Foci

Kihívják a Manchestert – indul a Premier League

A hétvégén kezdetét veszi a világ legerősebb és legnépszerűbb labdarúgó-bajnoksága, az angol pontvadászat.

Az angol Szuperkupa-mérkőzéssel egyrészt befejeződött az előző, másrészt elkezdődött az új szezon Angliában. Jó erőfelmérő lehetett a külhonban vívott derbi, legalábbis a két résztvevő számára. Akik Ferguson-fóbiában szenvednek, bizonyára hajukat tépték a Manchester City-Manchester United mérkőzés második félidejében: rájöhettünk ugyanis, hogy a Vörös Ördögök semmit sem változtak.

Sir Alex Ferguson csapata 0-2-es állást követően fordított, bizonyítván azt, hogy számukra semmi nem jelent hátrányt – emlékezhetünk, a legutóbbi bajnokságban számtalan alkalommal jöttek vissza nagyon messziről. Ha valakinek megfordult a fejében, hogy esetleg leírja a Unitedet, gyorsan verje ki a fejéből.

Az alábbiakban az öt legerősebb klubról ejtünk pár szót, ők azok, akik a legnagyobb eséllyel pályáznak a végső győzelemre.

Arsenal
Távozott: Denilson (Santos), Clichy (Manchester City), Lehmann (visszavonult), Nasri (?), Fabregas (?)
Érkezett: Gervinho (Lille), Jenkinson (Charlton), Oxlade-Chamberlain (Southampton)

A londoni csapat felkészülését a két játékosuk esetleges távozása körüli hercehurca hatotta át. Samir Nasri és Cesc Fabregas ugyanakkor még Arsene Wenger csapatának rendelkezésére áll, és úgy tűnik, mindketten ott lehetnek az Udinese elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn.

A hírek persze arról szólnak, hogy Fabregas a Barcelonához távozik, a katalán ikonok nem győzik hangsúlyozni, mennyire várják az anno ott nevelkedő középpályást.

Ha már várakozás: a londoniak bíznak abban, hogy a Lille-től érkező Gervinho ontja majd a gólokat az Emiratesben és azon kívül (a Köln elleni edzőmeccsen már betalált kétszer is), valamint abban is, hogy 2005 után végre nyerni tud valamit a Wenger-csapat. Tavaly egy hajszálnyira voltak a Ligakupa-győzelemtől, de a Birmingham megfricskázta őket.

Jelzésértékű, hogy a francia ebben a szezonban is áldozott egy nagyobb összeget a jövő építésére: 15 millió fontot (!) fizetett a Southamptonból érkező Alex Oxlade-Chamberlainre.

Az Arsenal azzal is büszkélkedhet, hogy fiatal játékosa, Jack Wilshere érte el a legnagyobb ár-értéknövekedést tavalyhoz képest – a lista érdekességeiről ide kattintva olvashatsz!

Manchester United
Távozott: Van der Sar, Paul Scholes, Gary Neville (mindannyian visszavonultak), Obertan (Newcastle), O’Shea, Wes Brown (Sunderland)
Érkezett: de Gea (Atletico Madrid), Phil Jones (Blackburn), Ashley Young (Aston Villa)

Edwin Van der Sar visszavonult. Paul Scholes visszavonult. Gary Neville visszavonult. Wes Brown és John O’Shea a Sunderlandbe távozott, Owen Hargreaves továbbra is sérült. Első látásra gond gond hátán, de nem Alex Ferguson lenne az edző, ha ne sikerült volna azonnal orvosolni mindezeket.

Érkezett az Atletico Madrid kapusa, David de Gea, akit hatalmas tehetségnek tartanak, egy idei úgy tűnt, Manuel Neuer érkezhet, ő azonban a Bayern Münchent választotta. Ashley Young az Aston Villától bombaigazolás lehet, kérdés, mennyit fog játszani a válogatott. Fergusonnak is van egy tinije a Blackburntől érkező Phil Jones.

A United parádézott az előszezonban, a többi közt a Barcelonát is megverte amerikai útján 2-1 arányban, hogy aztán a Community Shielden a már említett 3-2-es sikerével jelezze, Manchesterben még ő az úr.

Chelsea
Érkezett: Lukaku (Anderlecht), Romeu (Barcelona), Courtois (Genk)
Távozott: Zsirkov (Mahalacska), Matic (Benfica)

Addig-addig ment a találgatás és a presszionálás Andre Villas-Boas, a Porto fiatal (33 éves!) csodatrénerének szerződtetéséről, hogy a végén a portugál ott találta magát a Stamford Bridge-en. A szezon nagy kérdése, hogy a Mourinho-utód mit tud kezdeni az angol bajnokságban, ahol sokan megégtek már az elmúlt időszakban.

Roman Abramovic nem sajnálta rá a pénzt, mint ahogy a szupertini belga Romelu Lukaku megszerzésére sem. Az Anderlecht gólkirálya alighanem berobban majd az európai élvonalba, feltéve, ha bizalmat kap. Egy másik játékos is érkezett Belgiumból, méghozzá a bajnok Genk kapusa (Tőzsérék nemrég az edzőjüket is elvesztették a sorsdöntő BL-selejtező előtt), Thibaut Courtois személyében – igaz, őt rögtön kölcsön is adták az Atletico Madridnak.

Villas Boas a Barcelonától kaparintotta meg Oriol Romeut, akit az első csapatba szán a maga 19 évével – talán ő pótolhatja a még sokáig sérült Essient.

A szezon második nagy kérdése az lesz, vajon Fernando Torres mire lesz képes pocséknak titulált első angliai éve után.

Manchester City
Érkezett: Agüero (Atletico Madrid), Clichy (Arsenal), Savic (Partizan Belgrád), Pantilimon (Temesvár)
Távozott: Vieria (visszavonult), Given (Aston Villa), Jerome Boateng (Bayern München)

Az elmúlt szezonban átlépett egy korlátot a City, hiszen az Arsenal megelőzésével alanyi jogon indulhat a Bajnokok Ligájában (mellesleg megnyerte az FA Kupát), és sikeres szereplés esetén bevételhez is juthat a kemény UEFA-pénzek révén az irdatlan – és még véget nem érő – kiadások után.

Természetesen az átigazolási és holtszezonban a City neve forgott legtöbbször (na, meg a magára a figyelmet minden héten felhívó Balotelliről), minden ásszal hírbe hozták, végül Agüero (45 millió fontos árával a legdrágább igazolás a szezonban), Clichy és a Partizan Belgrádtól Savic érkezett eddig, de igen meg lennénk lepődve, ha véget értek volna a szerződtetések.

A Szuperkupa-találkozót elbukták a United ellen, pedig megvolt az esélyük a győzelemre, már 2-0-ra vezettek a Wembley-ben – Vincent Kompany hatalmas hibája kellett Nani második góljához.

Érdekes lehet, vajon Carlos Tevez milyen kedvvel játssza végig a szezont, többször megfogalmazta ugyanis, hogy távozni szeretne.

Liverpool
Érkezett: Charlie Adam (Blackpool), Downing (Aston Villa), Jordan Henderson (Sunderland), Doni (Roma)
Távozott: Konchesky (Leicester City), Jovanovic (Anderlecht)

Talán most sikerülhet. Hogy mi? Saját árnyéka átlépésének. Kenny Dalglish teljes idényt kezd a Mersey-partiakkal, akiknél már az előző szezonban is látszott, az uruguayi Luis Suarezzel sokra hivatottak. A legenda ráadásul sok pénzt költött játékosokra, érkezett például a Blackpool közönségkedvence, Charlie Adam vagy a Villáé, Stuart Downing, hogy a Sunderland szupertehetségéről, a 18 millió fontért (!) érkező Hendersonról ne is beszéljünk.

Kapusposzton is erősödött a Reina bakijaitól eddig terhelt Liverpool, hiszen a Romától Doni érkezett. A baj persze soha nem kerüli el a Poolt, Steven Gerrard egy ideig nem játszhat majd a szezon elején.

A KAKUKKTOJÁS

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a tavalyi egyik meglepetéscsapat, a Tottenham Hotspur mellett. Harry Redknapp együttese a Bajnokok Ligájában továbbjutott a csoportkörből, majd aztán a Milan kiverésével bizonyította, sokra hivatott csapat.

A többfrontos harcot aztán nem bírták, mert bár sokáig harcban voltak a BL-szereplést érő helyekért, ez nem jött össze, maradt az Európa Liga, ahol majd a skót Hearts lesz az ellenfelük, a Paks kiveréséért ők állhatnak bosszút.

Nagy kérdés, mire lehet képes idén a londoni együttes, amely nagyszabású erősítéseket helyezett kilátásba (Forlan például), de ezekből végül nem valósult meg. Két véglet: szerződtették a Barcelonától a 18 éves Ceballost, valamint a Sienától a 16 éves Coulibalyt, hogy aztán leigazolják az Aston Villától a 40 éves kapust, Brad Friedelt. Ami a távozókat illeti: nem nagyon volt, még a Chelsea által hisztérikusan ostromolt Luka Modric is úgy tűnik, marad – még ha nem is biztosan szeretne.

Az újoncok – mire lehet elég a lelkesedés?
A Queens Park Rangers a Premier League alapító tagja volt 1992-ben, most viszont sok évnyi távolmaradás után került vissza a legjobbak közé, imponáló magabiztossággal. Neil Warnock menedzser csapata 15 év után lett újra első osztályú. Az érkezők közül Kieron Dyer a legnagyobb név.
A Swansea története során először jutott a PL-be. A kulcs az attraktív játékot követelő és játszató Brendan Rodgers menedzsernél van, aki a Chelsea-nél dolgozott Jose Mourinho mellett is. Danny Graham személyében leigazolták a Championship tavalyi gólkirályát a Watfordtól (3 és fél millió fontért).
A Norwich City sikersztorija két évvel ezelőtt a harmadosztály első fordulójában kezdődött, amikor a csapat 7-1-re kikapott a szomszédvár Colchester Unitedtől. A vezetők léptek, leigazolták a Colchester menedzserét, Paul Lambertet.
Láss csodát, a Norwich egy év alatt két ligát lépett előre. A kulcsembereket megtartották a Kanárik, az edzőmeccseken pedig jól szerepeltek, még a Parmát is legyőzték, 3-0-ra.

MAGYAROK A PREMIER LEAGUE-BEN

Ambivalens érzéseink lehetnek a magyarok szereplésével kapcsolatban, hiszen talán egyikőjük sem számít alapembernek csapatában, van, aki pedig sérült. Ez azt jelenti, a szezon ugyan elkezdődik augusztus közepén, de könnyen lehet, az első fele még nem kényeztet el minket magyar remeklésekkel.

Gera Zoltánt már nem a Cravent Cottage-en kell keresnünk, a középpályás, aki jelenleg sérült, első angliai csapatához, a West Bromvich Albionhoz igazolt, ahol londoni sikeredzője, Roy Hodgson örömmel fogadta. Nagy kár, hogy kényszerpihenőn van, mert rögötn az első körben a Manchester United lesz a birminghamiek ellenfele.

Gera magyar csapattársait is kapott nemrégiben, hiszen Fülöp Márton az Ipswichtől a WBA-hoz igazolt, feltehetően második számú kapusnak. Ettől persze alighanem a legjobb döntést hozta a kapus, hiszen az Ipswichnél kegyvesztetté vált – a másodosztályban.

Az egyik legnagyobb meglepetés volt, hogy Somogyi Csaba, a REAC hálóőre a Fulhamhez igazolt. Martin Jol, a londoniak szakvezetője elismerően szólt a magyar kapusról, így elképzelhető, hogy szerepet is kaphat majd Somogyi, mondjuk egy-egy Ligakupa-találkozón.

Ha már kapusok, a Boltonban Bogdán Ádám már a tavalyi szezonban is egyre több bizalmat kapott, főleg kupameccseken, valamint a finn Jaskalainen sérülése esetén. Az egyik legtöbbre hivatott magyar légiós idén is startra készen áll, pontosabban ül a kispadon (és a magyar válogatottban is végre).

Buzsáky Ákos, a Queens Park Rangers drukkereinek egyik kedvence három éve szeretett volna csapatával a PL-be jutni, ez idén sikerült, bravúros magabiztossággal. A Flavio Briattore és Bernie Ecclestone érdekeltségébe tartozó londoni csapatban ugyanakkor mostanság nem jut szerep a kezdőben a magyarnak. Őt azonban nem abból a fából faragták, hogy megfutamodjon, az egyik edzőmeccsen például gólt és gólpasszt ért el.

Kádár Tamást kell még megemlítenünk, aki a Newcastle United játékosa, de újabban nem tud a kezdőbe keveredni. Ez persze nem azt jelenti, hogy semmi esélye. Egervári Sándor is számol a kisebb sérüléssel bajlódó védővel, így ha az ősszel sikerül a válogatottban szerepelnie, klubjában is másként tekintenének rá.

Az első forduló párosítása
Augusztus 13., szombat:
Blackburn Rovers – Wolverhampton Wanderers
Fulham – Aston Villa
Liverpool – Sunderland
Queens Park Rangers – Bolton Wanderers
Wigan – Norwich
Newcastle United – Arsenal
Augusztus 14., vasárnap:
Stoke City – Chelsea
West Bromwich Albion – Manchester United
Augusztus 15., hétfő:
Manchester City – Swansea City

Ajánlott videó

Olvasói sztorik