Foci

Détárinak harmadszorra sikerült

Az utolsó magyar világklasszis labdarúgó 48 éves korára megkapta álmai munkáját: keddtől (minimum) a szezon végéig a Ferencváros szakmai igazgatója lesz. Interjú.

Szerkesztőségünknek már két hete tudomása volt arról, hogy Kubatov Gábor, a Ferencváros klubelnöke tárgyalásokat folytat Détári Lajossal. Az egykori világválogatott legenda akkor azt kérte, ne írjunk az ügyről, mert esetleg ronthatjuk esélyeit – annyit azonban még szomorkásan megjegyzett. „Ez is olyan lesz, mint a többi… Felhívnak, tárgyalunk, aztán… Már két napja, hogy felém se néztek, pedig hétfőn elvileg mindenben megállapodtunk.”

Ekkor történt, hogy különböző internetes fórumokon felbukkant Selymes Tibor, a korábbi sokszoros román válogatott, de magyar nemzetiségű labdarúgó neve, még korábban László Csaba is arról nyilatkozott, hogy vele is tárgyaltak, sőt, a bennfentesek tudni vélték, hogy Mezey György lesz az új Fradi-tréner.

Végül nem lett igazuk a jól értesülteknek, mégiscsak Détári lett a befutó. Döme elegáns öltönyben, szürke ingben és ahhoz illő, hasonló színű nyakkendőben – ahogy egy komoly edzőt elképzel a laikus – állta a riporterek rohamát a Fradi-székház Toldi-termében.


– Nem volt könnyű menet. Akadt olyan pillanat, amikor kétségei támadtak arra vonatkozóan, hogy ön lesz a Fradi szakvezetője?

– Nem, minden zökkenőmentesen haladt előre a maga útján.

– Meddig szól a megbízatása?

– Az idény végéig, de bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan meghosszabbodik a szerződésem.

– Bajnoki cím, Magyar Kupa, ligakupa, esetleg mindhárom egyszerre?

– Szép is lenne… De ezekről a feltételekről inkább nem beszélnék.

– 1993-ban 13 mérkőzésen játszott már zöld-fehérben. Azóta 18 év telt el…

– Hosszú volt a várakozás. Kétszer már nagyon közel álltam ahhoz, hogy a Fradi edzője legyek, de a célegyenesben mindig közbejött valami.

– Már le is mondott álmai valóra válásáról?

– Tudja, a kétezres évek elején Furulyás János, az FTC akkori elnöke azt mondta: „Ne izgulj, Döme, leszel te még a Fradi edzője!” Hittem is, meg nem is.

– Milyen érzés dominál most önben? Elégtételt érez, amiért torkára forrasztotta a szót a tamáskodóknak?

– Á, dehogy. Egyetlen érzés öntött el, az örömé.

– Felkészültnek érzi magát a feladathoz? Hiszen ez olyan poszt, ahol nincs hibázási lehetőség?

– Tíz éve edzősködöm, rengeteget olvasok, tanulok. Most végzem a pro licences képzést, A-licenccel már rendelkezem.

– Nem gondolja, hogy azért keresték meg, mert a Fradi a sereghajtók között kullog?

– Ön szerint, ha hét forduló után 21 ponttal állna a tabella élén, akkor felmerült volna az edzőváltás gondolata?

– Persze, hogy nem. Feltérképezte már a Fradit?

– Természetesen ismerem a csapatot, láttam a mérkőzéseit, de feltérképezésről szó sem volt. Nem hiszek mások véleményének, magam akarok meggyőződni arról, milyen tudásúak, mentalitásúak a játékosaim. Ma délután öt órakor lesz az első edzésünk, előtte húsz percet beszélgetek a játékosokkal, aztán hajrá!

– Izgul a nagy feladat előtt?

– Miért, úgy nézek ki, mint aki ideges? Egyáltalán nem vagyok az, viszont égek a tettvágytól, alig várom már az első tréninget, és az első bajnokit, itthon, a Zalaegerszeg ellen.

– Amelynek a Ferencvárostól pár napja elküldött Prukner László az új edzője! Pikáns párharc lesz. Beszélt Pruknerrel a Fradiról?

– Nem én, nem szokásom elődömtől érdeklődni az új csapatomról. Már előre elkészítettem az edzésterveket, készen állok a munkára. Nagy Tamás és Lipcsei Péter lesz a két segítőm, hivatalosan  Tamás nyilatkozik majd a mérkőzések után – mert ő már rendelkezik pro licenccel -, de én meccselek, én cserélek.

– Mit jelent önnek ez a munka? Egyáltalán: evidens volt, hogy igent mond?

– Ha az embert a Fradi hívja, akkor az illető nem habozhat. Edzői karrierem csúcspontja ez a felkérés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik