Foci

A MU-nak csak döntetlenre futotta a Benfica otthonában

Az angol bajnok hátrányba került a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének nyitófordulójában, de Giggs megmentett egy pontot.

A hazája bajnokságában szárnyaló Manchester United Lisszabonban kezdte meg a BL új szezonját, ahol a 60 ezer fanatikus által támogatott Benfica volt Sir Alex Ferguson csapatának ellenfele.

Jorge Jesus gárdája veszélyesebben futballozott az első félidő nagy részében, hiába volt fölényben a labdabirtoklás tekintetében a MU, a De Gea helyett védő dán Lindegaard bizony nem lehetett nyugodt.

A 24. percben aztán érkezett is a hazai gól, Gaitán remek ívelése után Óscar Cardozo hozta magát lövőhelyzetbe, majd szép gólt akasztott a kapu jobb oldalába.

Íme a Benfica vezető gólja:

A ManUtd az előző BL-szezonban a döntőig vezető úton nem kapott gólt idegenben, most ez a bravúr már biztosan nem jöhet össze.

A walesi veterán, Ryan Giggs a Chelsea elleni hétvégi bajnoki rangadóra is tartalékoló MU kezdőcsapatában kapott helyet, és ha már ott volt, sokadszorra is meghálálta a bizalmat: a 44. percben megindult a hazai kapu felé, és 18 méterről kilőtte a bal felső sarkot.

Giggs így egyenlített az első félidő végén:

Az első félidő vége előtt egyenlített a Manchester, és a szünet után úgy tűnt, a győzelmet is megszerzik majd az angolok. Rooneyék ekkor irányították a játékot, a jobb oldalon Valencia is aktív volt, de a vezető találat nem akart érkezni. A félidő második felében aztán a Benfica is többször előremerészkedett, Lindegaardnak a helyén kellett lennie, hogy mentse az egy pontot.

Több gól végül már nem esett, maradt az 1-1, ami egyik csapatnak sem elfogadhatatlan eredmény. A C-csoport másik találkozóján a svájci Basel hazai pályán 2-1-re legyőzte a román Otelul Galatit.

A szerdai BL-játéknap többi találkozójáról itt olvashat!

Eredmény – Bajnokok Ligája
Benfica-Manchester United 1-1 (1-1)
Lisszabon, Estádio do Sport Lisboa e Benfica, 60 ezer néző. Vezette: Skomina (szlovén)
Benfica: Artur – Maxi Pereira, Luisao, Garay, Emerson – Ruben Amorim (Nolito, 56.), Javi Garcia, Aimar (Matic, 75.), Gaitán (Bruno César, 91.) – Witsel, Óscar Cardozo. Vezetőedző: Jorge Jesus
ManUtd: Lindegaard – Fabio (Jones, 79.), Smalling, Evans, Evra – Fletcher (Hernández, 69.), Carrick, Giggs – Valencia (Nani, 69.), Rooney, Park Ji-Sung. Menedzser: Sir Alex Ferguson
Gólszerzők: Cardozo (24.), illetve Giggs (42.)
Sárga lap: Aimar (39.), Maxi Pereira (61.), Gaitán (69.) illetve Rooney (27.), Carrick (65.)
Piros lap: –


Az élő, szöveges közvetítést az alábbiakban olvashatják:

Vége a mérkőzésnek, a Manchester United nem tudott nyerni a Benfica otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének nyitányán. Az angol bajnok az első félidő közepén került hátrányba, de a szünet előtt sikerült egyenlíteni. Két szép gól után 1-1 az összecsapás vége.

92. PERC: Egy gyenge hazai próbálkozás zárta a találkozót.

CSERE 91’
Gaitán le, Bruno César be.


88. PERC:
Az év gólja lehetett volna, Óscar Cardozo a félpályáról próbálta átemelni a MU kapusát, de fölé szállt a lövés.

87. PERC: Nolito küzdötte be magát a büntetőterületre, majd egy kényszerítő után az oldalhálóba lőtt.

85. PERC: Jones már a 16-oson belül járt, de szögletre tisztáztak a portugál védők. A sarokrúgás után lesállás miatt akadt meg a United akciója.

82. PERC: Fogy az idő, pontokat veszíthet a MU a BL-nyitányán. Rooney szögletéből sincs veszély.

CSERE 79’
Sir Alex Ferguson újabb cseréje, Jones jött Fabio helyett.


77. PERC: Gaitán
szép tekerését Lindegaard szögletre ütötte.

75. PERC: A félidő elején összeszedettebbnek tűnt a United, de a Benfica is egyre többször tűnik fel a vendégek kapuja előtt. Még negyed óra van hátra.

CSERE 75’
Matic érkezik Aimar helyére.
SÁRGA LAP 69’
Gaitán is besárgul.
CSERE 69’
Fletcher helyett Hernández, Valencia helyett Nani a MU-ban.
VÉDÉS 66’
Lindegaard menti meg a vendégek kapuját.
SÁRGA LAP 65’
Carrick kap sárgát.


64. PERC: Giggs
duplázhatott volna, de kimaradt a helyzet.

SÁRGA LAP 61’
Maxi Pereira sárgul be.
CSERE 56’
Az első csere a hazaiaké, Ruben Amorim helyett Nolito a pályán.
LES 54’
Maxi Pereira lesen lőtt nagy kapufát.


48. PERC: Valencia
szerzett egy becsúszással labdát, majd Rooneytól visszakapta, a szélső lapos beadása azonban mindenki előtt elsuhant.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Az angolok kezdték a második félidőt.


A többi mérkőzésről a szünetben:
a Bayern München egy korai góllal 1-0-ra vezet a Villarreal otthonában, míg a Lille hazai pályán szerezte meg a vezetést a CSZKA Moszkva ellen, csakúgy, mint a Basel az Otelul Galatival szemben. A Manchester City-Napoli, az Inter-Trabzonspor, az Ajax-Lyon és a Dinamo Zágráb-Real Madrid mérkőzésen még nem született gól.

Vége az első félidőnek, 1-1-nél vonulnak pihenőre a csapatok. A Manchester United többet birtokolta a labdát, mégis a Benfica játszott veszélyesebben a félidő nagy részében, a 24. percben a vezetést is megszerezték a portugálok. A végén villant a MU, pontosabban Giggs, aki nagy gólt lőtt a hazai szurkolók bánatára. Hamarosan jön a folytatás, itt még bármi lehet!

44. PERC: Ismét jön a ManUtd, Giggs beadása után szögletre tisztáznak a hazai védők.

42. PERC: Giggs nagy góljával egalizált a Manchester! A veterán walesi középpályás megindult a kapu felé, majd 18 méterről, ballal hatalmas gólt akasztott a bal felsőbe. 1-1!

GÓÓÓL 42’
Giggs, egyenlített a MU!
SÁRGA LAP 39’
Aimar kap sárgát Rooney lerántásáért.
SZÖGLET 36’
Két Benfica-szöglet egymás után, komolyabb helyzet nincs belőle.

A MU a tavalyi BL-szezon során egy gólt sem kapott idegenben (a döntőt semleges pályán játszották). Most 24 perc kellett hozzá…

SÁRGA LAP 27’
Rooney kap sárgát.


24. PERC: Gyönyörű góllal vezet a Benfica: Gaítan tálalt pontosan Óscar Cardozohoz, aki mellel levette a játékszert, ballal maga elé tette, majd jobbal kilőtte a kapu jobb sarkát egy védő szorításában. 1-0!

GÓÓÓL 24’
Óscar Cardozo, vezet a Benfica!


20. PERC:
Újabb próbálkozás a rendkívül lelkes hazaiaktól: Óscar Cardozo laposan tüzelt 20 méterről, a kapus védett.

17. PERC: Ismét Gaitán lőtt, ezúttal jobb helyzetből, mellé.

15. PERC: Nagy a küzdelem minden labdáért, helyzet viszont nincs. Most éppen Gaitán próbálkozott távolról, fölé.

9. PERC: Valencia tüzel, de nem talál kaput.

SZÖGLET 8’
Hazai szöglet, Lindegaard lehúzza.


6. PERC:
A vendégeknél nem De Gea, hanem a dán Lindegaard véd, most neki kellett tisztáznia.

4. PERC: Valencia iramodott meg a jobb szélen, de beadását lehúzta a hazaiak kapusa.

Nagyszerű a hangulat a 65 ezer fő befogadására alkalmas arénában. Az idő is ideális, 26 fok van Lisszabonban.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
A Benfica kezdte az összecsapást.


Előzetes:

Szerdán megkezdődik a küzdelem a Bajnokok Ligája A-, B-, C- és D-csoportjában is, méghozzá nem is akármilyen csapatokkal: a többi közt a tavalyi döntős Manchester United mellett a Real Madrid, a Bayern München, a Manchester City és az Internazionale is pályára lép a legrangosabb európai kupasorozat mai játéknapján.

Az angol bajnok ManUtd megfiatalított csapatával egyelőre idén is hasít a bajnokságban, az Arsenalt például 8-2-re lépték le Rooneyék. A BL-csoportkörében idegenben, a Benfica ellen kezdik meg a szereplésüket, és talán nem túlzás azt állítani, hogy ezzel a legnehezebb meccsükön túl is lesznek a négyesben… A C jelű kvartett másik két alakulata, a svájci Basel és a román Otelul Galati ellen meglepő lenne, ha hibázna MU.

Egy mai győzelemmel a csoportelsőség is közel kerülne Sir Alex Ferguson csapatához, ha egy forduló után lehet ilyet mondani. A skót mester egyébként 17. BL-idényét kezdi ma meg, csak “halkan” jegyezzük meg, hogy ez a 20. szezon lesz a Bajnokok Ligájában…

A Benfica portugál bajnoki ezüstérmesként a selejtezőkörben kezdte a szereplést, először a Trabzonspor ellen jutottak tovább 3-1-es összesítéssel (más kérdés, hogy akkori ellenfelük a Fenerbahce kizárása után helyet nyert a főtáblán), majd következett a holland Twente, akiket 5-3-as összesítéssel búcsúztatva kerültek a csoportkörbe.

A két vezetőedző mérkőzés előtti nyilatkozatát itt olvashatják!

Benfica-Manchester United, a kezdőcsapatok
Benfica: Artur – Maxi Pereira, Luisao, Garay, Emerson – Ruben Amorim, Javi Garcia, Aimar, Gaitán – Witsel, Óscar Cardozo
ManUtd: Lindegaard – Fabio, Smalling, Evans, Evra – Fletcher, Carrick, Giggs – Valencia, Rooney, Park Ji-Sung

Ajánlott videó

Olvasói sztorik