Foci

Tóth Bence: „Détári a hadvezérünk”

A Ferencváros első győzelmét szerezte az OTP Bank Liga idei szezonjában, miután 2-0-ra verte a Zalaegerszeget.

Ahogyan arról élő, szöveges közvetítésünkben beszámoltunk, a Ferencváros labdarúgócsapata a Prukner László vezette Zalaegerszeg legyőzésével először jutott három ponthoz az OTP Bank Ligában.

Az Albert-stadiontól kilométerekre is hallatszott a hatalmas döndülés, ahogy legördült a kő az FTC labdarúgó-csapatának kollektív szívéről. A ZTE elleni győztes meccs hőse, Tóth Bence Détári Lajosról, mint a gárda hadvezéréről beszél.

Nyilván volt mit mondaniuk a szakvezetőknek – egyfelől Détári Lajosnak és a zöld-fehérek hivatalos vezetőedzőjének, Nagy Tamásnak, másfelől Prukner Lászlónak, a vesztes ZTE mesterének -, mert a megszokottnál jóval több idő elteltével jelentek meg a 2-0-s Fradi-győzelemmel végződött bajnoki meccset követően. Először az Üllői útról szűk egy hónapja elküldött Prukner László értékelt:

„Négy nap alatt nem lehet csodát tenni – ennyi ideje vagyok hivatalosan a Zalaegerszeg szakvezetője. Az első félidei játék tükrözte a két csapat tabellán elfoglalt helyét, a színvonal annak megfelelő volt. Meg kell mondanom, alapvetően befolyásolta a mérkőzés kimenetelét, hogy a kilencven perc alatt hét sárga lapot kaptunk, és ebből négyet az első félidőben. Emiatt jóval óvatosabban kellett játszanunk, benne volt a levegőben a kiállítás lehetősége – ami a szünet után be is következett.

Meg kell néznem a találkozó videó-felvételét ahhoz, hogy megmondjam, jogosak voltak-e a kártyák. Akárhogy is, Roguy Meye kiállítása eldöntötte a három pont sorsát, addig nem volt benne a meccs képében a 2-0-s végeredmény, nem éreztem, hogy ki fogunk kapni. Azt viszont feltétlenül meg kell említenem, hogy jól esett a ferencvárosi közönség tapsa, az a meleg fogadtatás, amelyben részesítettek a meccs előtt” – mondta Prukner László.

Eredmény – OTP Bank Liga, 8. forduló
Ferencváros-ZTE FC 2-0 (0-0)
Albert Stadion, 3500 néző, vezette: Szabó Zs.
Ferencváros: Gyenes -– Csizmadia, Balog, Otten, Junior, Jovanovic (Lisztes, 61.), Maróti, Tóth B. – Hakola (Rósa, 67.), Oláh, Somalia (Pölöskey, 86.). Vezetőedző: Détári Lajos
ZTE: Jahic -– Kocsárdi, Bogunovic, Bulatovic, Hidvégi – Szakály D. (I. Delic, 77.), Máté P., Kamber, Szalai T. (A. Delic, 60.) – Tököli, Meyé. Vezetőedző: Prukner László
gólszerzők: Oláh (66.), Tóth (75.)
sárga lap: Somalia (39.), Maróti (43.), Hakola (45.), illetve Máté P. (4.), Bogunovic (7.), Meyé (13., 54.), Szalai (37.), Kocsárdi (49.)
piros lap: Meyé (54.)


Nagy Tamás
vezetőedző véleménye: „Jó volt látni, hogy a csapat újra tud örülni. Óriási teher került le a vállunkról ezzel a győzelemmel, ez a játékosokra, s ránk, a szakvezetői stábra is érvényes. Úgy érzem, a csapat megtalálta régi önmagát, vagy legalábbis jó úton indult el efelé. Nehezen indult a meccs, és az is igaz, hogy a bíró által az első félidőben a vendégeknek kiosztott négy sárga lap megfogta a zalaegerszegieket, a mi játékosinkat pedig felbátorította, hiszen bátrabban kockáztathattak az érthetően óvatosabb vendégek ellen.”

Détári Lajos – aki még nem töltheti be hivatalosan a vezetőedzői posztot, mivel nincs még meg a pro licence – hangja el-elcsuklott az átélt izgalmaktól.

„Sokat számított, hogy a bajnoki szünet miatt két hetet dolgozhattunk – ezt az időszakot nagy elszántsággal edzette végig a csapat. Persze, hogy roppant boldog vagyok, egészen más győzelemmel bemutatkozni a kispadon, mint vereséggel. Alapvetően elégedett vagyok a mutatott teljesítménnyel, visszakaptam a játékosaimtól azt, amit a foglalkozásokon gyakoroltunk.

A meccs hajrájában már kilenc magyar játékos játszott Fradi-mezben. Ez nem azt jelenti, hogy a külföldiek ellen lennék, én csak azokra a légiósokra haragszom, akik vegetálnak Magyarországon, akik levezetni jönnek hozzánk. A cserék jól megoldotrták a feladatukat, szerintem Pölöskeivel, Lisztessel, Rósával nem gyengültünk, sőt…”

Tóth Bence remek góljával és Oláh Lórántnak adott gólpasszával kiemelkedett a mezőnyből.

„Kemény melót végeztünk az elmúlt két hétben. nekem tetszett, hogy végre középső középpályást játszhattam, nem a szélen kellett futballoznom, itt otthonosabban érzem magam. Annyira kellett ez a három pont, mint egy falat kenyér. Nagyon hajtottam, mert itt voltak a szüleim és a barátnőm is, a gólom után nekik integettem, hozzájuk rohantam ki a pálya szélére.

Meg kell mondanom, a gólpasszomnak talán még jobban örültem, mint a gólomnak, mert szegény Oláh Lórinak nagyon kellett már ez a találat. Egy hét múlva Győrbe is nyerni megyünk, de az még nehezebb mérkőzés lesz. Détári? Új impulzusok értek engem és a csapatot az érkezésével, mindenkinek jó ez a váltás. Az új edzőnek mindig bizonyítani akar az ember, pláne, ha ezt az edzőt Détári Lajosnak hívják. Ő a hadvezérünk!”

Mark Otten talán az egyetlen Fradi-játékos, aki az eddigi nyolc fordulóban végig kiegyensúlyozott, elfogadható teljesítményt nyújtott. A holland beállós ezúttal a középpályán hozta a formáját – jókora meglepetésre magyar szavakkal, sőt, mondatokkal fűszerezte véleményét.

„Ott játszom, ahol a mester kéri tőlem. Hogy mi a különbség az előző szakvezető és a mostani között? Csak annyi, hogy Prukner alatt lefelé tartó spirálba kerültünk, most pedig ennek vége szakadt, s – reményeim szerint – egy felfelé tartó spirál veszi kezdetét, amely magasra repíthet bennünket. Hogy milyen magasra? Nos, az egy bajnokságra jutó vereség-kontingensünket már kimerítettük, most a győzelmeknek kell jönniük… (Nevetés.)

Szerintem ezt a mecset mindenképpen megnyertük volna, függetlenül attól, hogy kiállítottak egy zalaegerszegi játékost. Egyszerűen jobban játszottunk. Mister Détárinak van kisugárzása, bár be kell vallanom, hogy amikor megérkezett a csapathoz, nem tudtam, mekkora futballista volt játékos korában. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy bizonyítani akarunk neki, és ez felfelé viheti a csapatot” – értékelt a holland légiós.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik