Foci

Ők tartják el a magyar focit – 1. rész

Hogy kiknek köszönhetjük, hogy még életben van a magyar NB 1? A gazdasági élet legkülönbözőbb szereplőinek. Őket mutatjuk be.

Az Újpest labdarúgócsapatának tulajdonosát, Tolnai Sándort a héten őrizetbe vették, ezzel újabb csorba esett a lila-fehér együttes presztízsén. Nem elég, hogy egyik ikonjától, Kovács Zoltántól megvált a klub, és három kört követően még rúgott gól nélkül áll a 20-szoros bajnok, az anyagi nehézségek is régóta gyötrik, még akkor is, ha ezt az illetékesek általában cáfolják.

Portálunk körbenézett, vajon kik is irányítják a magyar labdarúgást, honnan érkeznek a csapatok tulajdonosai, mennyit áldoznak a sportágra, és mennyire sikeresek ezek a vállalások. Ebben segítségünkre lesz a többi közt a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb magyar című kiadványa. Igen, a tulajdonosok nagy részét közöttük találjuk.

TOLNAI SÁNDOR – Dare-csoport
Újpest FC

Ha már képletesen megszólítottuk, kezdjük az Újpest kétmilliárd forintos csalással vádolt tulajdonosával. Tolnai hat éve Kovács Péterrel együtt lett a lilák többségi tulaja, ingatlan vagyonkezekléssel és szállodaüzemeltetéssel foglalkozó vállalkozásuk, a Dare-csoport nevében. Tolnai székesfehérvári illetőségű, vagyonát 1 milliárd forintra becsülik.

Állítólag része volt abban, hogy a Digi TV beszállt a közvetítési harcba, felverte az árat, amelynek eredményeként több mint 1 milliárd forint áramlik a klubokhoz (a Sport TV megadta a Digi ajánlatát anno). A klubban egyébként tulajdonrésze van – hangyányi mértékben – az Újpesti Torna Egyletnek is.

Az Újpest tulajdonosi köre amúgy meglehetősen zavaros. Az NSO írása alapján ciprusi és Seychelle-szigeteki offshore cégek rendelkeznek szavazati joggal, ők rendelkeznek tulajdonrésszel a klubot 70 százalékban birtokló City Budapest Idegenforgalmi, Ingatlanhasznosító Zrt.-ben.

MATYI DEZSŐ – vállalkozó, Alexandra könyvkereskedés
Pécsi MFC

Sokan csak nevettek rajta, mások szánták, miután a Pécs két nekifutásra sem tudott feljutni az élvonalba tavaly és tavalyelőtt, annak ellenére, hogy irigylésre méltó anyagi körülmények közé került. Merthogy Matyi Dezső, az Alexandra könyvbirodalom tulajdonosa nem kímélte a pénztárcáját az elmúlt években. Igyekezete azonban hamvába holt, mert a Gyirmót és a Siófok is kifogott rajtuk. Sokáig úgy tűnt, hogy idén sem lesz ez másként, de aztán Mészáros Ferenc vezetőedzővel jó hajrának köszönhetően sikerült megnyerni az NB II Nyugati-csoportját.

Matyi Dezső 10,4 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik, ennek egy részét a futballra áldozza, a pécsi stadiont is kipofozta, évente 300-400 millió öl a labdarúgásba. A 43 éves üzletembernek kávézói is nyíltak Book Café néven, és 100 hektáron szőlőt is termeszt, amelyet Pécsen dolgoz fel.

GEORGE F. HEMINGWAY – befektetések
Budapest Honvéd

Nem szeretik a Honvéd drukkerei. Pedig ha ő nincs, ma már Puskás Ferenc egykori klubja sincs – és ez feltehetően nem túlzás.

Hemingway ügyvédként kezdte karrierjét, később befektetőcéget hozott létre. Saját bevallása szerint már egymilliárd forintot költött kedvenc csapatára, és lehet, hogy ezt el is hihetjük. A Bozsik-stadion teljesen megújult, a játékosok sem panaszkodnak a fizetésre, még manapság, a válság idején sem, amikor sokkal kevesebbet keresnek.

A magyar származású üzletember a rendszerváltozás után tért vissza az Egyesült Államokból Magyarországra. Először édességboltokat privatizált, majd bevezette a magyar piacra a Pizza Hutot és a KFC-t. 2006-ban vette meg a Honvédot, és a klub égisze alatt Magyar Futball Akadémia néven sikeres utánpótlásbázist hozott létre.

RÓZSA PÁL – szállítmányozás, VERSEGI JÁNOS – építőipar
Kecskeméti TE-Ereco

A kecskemétiek 1911 óta, azaz éppen 100 éve, alapításuk óta arra vártak, hogy a város csapata az élvonalba jusson. A megyében ez korábban sikerült a Tiszakécskének és a Stadler FC-nek. Előbbi kisebbfajta csoda volt, utóbbi a nagyvállalkozó miatt kevésbé.

A KTE a város kedvenc csapata volt mindig is, ellentétben a KSC-vel vagy a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején a KFC-vel. Utóbbi állt a legközelebb a feljutáshoz Nagy László irányítása alatt, a bravúr azonban akkor elmaradt.

Rózsa Pál a Bertrans Szállítmányozási Zrt. tulajdonosa, egykori KTE-játékos, míg Versegi János a VER-Bau Építőipari Kft. tulajdonosa, ők vitték végbe a csodát. A csapat költségvetése 400 millió forint körül mozog (az elöljárók vagyonát is minimum 1 milliárd forintosra becsülik), és szerencsésnek is mondhatja magát, hiszen névadó szponzora is van az Ereco környezetvédelmi és hulladékfeldolgozási Zrt. személyében. A csapat napi ügyeit az utóbbi időben Rózsa Pál viszi, Versegi a háttérben marad.

TARSOLY CSABA – Questor Csoport
Győri ETO FC

Tíz éve a győriek tulajdonosa az ingatlanfejlesztő, pénzügyi, idegenforgalmi profillal bíró Questor Csoport elnök-vezérigazgatója, aki a klubtulajdonosok közül egyedül tagja a Csányi Sándor vezette MLSZ elnökségének.

Neki köszönhetjük az ország jelenleg legszebb stadionját, amely európai színvonalat biztosít a csapatnak. A stadion mellett megépült az ETO Park, egy szabadidő- és bevásárlóközpont, amelyhez hotel és wellness központ is tartozik, továbbá egy remek feltételekkel bíró futball akadémia is. Az ETO szerencsés helyzetben van, hiszen a csapat mellé állt az Audi is. Már csak focizni kell.

Hétmilliárdos vagyonával Tarsoly Csaba az ország 79. leggazdagabb embere, aki azt is elmondhatja magáról, hogy évek óta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egyik legnagyobb támogatója.

BÍRÓ PÉTER – közraktározás, Lombard-cégcsoport
Lombard FC Pápa

A Pápa jelenlegi tulajdonosa „járt már” Szombathelyen, a Haladásnál és Tatabányán is, mellesleg az asztaliteniszt is támogatta.

A két korábbi csapatnál érthetően kevésbé örvend népszerűségnek távozása miatt. A Pápát bajnokká szeretné tenni, ehhez azonban jóval több pénzre lenne szükség. Mindamellett a több mint 3 milliárd forintos vagyonnal rendelkező vállalkozó a Lombard-cégcsoport mellett a DEPO Trezor nevű közraktározással foglalkozó céget is birtokolja.

NAGY FERENC – ingatlanfejlesztés
Zalaegerszegi TE FC

Focista volt, majd a zalaegerszegi klubéletben vett részt a 80-as évek közepétől. Többször húzta már ki a csávából az együttest, eleinte technikai vezető volt, ma már a többségi tulajdonos.

Ingatlanfejlesztő és -értékesítő vállalkozása van. A Napi Gazdaság szintén minimum 1 milliárd forintos vagyonról ír esetében. A megfontolt, kevésbé kapkodós tulajdonosok közé tartozik, Csank Jánost nem küldte el tavaly a gyenge szereplés alkalmával, igaza volt. Most ismét rezeg a léc a kispad felett.

Az összefoglalónk következő részében szóba kerül a többi közt Csányi Sándor, Garancsi István, Sziky Gyula, Szima Gábor, Forgács József, Benkő László, Várszegi Gábor, Leisztinger Tamás szerepvállalása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik