Foci

Bezárt a bazár: Anglia újra nagyot hajrázott

Lezárult a nemzetközi átigazolási szezon, és még az utolsó napon is akadtak jelentős transzferek. Tovább erősödött a Liverpool.

Ahogyan azt megszokhattuk, az utolsó pillanatokban is lázban tartotta a nemzetközi labdarúgást követőket az átigazolási mizéria. A csapatok elköltötték utolsó font/euró/dollár millióikat, és még az is lehet, hogy a legvégén fogták ki az aranyhalat.

A bomba majdnem Dagesztánban robbant, állítólag ugyanis az Anzsi Mahacskala 87 millió eurót ajánlott a Portóban focizó Hulkért. Megszokhattuk már a felfoghatatlan összegeket a milliárdos tulajdonossal bíró együttestől, amely Nemanja Vidicet is kiszemelte magának (40 millió euró körüli összegekről lehetett hallani), na meg Dani Alvest a Barcelonától. Azért nem minden papsajt, egyelőre „csak” Zsirkov, Dzsudzsák és Eto’o igazolt az Anzsihoz.

Angliában történtek meghatározó üzletek az utolsó napon. Sokáig úgy volt, hogy a walesi botrányhős, Craig Bellamy Buzsáky Ákos csapatához kerülhet, de végül a Liverpoolhoz írt alá – Kenny Dalglish irigylésre méltó helyzetben van csatár poszton. A QPR-hoz Shaun Wright-Phillips igazolt végül a Manchester Cityből.

Craig Bellamy két éve a Cityben:

A kisebbik liverpooli csapat, az Everton a Real Madridból szerzett játékost, a holland Royston Drenthe személyében.

Igyekeznie kellett az Arsenalnak, Nasri és Fabregas távozása után érkezett a védelembe Per Mertesacker a Brementől, valamint a Fenertől Andre Santos. Sőt, a Liverpoolt és a Chelsea-t megjárt izraeli Yossi Benayoun is Londonban focizik egy évet, az evertonos Mikel Arteta úgyszintén. Távozó is akad, a dán Nicklas Bendtner a Sunderlandben játszik majd kölcsönben, a friss Costa Rica-i szerzemény, Joel Campbell pedig szintén ideiglenesen kerül a francia Lorienthez.

Nagy halat fogott a Chelsea, a Liverpoolt hagyta ott a portugál Raul Meireles, alighanem földije, Andre Villas-Boas miatt. Négy évre írt alá Londonba. A Debrecennek gólt lövő N’Gog is távozik a Mersey partjáról, ő Bogdán Ádámékhoz igazol a Boltonba, három évre, míg Christian Poulsen az Evianhoz kerül. Joe Cole alig játszott a Poolban, ő is Franciaországba megy, a bajnok Lille-hez, kölcsönbe.

Nem tudni, mit szólnak majd a Manchester City szurkolói Owen Hargreaveshez. Az angol-kanadai ugyanis a városi rivális Unitedtől csomagol át pár utcával arrébb. Igaz, a korábbi Bayern-játékos nagyon keveset volt a pályán az elmúlt időszakban.

A Tottenhamnél viszonylagos nyugalom volt, mert Harry Redknapp nem engedte el Luka Modricot, akiért a Chelsea a hírek szerint a végén már 40 millió fontot ajánlott. Távozott viszont David Bentley. A védő a másodosztályba pottyant West Hamhez kerül, ahonnan viszont érkezett a válogatott Scott Parker. A nap utolsó pillanatában Peter Crouch is búcsúzott, a langaléta támadóra a Stoke City csapott le.

A “legszívmelengetőbb” üzletet a Schalke kötötte. A HJK Helsini ellen az Európa Liga főtáblájára jutó németek nagy bajban voltak az első play-off meccs után, hiszen a finnek 2-0-ra nyertek, Teemu Pukki góljával. Sőt, a visszavágón Huntelaar góljára is válaszolni tudott Pukki. Később aztán 6-1 lett a vége a németeknek, de a finn támadó ezentúl tovább élvezheti a Schalke vendégszeretetét, szerződtették három évre.

Ami a német piacot illeti: Szalai Ádám Gavranovic személyében vetélytársat kapott, a vándormadár Diego a Wolfsburgtól az Atletico Madridhoz távozott, Aleksander Hleb viszont érkezett a helyére a Barcelonától.

Olaszországban nem volt nagy felfordulás, de Fernando Gago (Real Madrid), Miralem Pjanic (Lyon), Fabio Borini (Parma)  Romába igazolása, Eljaro Elia Juventushoz kerülése (Hamburgból), Mauro Zarate (Lazio-Inter) és Massimo Oddo (Milan-Lecce) klubváltása azért jelentős transzfernek számít.

Hogy kinek mennyire jöttek be az üzletek, május végén kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik