Foci

Rajtol a Bundesliga 49. szezonja

A címvédő Borussia Dortmund a Hamburgot fogadja a német labdarúgó-bajnokság nyitányán. A magyar játékosokra kulcsszerep hárulhat klubjaikban.

A szokásos pénteki nyitótalálkozókat mindig nagy várakozás előzi meg, ez így van most is: a dortmundiak közel nyolcvanezer fanatikus előtt lépnek majd pályára a HSV ellen. A fantasztikus hangulaton kívül még arra is jó esély van, hogy nem lesz gólnélküli találkozó, legalábbis a két gárda mérkőzésein mindig született egy vagy több találat.

A hamburgiaknak számára jó ómen lehet, hogy a nyitányon sosem szenvedtek vereséget az aktuális címvédő ellen. A dortmundiaknál valószínűleg kihagyja a találkozót a paraguayi Lucas Barrios, aki sérüléssel bajlódik. Nagy kérdés, hogy a fekete-sárgáknál mennyire tudják pótolni a Real Madridba igazolt Nuri Sahint. Az új szerzeményekhez nagy reményeket fűznek Dortmundban, Chris Löwe és Ilkay Gündogan első fellépésére készül a Westfallen-stadionban.

Az esélyesek

Ha német bajnokság, akkor sokaknál a Bayern München a favorit, és a német élvonalbeli csapatok edzői is így vélekednek. A mesterek nagy része úgy véli, a bajor sztáralakulat emleheti magasba 2012 májusában a salátástálat. A rekordbajnoknál régi-új edző dolgozik, hiszen a Louis van Gaal helyére kinevezett Jupp Heynckes már harmadszorra irányítja a münchenieket.

A keretben új szerzemények is találhatóak: Manuel Neuer a Schalkétól, Rafinha a Genoától, míg Jerome Boateng a Manchester Citytől került Bajorországba. A Bayernnél hiányposztokra igazoltak, és az lesz még nagy kérdés, hogy a gárda kulcsjátékosa, Arjen Robben mennyit lesz sérült.

A Dortmund legnagyobb kihívója valószínűleg a bajor sztárcsapat lesz, de beleszólhat a versengésbe a Bayer Leverkusen, a Schalke, a Bundesligától még sohasem búcsúzó Hamburg, illetve akár egy olyan csapat is, amely meglepi a szurkolókat váratlan, jó játékával. Tavaly ilyen volt a Hannover és a Mainz együttese.

Magyarokért is szurkolhatunk

Ami honfitársainkat illeti, a 18 együttes közül jelenleg még öt alkalmaz magyar labdarúgót. A Mainznál Szalai Ádám januári súlyos sérülése még nem jött rendbe, talán októberben már pályára léphet. A másik mainzi magyar, Stieber Zoltán a nyáron érkezett új munkaadójához az Aachentől, nagy szerep hárulhat rá a következő idényben. A felkészülési találkozókon meggyőző teljesítményt nyújtott, és nagy eséllyel pályázhat a Mainz kezdőjébe.

Hajnal Tamás a VfB Stuttgart alkalmazásában kiemelkedő tavaszt nyújtott, és ezt a hétvégétől újra megteheti a sváboknál. A Kaiserslautern, a Karlsruhe és a Dortmund egykori karmestere alapembere lehet a kiesést tavaly épphogy elkerülő VfB-nek.

A Werder Bremen alkalmazásában is található egy honfitársunk, Futács Márkó, az U20-as vb bronzérmese még hivatalosan a brémaiak csatára, de nagy az esélye annak, hogy elhagyja a zöld-fehéreket. Futács jelenleg a Ferencváros második csapatánál edz, sorsa a napokban eldőlhet.

A szurkolók számára talán a legismeretlenebb magyar játékos Nagy Dániel, aki a nyári felkészülés alatt már pályára lépett a Hamburg mezében.

A pénteken rajtoló szezon egyik kellemes színfoltja az újra első osztályú Hertha Berlin lehet. A Markus Babbel irányította fővárosiak 2010-ben kiestek, majd 2011 májusában simán visszajutottak a Bundesliga 1-be. Érdekesség, hogy Dárdai Pál visszavonulása után már nincs magyar a berlinieknél: ez lesz közel 14 év után az első ilyen bajnokság.

A másik feljutó az Augsburg csapata, míg a Mönchengladbach osztályozón tudta biztosítani bennmaradását.

Bízzunk benne, hogy Szalai Ádám sérülése után is hasonló teljesítménnyel rukkol elő:

Hajnal Tamás szenzációs tavaszt produkált, ismét gólokat várnak tőle a svábok:

Dortmundban valami hasonlóban reménykednek idén is:

A Bundesliga nyitófordulója:
Augusztus 5.:
Borussia Dortmund-Hamburg
Augusztus 6.:
Werder Bremen-Kaiseslautern
Hannover-Hoffenheim
Stuttgart-Schalke 04
Köln-Wolfsburg
Augsburg-Freiburg
Hertha Berlin-Nürnberg
Augusztus 7.:
Mainz-Bayer Leverkusen
Bayern München-Mönchengladbach
Az 1963 óta íródó Bundesliga bajnokai:
21-szeres: Bayern München (legutóbb 2010-ben)
5-szörös: Borussia Mönchengladbach (legutóbb 1977-ben)
4-szeres: Werder Bremen (legutóbb 2004-ben), Borussia Dortmund (legutóbb 2011-ben)
3-szoros: Hamburg (legutóbb 1983-ban), VFB Stuttgart (legutóbb 2007-                       ben)
2-szeres: Köln (legutóbb 1978-ban), Kaiseslautern (legutóbb 1998-ban)
1-szeres: 1860 München (1966), Eintracht Braunschweig (1967),                                Nürnberg (1968), Wolfsburg (2007)
A Bundesliga történetének legjobb góllövői:
1. Gerd Müller  365 gól
2. Klaus Fischer 268 gól
3. Jupp Heynckes 220 gól
4. Manfred Burgsmüller 213 gól
5. Ulf Kirsten 182 gól
6. Stefan Kuntz 179 gól
7. Klaus Allofs 177 gól
7. Dieter Müller 177 gól
9. Hannes Löhr 166 gól
10. Karl-Heinz Rummenigge 162 gól

Ajánlott videó

Olvasói sztorik