Foci

Barca-Real: pazar, kriminális, bestiális

Szinte mindenki felháborodott a Real Madrid, de főleg José Mourinho viselkedése láttán. Háború utáni visszhangok.

Pedig minden olyan szépen indult… Szerdán délután fél háromkor Barcelona egyik legelegánsabb szállodájában, a Hotel Majesticben (akik ismerik a katalán fővárost. a Passeig de Grácián, a legelegánsabb negyedben) együtt ebédelt Sandro Rosell és Florentino Pérez, az éjféli meccs, a spanyol szuperkupa-visszavágó két résztvevője, a Barcelona és a Real Madrid elnöke. Még a menü is ismert: előételnek carpaccio de setast, vagyis hajszálvékony csíkokra szeletelt, bepácolt szarvasgombát ettek, a főétel solomillo, vagyis borjúbélszín volt, s a lakomát crema catalanával, azaz a flan néven is ismert, égetett cukorral és gyümölcsökkel díszített tojáskrémmel fejezték be.

Az ebéden részt vett María Ángel Villar, a Spanyol Királyi labdarúgó Szövetség elnöke, a FIFA és az UEFA alelnöke is, nyilvánvalóan azzal a szándékkel ültek le az ebédhez, hogy feledtessék a vasárnapi első mérkőzés durva jelenetei okozta rossz szájízt, és garantálják, hogy szerdán éjjel rendben lezajlik a visszavágó.

Egyvalamit – pontosabban egyvalakit – azonban kihagytak a számításból. Természetesen José Mourinhót.

A 93. percig úgy tűnt, úgy, ahogy lebonyolódik a meccs, botrány nélkül – Pepe néhány belépőjét leszámítva, és azt, hogy egy alkalommal rögzítette a kamera a Madrid edzőjének gusztustalan gesztusát, amint utálkozva befogja az orrát az előtte elfutó Lionel Messi láttán.

Nem akárkiről, a földkerekség legjobb labdarúgójáról beszélünk.

Íme Mourinho furcsa gesztusa:

Aztán a 93. percben elszabadult a pokol. Marcelo a Barça kispadja előtt letarolta a negyedórával korábban becserélt, barcelonai bemutatkozó meccsén játszó Cesc Fábregast. Természetesen azonnali piros lap. A katalánok felugranak a kispadról, a madridiak úgyszintén, heveny kézitusa kezdődik, amelynek fontosabb részletei az alábbiak:

– Mesut Özil, a Madrid korábban már lecserélt középpályása rátapos a földön fekvő Fábregasra.

– Erre David Villa – társa védelmében – megüti a német-törököt.

– Mindkettejüket kiállítja a bíró.

– Közben Mourinho – sunyi módon – odasomfordál a Barcelona másodedzőjéhez, és amikor az nem figyel oda, jobb keze mutatóujját belenyomja Tito Vilanova jobb szemébe. Úgy tűnik, ki akarja nyomni az ellenfél szemét.

– Aztán sarkon fordul, és elindul a saját kispadja felé, mintha mi sem történt volna. Vilanova észbe kap, hátulról meglöki a portugált, aki fitymálja a száját, mintha csak egy férget taposott volna el az utcán.

A meccs végi botrányos jelenetek:

Hát így fejeződött be az a mérkőzés, amely 93 percig az utóbbi évek legjobb meccse volt – a vasárnapi első mérkőzéssel együtt -, és amelyen még úgy is 3-2-es vereséget szenvedett a Madrid, hogy a játékidő nagy részében – akárcsak a Bernabeuban – lefocizta a pályáról a katalánokat.

Nyilvánvaló, nehéz ezt megemészteni. De meg kell, mert a sportban veszíteni is tudni kell, nemcsak nyerni. És nem szabad lemenni a gyepről a trófea átadásakor – ahogy ezt a Madrid tette, nyilvánvalóan Mourinho instrukciói alapján -, már csak azért sem, mert tavasszal Valenciában a Barcelona játékosai végigasszisztálták a Madrid örömünnepén a Mestalla gyepén, a Copa del Rey elhódítása után.

Mourinho szégyent hoz a madridizmusra, amelynek olyan hősei vannak, mint Alfredo Di Stéfano vagy Puskás Ferenc, és olyan hagyományai, mint a kilenc Európa Kupa. Csütörtök délelőtt még semmi sem kristályosodott ki, nem ismertük a spanyol szövetség és a Real Madrid vezetősége reakcióját, de az már biztos, hogy Mourinho magára maradt.

A madridi lapok – a Marca, az AS, az El Mundo – is sorra elítélik a Real edzőjének cinikus viselkedését, aki nem átallta azt mondani az éjszakai sajtóértekezleten a szemkinyomásra irányuló újságírói kérdésre, hogy „ki az a Pito Vilanova, nem ismerek ilyen személyt…”

Nem Tito, hanem Pito, hogy még jobban megalázza szegényt… és ami a legjellemzőbb az általános felháborodásra: az El Mundo (egy madridi lap!) honlapjának közvélemény-kutatása szerint az olvasók 87 százaléka elítéli Mourinho viselkedését!

Ezek után egy kis nyilatkozatcsokor a botrányosan befejeződött Szuperkupa-visszavágó után:

Pep Guardiola, a Barcelona edzője:

„Egy napon valami nagyon súlyos dolog fog történni, valahogyan gátat kell szabnunk ennek a folyamatnak. Tito szeme rendben van, mindenki látta a televízióban, mi történt, a képek önmagukért beszélnek. A magunk részéről csak annyit tehetünk, hogy a futballal foglalkozunk, a játékra összpontosítunk, és a lehető legjobban akarunk futballozni. Ami a Madrid edzőjének véleményét illeti, azzal nem kívánok foglalkozni. Erre a Szuperkupára mindig emlékezni fogunk, több okból is. A játék miatt, a botrány miatt, az ellenfél miatt, ahogyan a csapatunk érkezett a két mérkőzésre. Őszintén szólva, nem hittem volna, hogy a jelenlegi edzettségi állapotunkban meg tudjuk nyerni a párharcot. Ezért is vagyok olyan boldog… Meg Cesc miatt is. Tíz perc alatt többet nyújtott, mint más egy egész idényben. Most már a közönség is láthatja, kit igazoltunk. A harmadik gólunkban elévülhetetlen érdemei vannak.”

José Mourinho, a Madrid edzője:

„Két tökéletes és nagyon jó meccset játszottunk. Nagyon elégedett vagyok a csapat fejlődésével és viselkedésével. Ma egy látványos mérkőzést vívtunk, ehhez nem tudok mit hozzátenni. Játszani jöttünk Barcelonába, de a második félidő első percétől kezdve már nem voltak labdaszedők, ahogy az a kiscsapatoknál szokott történni, amikor bajban vannak, és húzzák az időt. Ez nem kritika, ezek tények. Pepe és Marcelo nagy meccset játszott, amit pedig elkövettek a pályán, annak megítélésére ott van a játékvezető. Pepe a semmiért kapott sárga lapot. Pito Vilanovával kapcsolatban, vagy hogy is hívják ezt az embert, nincs mit eltitkolnom. A felvételeken minden látható. Engem úgy tanítottak, hogy férfi módjára viselkedjek, és ne essek össze az első fuvallatra. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy boldog vagyok az eredmény miatt, de azt is látni kell, hogy a Szuperkupa az idény legkisebb, legjelentéktelenebb trófeája. Eddig azt bizonyítjuk, hogy jobbak vagyunk, mint tavaly voltunk. Ha az utolsó hat összecsapását nézzük a két csapatnak, utolértük a Barcelonát, nagy az egyensúly. Egy trófea ott – a Király Kupa -, egy trófea itt, meg sok döntetlen. Ennyi…”

Gerard Piqué, a Barcelona védője:

„Mourinho tönkre teszi a spanyol futballt. nyilvánvaló, hogyha valaki forradalmat akar csinálni – a futballban is -, annak mindig a határon kell mozognia, de ebben az esetben ezt már bőven túllépi. Amit ő csinál, az nem megengedhető. Mindegy, örüljünk a győzelmünknek, ahogy Cesc is tette az öltözőben, a zuhany alatt, amikor azt mondta nekem, hogy ebben a csapatban még sok örömünk lesz. A meccs után jól esett volna nekünk, ha a Madrid ugyanúgy megvárja az eredményhirdetést, mint ahogy mi is megvártuk Valenciában, a Király Kupa-döntő után. Kár, hogy nem gratuláltak…”

Iker Casillas, a Real Madrid és a spanyol válogatott csapatkapitánya:

„A döntetlen sokkal igazságosabb lett volna. A Barcelona játékosai most is rendre feldobták magukat, mint mindig. A botrányt kirobbantó Marcelo-belépőről pedig az a véleményem, hogy Marcelo odalépett Fábregasnak, aki feldobta magát.

Xavi, a Barcelona csapatkapitánya:

„Elszomorító az a kép, amit a Madrid mutat. Bizonyos cselekedetek sajnálatosak. Néhány belemenés nem a futballpályára való. Marcelo belépője kriminális és bestiális volt. Mi játszani jöttünk a futballt, a Real Madrid nem győzhette le a Barcelonát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik