Foci

138 milliárd fontba kerülhet a katari vb

Egy német gazdasági elemző szerint a közel-keleti országnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia a 2022-es világbajnokság miatt.

Mint ismert, 2010 decemberében, Zürichben sorsolták ki a 2018-as és a 2022-es világbajnokság helyszínét. Míg az előbbi rendezési jogát talán nem annyira meglepő módon Oroszország kaparintotta meg, addig utóbbi esetében sokaknak leesett az álla, Sepp Blatter ugyanis Katar nevét olvasta be.

A döntés természetesen megosztotta a közvéleményt, rengeteg támadás érte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, amiért „eladták” a vébét. A FIFA ugyanakkor nem tágított, így az ázsiai ország lesz a házigazda.

 

A bemutató videót elnézve az ember nem győzött hüledezni, ám közben az is megfordult a fejében, hogy mennyibe fog mindez fájni Katarnak. Nos, dr. Nicola Ritter, német gazdasági elemző szerint jó sokba, ugyanis csak a létesítményekre és az edzőpályákra el kell szerinte költeni 107 milliárd fontot. Ehhez még jön az infrastruktúra kialakítása, ami további 31 milliárddal terheli majd meg a cehhet. A teljes összeg 138 milliárdra rúgna, ami forintban csütörtöki árfolyam szerint mintegy 42 billió 780 milliárdnak felelne meg. Ebbe beletartozik egy új város, Lusail megépítése is.

A katariak mindezek ellenére nem állnak le, a főváros, Doha 2017-ben atlétikai világbajnokságot rendezne (London is pályázott), 2020-ban pedig az ötkarikás játékokat látná vendégül.

Ezt tervezi megvalósítani Katar:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik