkezdték a felzárkózást. De ne feledjük, messze még a vége, ezért sem ájulok el a 22 pontunktól. Ez mindenképpen több mint amennyire reálisan számíthattunk. De a sok munka – és a kis szerencse – kamatozik.

2. A mi Bódi Ádámunk, a Videoton által a Kecskemétnek kölcsön adott Gyurcsó Ádám és a remek pécsi kapus, Dibusz Dénes.

3. A győri Linas Pilibaitis, Danilo a Honvédból és Milan Peric a Kaposvárból.

4. Ha a Premier League nívóját tízesnek vesszük, akkor az elmúlt idény az NB I-ben ötös volt, a mostani pedig egyelőre hatos.

Supka Attila (Budapest Honvéd)


1. Nem nagyon. A Győr nagyon stabil csapat, évek óta alakítgatják önmagukat, most pedig beérett a munka gyümölcse. A Loki szereplése is papírforma, tőlük inkább a tavalyi teljesítmény volt negatív meglepetés. A bajnok Videoton visszafogott formája abból is következhetett, hogy stabil válogatott játékosok hagyták el a klubot, a külföldi igazolások pedig nem ütik meg a kívánt színvonalat. A Fradi és az Újpest szerintem hamarosan ki fog lábalni a válságból. Ami az újoncokat illeti, a Pécs és a Diósgyőr is stabil anyagi és szakmai hátterű klub, jól megállják a helyüket.

2. Neveket nem mondok, de több olyan csapat is van, ahol meghatározó játékosok lehetnek a tehetséges fiatalokból, ilyen például az Újpest vagy a Debrecen, és nálunk is vannak ígéretes focisták.

3. Itt sem nevesítenék senkit, nyolc forduló után még nem lehet ilyet kijelenteni. Voltak olyan külföldiek, akiknek akadt egy-egy jó meccsük, erre a kérdésre a bajnokság végén lehet megalapozott választ adni.

4. A tavalyi szezon legyen, mondjuk 7-es. Az őszi szezon egyik tapasztalata, hogy kiegyenlítettebb a mezőny, ezért most 7-est mondok erre is, de ez még akár javulhat is.

Kis Károly (MVM-Paks)


1. Nagyjából várható volt a jelenlegi sorrend, de azt rögtön hozzáteszem, hogy ez változni fog, mert nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. Szerintem kevés kivételtől eltekintve szinte mindegyik összecsapás háromesélyes. Hatalmas harc lesz a dobogós helyekért, a középmezőnyben és a kiesőzónában is. A Győr és a Loki produkciója nem meglepő, az ETO-nál most ért be munka, a debreceni keret eddig is masszív volt, Kondás Elemér összerázta a csapatot. A Vidi is fel fog zárkózni. A DVTK jól igazolt, a másik újonc, a Pécs lendületet vett, ami egyelőre kitart. A Fradi és az Újpest gödörben van, de nem hiszem, hogy gondjaik lesznek a bennmaradással.

2. Hazabeszélnék egy kicsit, a paksi Fiola Attila nagyon sokat fejlődött, nagy jövő előtt állhat, nem véletlenül az olimpiai válogatott egyik alapembere. Az Újpestben a csapat borzasztó rajtja ellenére sok tehetség van, például a Megyeri útra visszatért Simon Krisztián, de ilyen Lázár Bence is.

3. A nyolc forduló egyik legjobb légiósa a kaposvári Milan Peric. A Diósgyőr jól erősített külföldről, az egyik ilyen a spanyol José Luque. A Győr ebben a műfajban az élen jár, náluk sok a jó légós, említhetem akár Rati Aleksidzét, de a Rába-parton sok a jó külföldi, nem véletlenül állnak ott, ahol.

4. Attól függ, mihez képest… Bár sokan ezt nem akarják látni, a bajnokság színvonala javul. A csapatok élete és munkája sokkal szervezettebb, mindenki igyekszik fejlődni, ha ellenfélnézőben vagyok (soron következő riválisunkat többször is meglessük), két-három kollégával biztosan találkozom. Számszerűsítve: a tavalyi idény: 7, az idei pedig: 8.0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik