Foci

Újabb viharfelhő Újpest felett: Mészöly perel

A MLSZ-hez fordul és pert indít az Újpest FC volt vezetőedzője.

Mészöly Géza a hétfői sajtóbeszélgetésén elmondta: a megállapodást azonnali hatállyal és azzal az indokkal bontották fel, hogy nem tudta teljesíteni a sportigazgatóval előre egyeztetett elvárásokat – álláspontja szerint jogtalanul. Ez az 1-5. hely valamelyikének elérését jelenti, ugyanakkor szerinte az, hogy négy forduló után még pont nélkül állt a csapat, nem jelenti azt – és nem is bizonyítható -, miszerint a célkitűzés elérhetetlen.

A 44 éves trénert augusztus 10-én menesztették azt követően, hogy az OTP Bank Liga első négy fordulójában vereséget szenvedett a lila-fehér együttes, helyére a szerb Zoran Spisljakot nevezték ki. A szakember álláspontja szerint szerződését csak rendes felmondással bonthatták volna fel, ez esetben pedig a hat hónapi bérét kellett volna az Újpestnek kifizetnie.

“A négy vereség ellenére is úgy éreztem, hogy kézben van a csapat” – mondta az MLSZ mellett bírósághoz is forduló Mészöly Géza. “Egy hihetetlen pechsorozat is közrejátszott az eredménytelenségben, az utolsó, Paks elleni mérkőzésemen még büntetőből sem tudtunk gólt lőni, pedig ha az bemegy, akkor biztos vagyok benne, hogy megnyerjük a találkozót.”

A szakember szerint a négy kudarc okait már az előző szezon végén és a holtidényben történtekben kell keresni.

“A legutóbbi kiírásban elért hatodik hely hatalmas siker volt, azt a csapatot mindenképpen szerettük volna egyben tartani, sajnos ez nem sikerült. Mitrovic eladása érzékenyen érintett minket, Ahjuperát is szerettem volna maradásra bírni, a csapatkapitány Vermes Krisztián pedig súlyos sérülést szenvedett. Amennyiben Simon Krisztiánt eladtuk volna a Hoffenheimnek, akkor azonnal pénz állt volna a házhoz, amivel be lehetett volna foltozni a lyukakat, ehelyett kölcsönadták őt” – fejtette ki a gyenge rajt okait Mészöly.

A tréner szerint a szakmai stáb munkáját alaposan lerontotta az, hogy Kovács Zoltán sportigazgatót – akivel kiválóan együtt tudott dolgozni – menesztették posztjáról, a helyére pedig a holland Leo Beenhakkert hozták, aki két mérkőzés és két edzés megtekintését követően a leváltása mellett döntött. Mészöly úgy véli, az sem könnyítette a dolgát, hogy Rajczi Pétert lejáró szerződése ellenére megtartották, pedig előtte többször is kijelentette róla, nem szeretne vele együtt dolgozni.

Mészöly hozzátette: a problémák és az eredménytelenség ellenére úgy érzi, mindent megtett a csapat sikerességének érdekében, ráadásul a közönségtől sem kapott olyan reakciókat, amelyek őt távozásra szólították volna fel. Mészöly ugyanakkor elmondta, adott esetben harmadszor is elvállalná a vezetőedzői posztot Újpesten.

Mészöly Géza először 2004 és 2006 között irányította a lila-fehéreket, akik a vezetésével két ezüstérmet nyertek. A játékosként 18-szoros válogatott szakember ezután a Vasasnál dolgozott, majd tavaly áprilisban visszatért az Újpesthez, amellyel a júliusban kezdődött idényben az első fordulóban a Pápától kapott ki, majd a Győrtől, a Siófoktól, utoljára pedig a Pakstól szenvedett vereséget. Menesztése óta Zoran Spisljakkal két mérkőzésen két döntetlent ért el a csapat.

Ajánlott videó