Foci

Nyert a Sporting, ikszelt a Lazio és a Tottenham az EL-ben

Csütörtökön kora este 12 mérkőzéssel kezdetét vette a 2011-2012-es Európa Liga csoportköre: az első felvonásban érdekes eredmények is születtek.

Az A-csoport legnagyobb esélye, a Tottenham Hotspur Görögországba látogatott a PAOK-hoz, és az első félidő gólcsendje után a másodikban sem rezzentek meg a hálók. Az angolok azonban így is örülhetnek az egy pontnak, ugyanis a görögök kihagytak egy büntetőt az első játékrészben.

Rubin Kazany már a 3. percben vezetést szerzett Martins révén, a szünet után pedig tovább növelték előnyüket, így magabiztos győzelmet arattak a Shamrock Rovers ellen, sőt az oroszok még azt is megengedhették maguknak, hogy Valdez a 36. percben tizenegyest hibázzon. A sors fintora, hogy az észak-íreknél O’Donnell lába is megremegett a mészpontnál: a 64. percben nem sikerült a hazaiak szépítése.

A B-jelű négyesben a koppenhágaiak egy tizenegyesnek köszönhették a három pontot az ukrán Vorksla ellen, míg a Standard Liége pontot tudott rabolni a Hannover otthonából, egy nem túl eseménydús 0-0 után.

PSV Eindhoven és a Rapid Bukarest hagyta el győztesen a gyepet a C-csoportban: a hollandok a Légia Varsót győzték le egy góllal, míg szomszédaink a Hapoel Tel-Avivot, úgy, hogy a 90. percben mindkét oldalról zuhanyozni küldött egy-egy játékost a játékvezető.

Merten bombagólja a tizenhatoson kívülről:

Izgalmasra sikeredett a Lazio és a román Vaslui összecsapása a D-jelű kvartettben: 1-1-nél a 62. percben Zaurit kiállította a játékvezető, sőt a Vaslui javára büntetőt is ítélt. A kiscsapat élt a lehetőséggel, és Lopes révén megszerezték a vezetést a római Olimpiai Stadionban (1-2). A Lazio még tíz emberrel sem engedhette meg magának a hazai vereséget: Sculli egyenlítő találatával legalább pontot mentettek a kékek. A Sporting simán vitte Zürichből a három pontot: 21 perc alatt eldöntötték a találkozót Insua és Wolfswinkel góljaival.

Besiktas magabiztos 5-1-es győzelme után vezeti az E betűvel ellátott csoportot: a négygólos vereség elszenvedője a Maccabi Tel-Aviv volt. A négyes másik mérkőzése 1-1-es döntetlennel zárult, bár a 90. percig úgy tűnt a Stoke City idegenbeli sikerrel nyitja a csoportkört, de a Dinamo Kijev a rendes játékidő utolsó percében egalizált.

Esélyt sem adtak a törökök a Maccabinak:

Majdnem sikerült pontot szereznie a Stoke-nak:

A F-csoportban a Paris Saint-Germain simán, 3-1-re legyőzte a vendég Salzburgot, míg a Pozsonyban a Slovan és az Athletic Bilbao találkozóján már az első félidőben kialakult a végeredmény: 2-1-es spanyol sikerrel zárult a 90 perc.

Eredmények-Európa Liga, csoportkör, 1. forduló
A-csoport:
PAOK-Tottenham 0-0
Shamrock Rovers-Rubin Kazany 0-3 (0-1)
Gólszerzők: Martins (3.), Noboa (50.), Karadeniz (60.)
B-csoport:
FC Köbenhavn-Vorskla Polkava 1-0 (0-0)
Gólszerzők:
Nordstrand (54.-büntetőből)
Hannover-Standard Liége 0-0
C-csoport:
PSV Eindhoven-Legia Warszawa 1-0 (1-0)
Gólszerzők:
Mertens (21.)
Hapoal Tel-Aviv-Rapid Bukarest 0-1 (0-0)
Gólszerzők:
Herea (55.)
Kiállítva: Jadin (90.) illetve Surdu (90.)
D-csoport:
Lazio-FC Vaslui 2-2 (1-0)
Gólszerzők:
Cissé (35.-büntetőből), Sculli (71.) illetve Lopes (59., 63.-büntetőből), 
Kiállítva: Zauri (62.)
Zürich-Sporting Lisszabon 0-2 (0-2)
Gólszerzők:
Insua (4.), Wolfswinkel (21.)
E-csoport:
Besiktas-Maccabi Tel-Aviv 5-1 (2-0)
Gólszerzők:
Hugo Almeida (3., 28.), Aurelio (50.), Korkmaz (53.), Edu (88.), illetve Kehat (49.)
Dinamo Kijev-Stoke City 1-1 (0-0)
Gólszerzők:
Vukojevic (90.), illetve Jerome (55.)
F-csoport:
Paris Saint-Germain-Salzburg 3-1 (2-0)
Gólszerzők:
Nene (35.-büntetőből), Bodmer (44.), Menez (67.), illetve Sekagya (87.)
Slovan Bratislava-Athletic Bilbao 1-2 (1-2)
Gólszerzők: Guede (34.), illetve Laskurain (13.), Muniain (40.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik