Foci

Topligák: tudjuk, mennyit költöttek idén nyáron

A tavalyinál jóval több pénzt fordítottak labdarúgókra az angol, a spanyol és az olasz bajnokság csapatai az átigazolási szezonban. A Man City az élen.

A legnagyobb pénzek a szigetországban mozogtak, az egyesületek ott összesen 485 millió fontot költöttek új játékosokra, ez 33 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Olaszországban 400, Spanyolországban pedig 300 millió fontért szerződtettek új futballistákat.

A Deloitte cég elemzése szerint Nagy-Britanniában főként azért emelkedett ilyen drasztikusan ez a szám, mert a klubok jóval nagyobb összegeket kérnek a fiatal, saját nevelésű játékosokért. A Premier League-ben a Manchester United, a Manchester City, a Chelsea, a Livepool és az Arsenal is több mint 50 millió fontot költött, így ez az öt klub a 66 százalékát “viszi el” a teljes összegnek. Az átigazolási időszak utolsó, szerdai napján körülbelül 100 millió fontot költöttek az angol egyesületek.

A három topliga mellett a francia bajnokságban szintén nőtt a játékosokra költött összeg, ugyanakkor a német Bundesligában nem figyelhető meg ez a jelenség.

A Manchester City költött a legtöbbet

Az európai futballklubok közül az angol Premier League-ben szereplő Manchester City költött a legtöbbet játékosok szerződtetésére a nyári átigazolási időszakban.

Az összesítés szerint a katari tulajdonban lévő egyesület 76 millió fontért vásárolt labdarúgókat a piacon. A második helyet – csekély különbséggel – a francia Paris Saint-Germain foglalja el 75 millióval, míg a harmadik az olasz Juventus lett 67 millió fonttal.

A Bajnokok Ligájában győztes FC Barcelona 56 millió fonttal a negyedik az összevetésben úgy, hogy eleve 35 milliójába került a katalán klubnak Cesc Fabregas megvásárlása a londoni Arsenaltól.

Az átigazolási időszak történéseit folyamatosan frissülő cikkünkben is végigkövettük, ezt ide kattintva olvashatják vissza, a hajrában történt fontosabb eseményeket pedig itt találhatják!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik