Foci

Szabics gólt lőtt, simán nyertek Juhászék

A Sturm Graz kikapott, az Anderlecht győzött a magyaros csapatok közül az Európa Liga csoportkörének első fordulójában.

A kisebbik európai kupasorozatban két magyar játékosért szoríthatunk, ráadásul a sorsolás úgy hozta, hogy Juhász Roland együttese, az Anderlecht egy csoportba került a Szabics Imrét foglalkoztató Sturm Graz gárdájával. Ma még nem egymással találkozott a két magyaros csapat, az Anderlecht az AEK Athént, míg a Sturm Graz a Lokomotiv Moszkvát fogadta.

A Juhász Rolanddal a kezdőcsapatban felálló Anderlecht gárdájának húsz perc sem kellett ahhoz, hogy megszerezze a vezetést görög ellenfele ellen, a 16. percben Suárez vette be az AEK Athén kapuját. Juhász pár perccel később megkapta a mérkőzés első sárga lapját, csapata viszont lendületben maradt, és Jovanovic fejesgóljával megduplázta az előnyt.

A görögök nem adták fel, Leonardo egy szép egyéni akció végén szerzett mesteri gólt, de hamar visszaállt a kétgólos különbség, Suárez egy gyönyörű lövéssel ismét bevette a vendégek kapuját, ezzel duplázott.

A második játékrészben kicsit visszavett az Anderlecht, de a győzelmet így sem fenyegette veszély. Sőt, Manolas kiállítása után tíz emberrel maradt az AEK, Suárez pedig nem sokkal később harmadik találatával bevitte a kegyelemdöfést. 4-1-re nyert az Anderlecht, Juhász Roland végig a pályán volt.

A Sturm Graz hazai mérkőzése a fényszóró-berendezés meghibásodása miatt a többi összecsapáshoz képest háromnegyed órával később kezdődött. A csúszás nem zavarta meg Szabics Imrét, a graziak magyar válogatott támadója a 14. percben kilőtte a bal felső sarkot, ezzel előnybe juttatta csapatát a Lokomotiv Moszkva ellen. A vendégek viszont az első félóra végéhez közeledve két perc alatt fordítani tudtak, az előnyüket pedig megőrizték a végéig. Szabics végig a pályán volt, gólja ellenére azonban csapata nem szerzett pontot.

Szabics gyönyörű góllal szerzett vezetést:

Új szezon, új csapat, valami azonban nem változott: Falcao tavaly még a Portóban ontotta a gólokat, 17 találattal lett gólkirály az Európa Ligában, a nyáron 40 millió euró ellenében az Atlético Madrid csapatához igazolt, most pedig már a 3. percben megszerezte a vezetést új csapatának a vendég Celtic ellen.

A skótokat már a selejtezőben búcsúztatta a Vanczák Vilmost is a soraiban tudó Sion, de az UEFA kizárta a svájci csapatot a sorozatból, így a Celtic mégis helyet kapott a főtáblán. A zöld-fehérek egyelőre nem tudtak mit kezdeni az új eséllyel, a második félidőben Diego növelte a madridi előnyt. Az Atlético 2-0-s sikere papírformának mondható.

Az Atlético Madrid győzelemmel kezdett az EL-ben:

Az I-csoport másik mérkőzésén az Arsenal elleni BL-selejtezőben elbukó Udinese hazai pályán hátrányba került a francia Rennes ellen, de az olaszok gólvágója, Di Natale még a szünet előtt kiegyenlített. Sőt, a friuliak nem sokkal a lefújás előtt a győztes találatot is bevitték, Armero szállította a három pontot a Serie A legutóbbi szezonjában negyedik helyen végző együttesnek.

A Schalke Raúllal és Huntelaarral a csatársorban kezdett a Steaua Bukarest ellen. A mérkőzést Kolozsváron rendezték, az első félidőben nem született gól. A helyzet a folytatásban sem változott, a csapatok gólt nem, de egy-egy pontot szereztek.

A J-csoport másik meccsén a Maccabi Haifa és a vendég AEK Larnaca az első 45 percben szintén nem bírt egymással, a folytatásban azonban az izraeliek megszerezték a győztes gólt. A ciprusi együttes az utolsó percekben emberhátrányban futballozott egy kiállítás miatt, nem is jött össze az egyenlítés.

A K jelű négyesbe nyert besorolást az angol első osztályban szereplő Fulham, a londoniaknak a csoportkör első fordulójában nem volt könnyű dolguk, hiszen a holland Twente érkezett látogatóba. A hazaiak a 19. percben Andrew Johnson találatával megszerezték a vezetést, de az első félidő vége előtt egy kapufáról lepattanó labda a Fulham kapusáról, Schwarzerről a londoniak hálójában kötött ki, öngóllal lett 1-1.

Csak döntetlenre futotta Gera Zoltán volt csapatától a Twente ellen:

A csoport másik két csapatának összecsapásán a dán Odense először még hiába szerezte meg a vezetést a lengyel Wisla Krakow otthonában, a hazaiak egyenlítettek a második félidő elején. A dánok aztán a második félidő végén újabb két gólt szereztek, erre pedig már nem érkezett válasz a lengyelektől, 3-1-re nyert az Odense.

A H-csoportban egy másodosztályú angol csapat is helyet kapott, a Birmingham City a Ligakupában elért sikerének köszönhetően vívta ki a szereplés lehetőségét a nemzetközi kupában, miközben a Premier League-ből kipottyant. Az angolokat hazai pályán tréfálták meg, a portugál Braga hamar vezetést szerzett Barbosa révén, a második félidőben pedig Lima volt eredményes a vendégektől. A Birmingham szépíteni tudott King találatával, de Barbosa a végén második gólját is megszerezte, 3-1-re nyert idegenben a Braga.

2-0-s győzelmet aratott a kvartett másik meccsén a Club Brugge, a belgák hazai pályán már az első félidőben lerendezték a meccset a szlovén NK Maribor ellen.

A G-csoportban a holland AZ Alkmaar megszórta a svéd Malmö csapatát, a hazaiak 4-0-ra is vezettek, végül szépítettetek az északiak, így 4-1 lett a vége. Az Austria Wien hiába szerzett hamar vezetést az ukrán Metalist Harkiv ellen, a házigazdák kiengedték kezükből az előnyt, olyannyira, hogy a vendégek egy büntetőnek köszönhetően mindhárom pontot elvitték a végén.

A 19 órakor kezdődött találkozókról ide kattintva olvashat!

Eredmények – Európa Liga, csoportkör, 1. forduló
G csoport:
AZ Alkmaar (holland)-Malmö (svéd) 4-1 (3-0)
Gólszerzők: Altidore (21.), Elm (33. – 11-esből), Maher (39.), Holman (49.), illetve Larsson (72. – 11-esből)
Austria Wien (osztrák)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 1-2 (1-0)
Gólszerzők: Jun (7.), illetve Gueye (56.), Xavier (79. – 11-esből)
H csoport:
FC Bruges (belga)-NK Maribor (szlovén) 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Odjidja (7.), Dirar (24.)
Kiállítva: Rajcevic (Maribor, 85.)
Birmingham City (angol)-Braga (portugál) 1-3 (0-1)
Gólszerzők: King (71.), illetve Barbosa (7., 88.), Lima (59.)
I csoport:
Udinese (olasz)-Rennes (francia) 2-1 (1-1)
Gólszerzők: Di Natale (39.), Armero (83.), illetve Hadji (19.)
Atlético Madrid (spanyol)-Celtic Glasgow (skót) 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Falcao (3.), Diego (68.)
J csoport:
Maccabi Haifa (izraeli)-AEK Larnaca (ciprusi) 1-0 (0-0)
Gólszerző: Ghadir (54.)
Kiállítva: Murillo (Larnaca, 82.)
Steaua Bucuresti (román)-Schalke 04 (német) 0-0 (a találkozót Kolozsváron rendezték)
K csoport:
Wisla Krakow (lengyel)-Odense (dán) 1-3 (0-1)
Gólszerzők: Kirm (54.), illetve Johansson (36.), Utaka (81.), Jensen (90.)
Fulham (angol)-Twente (holland) 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Johnson (19.), illetve Schwarzer (41.-öngól)

L csoport:

Sturm Graz (osztrák)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 1-2
Gólszerzők: Szabics (14.), illetve Obinna (28.), Szicsev (29.)

Anderlecht (belga)-AEK Athén (görög) 4-1 (3-1)
Gólszerzők: Suarez (16., 40., 84.), Jovanovic (33.), illetve Leonardo (36.)
Kiállítva: Manolas (AEK, 77.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik