Foci

Csúnya véget értek a Paks kupaálmai

A tolnaiak 4-1-re kikaptak a Hearts elleni Európa Liga-selejtező skóciai visszavágóján, így nincs már magyar csapat a nemzetközi porondon.

Még csak augusztus elején járunk, de már most az utolsó talpon maradt kupacsapatunkért szoríthattunk a nemzetközi porondon: a kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató Paks együttese a skót Hearts ellen csapott össze az Európa Liga harmadik selejtezőkörének visszavágóján.

Az első találkozón 1-1-es döntetlent ért el a magyar bajnoki ezüstérmes, így az várható volt, hogy nehéz feladat vár Kis Károly együttesére. Az előző körben a norvég Tromsö elleni idegenbeli bravúr mindenesetre önbizalmat adhatott volna a hétvégi bajnoki kudarc után edzőt váltó Hearts ellen is, de a skót bajnokság bronzérmese sajnos alaposan kihasználta a hazai pálya előnyét.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően aktívan kezdett az edinburghi alakulat, de az első félórában nem sikerült betalálniuk Csernyánszki kapujába. A Paks ritkábban merészkedett előre, de azt nem mondhatjuk, hogy a skótok védelme sebezhetetlennek tűnt volna.

A 34. percben aztán megszerezte a vezetést a Hearts, Stevenson fejelt a magyar kapuba egy szöglet után. Amikor már azt hittük, hogy Magasföldiék egygólos hátránnyal vonulnak szünetre, Stevenson lábbal is betalált az első félidő hosszabbításában.

Magyar helyzettel indult a folytatás, mégis a skótok szereztek újabb gólt: Driver találatához az is kellett, hogy a paksiak eladják a labdát, ez pedig még a nemzetközi élvonalhoz képest túl acélosnak nem nevezhető Hearts ellen sem mindig fér bele.

Úgy tűnt, a tolnaiaknak semmi sem jön össze, Böde még a kapufát is eltalálta, hogy aztán Skácel – lecsapva egy kipattanóra – megszerezze a negyedik hazai gólt a másik oldalon. Ekkor már csak a szépítésért küzdhettek Kis Károly fiai, ami végül a lefújás előtt nem sokkal sikerült is, Böde csukafejese talált utat a kapuba.

4-1 lett a vége, a Hearts 5-2-es összesítéssel lépett a következő körbe, ahol már az Európa Liga főtáblájára kerülésért játszhatnak. A Paksnak marad a hazai porond, nekünk pedig a felismerés: már nem az kérdés, hogy a magyar kupacsapatok megérik-e a tavaszt, sokkal inkább az, hogy őszig sikerül-e valamelyik hazai alakulatnak talpon maradnia… Most nem jött össze.

Eredmény – Európa Liga-selejtező, 3. forduló, visszavágó
Edinburgh, 12 ezer néző, Vezette: Robert Malek (lengyel)
Hearts (skót) – MVM Paks 4-1 (2-0)
Hearts: Kello – McGowan, Zaliukas (Hamill, 46.), Mrowiec, Grainger – Black, Jónsson, Stevenson, Driver (Skácel, 63.) – Templeton, Elliott (Sutton, 14.). Vezetőedző: Paulo Sergio
Paks: Csernyánszki – Heffler, Éger, Fiola, Báló – Bartha, Böde, Sipeki, Sifter – Kiss T. (Montvai, 79.), Magasföldi (Csehi, 55.). Vezetőedző: Kis Károly
Gólszerzők: Stevenson (34., 45+1.), Driver (50.), Skácel (75.), illetve Böde (89.)
Sárga lap: Éger (9.), Bartha (28.)
Piros lap:


Az élő, szöveges közvetítést az alábbiakban olvashatják:

Vége a mérkőzésnek, a Paks 4-1-re kikapott a skót Hearts otthonában, így Kis Károly csapata 5-2-es összesítéssel elbúcsúzott az Európa Liga további küzdelmeitől.

89. PERC: Heffler jobb oldali szabadrúgását Böde előre vetődve fejelte hat méterről a Hearts kapujába. 4-1.

GÓÓÓL 89’
Böde szerzett gólt, legalább a szépítés sikerült! 4-1.


86. PERC: Sipeki
próbálkozna a szépítéssel, nem talál kaput.

CSERE 79’
Montvai jött be Kiss helyett.


75. PERC:
Helyzetek itt, gól ott: egy jó húsz méterről eleresztett lövést Csernyánszki csak kiütni tudott, Skácel pedig gólt szerzett a kipattanóból. 4-0, kezd csúnya lenni.

GÓÓÓL 75’
Skácel, 4-0.


73. PERC: Hatalmas paksi helyzet maradt ki! Böde
a leshatárról lépett ki, már csak a kapus volt előtte, de Kello hárította a lövést. Nincs szerencséje Kis Károly csapatának.

68. PERC: Kapufa! Böde fejese csattant a keresztlécen. Előtte Bartha lövését blokkolták a skótok.

SZÖGLET 66’
Az első paksi szöglet, igazi gólveszély nélkül.
CSERE 63’
A gólszerző Driver helyett Skácel a pályán.


63. PERC:
Egy megcsúsztatott bedobás után Csehi előtt adódott lehetőség, azonban kaput sem talált a csereként beállt magyar játékos. Jó lenne szépíteni, a skót szurkolók néha már olléznak.

CSERE 55’
Cserél Kis Károly, Magasföldi helyett Csehi folytatja.


50. PERC:
Gyakorlatilag elszálltak a paksi remények, miután Driver egy visszagurítás után kilőtte a bal felsőt. 3-0 a Hearts javára. Az egész helyzet egy magyar labdavesztésből indult.

GÓÓÓL 50’
3-0, ezúttal Driver talált be.

47. PERC: Böde lőtt szép cselek után a bal kapufa mellé, kár érte.

CSERE 46’
Hamill jött Zaliukas helyére, ez a Hearts második cseréje.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Folytatódik a mérkőzés.


Vége az első félidőnek, a Paks sajnos nagyon közel került a kieséshez. A Hearts végig aktívabb volt támadásban, de Magasföldiék is eljutottak párszor az ellenfél kapujához. A magyar bajnoki ezüstérmes végül 34 percig bírta kapott gól nélkül, akkor Stevenson egy szöglet után fejjel szerzett gólt. Az első félidő hosszabbításában érkezett a második skót találta, Stevenson duplázott. 2-0-ra vezetnek a skótok, a Paksnak két gólt kellene szereznie a továbbjutáshoz.

45+1. PERC: Stevenson kissé éles szögből másodszor is bevette Csernyánszki kapuját, így rendkívül nehéz helyzetbe került a Paks. Hosszabbítás már biztosan nem lesz, 2-0 az állás.

GÓÓÓL 45+1’
Ismét Stevenson eredményes, már 2-0.

45. PERC: Sipeki lőtt ballal a tizenhatos előteréből, a labda elpattogott a bal kapufa mellett.

SZÖGLET 42’
Ismét a Hearts próbálkozott, sikerült menteni.


37. PERC: Grainger
szabadrúgása nem sokkal kerülte el a Paks kapuját.

34. PERC: Egy jobb oldali szöglet után Stevenson fejelt kapura, a felpattanó labdába Csernyánszki csak belekapott, hárítani nem tudta. Vezetnek a skótok, 1-0.

GÓÓÓL 34’
Vezet a Hearts egy szöglet utáni fejessel.
SÁRGA LAP 28’
Bartha kapta, műesésért.


28. PERC: Többet ígérő helyzetet puskázott el a Paks! Kiss
csapott le egy labdára, a tizenhatosnál az érkező Barthához passzolt, aki sokat várt, így szerelni tudták. Bartha ráadásul műesésért sárgát kapott.

24. PERC: Nagyon kellett Éger blokkja: Templeton próbálkozhatott jó helyzetből, de a labda a magyar védőben elakadt.

21. PERC: Magasföldi szabadrúgását kifejelték, az ismétlésbe pedig belevetődtek a skótok.

19. PERC: Próbálkozik a Paks is, de Magasföldi nem talált kaput.

16. PERC: Stevenson fejelt mellé egy szabadrúgás után.

CSERE 13’
Elliott nem bírja tovább, Sutton jön helyette.


12. PERC: Böde
fejel mellé egy nagy bedobás után.

10. PERC: A megítélt szabadrúgásból Stevenson veszélyeztetett, de nem talált kaput. Nem tévedett Kis Károly, valóban már a mérkőzés elején nagy nyomást gyakorolnak a skótok a mieinkre.

SÁRGA LAP 9’
Éger kapott sárgát Elliott felvágásáért.


7. PERC:
Egy jobb oldali szabadrúgás után elsőre nem sikerült felszabadítania a Paksnak, majd szögletre tisztáztak. A sarokrúgás elszállt a magyar kapu előtt.

3. PERC: A Hearts lépett fel kezdeményezőbben, de jól állja a sarat a paksi védősor. Nincs teltház, de így is hangosak a hazai szurkolók.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
A Hearts indította útjára a labdát.

Vonulnak ki a csapatok a pályára, hamarosan kezdődik a mérkőzés!

Előzmények:

A labdarúgó NB 1 elmúlt szezonjának ezüstérmese egy héttel ezelőtt Székesfehérváron 1-1-es döntetlent ért el a skót Hearts csapata ellen, így Kis Károly csapata nehéz visszavágóra számíthat az Európa Liga harmadik selejtezőkörének visszavágóján.

Igaz, ugyanez volt a helyzet a norvég Tromsö ellen is az előző körben, de Böde Dánielék akkor a hazai 1-1 után idegenben nagy bravúrt végrehajtva 3-0-ra verték esélyesebbnek tartott ellenfelüket.

A Paks a bajnokságban a Pápa elleni hazai döntetlennel hangolt a mai összecsapásra, míg a Hearts otthon kapott ki 1-0-ra a Dundee Unitedtől, ezután pedig menesztették Jim Jefferies vezetőedzőt. Ez azt jelenti, hogy a Paks ellen mutatkozik be az edinburghi csapat kispadján a portugál Paulo Sergio, aki korábban a Sportingot is irányította.

Kis Károly, a kizárólag magyar futballistákat foglalkoztató zöld-fehér együttes vezetőedzője a mérkőzés előtt elmondta, a skótok minden bizonnyal már a mérkőzés elején nagy nyomást fognak gyakorolni csapatára, így szervezetten és masszívan kell majd védekezniük.

A Paksnak mindenképpen gólt kell szereznie a továbbjutáshoz, ellenkező esetben idegenben szerzett góllal a Hearts lép a következő körbe, és az utolsó talpon maradt magyar csapat is elbúcsúzik a nemzetközi kupaszerepléstől. A tolnaiaktól hiányzik majd  a két sárga lapja miatt eltiltását töltő Vayer Gábor.

A mérkőzés bővebb előzetesét itt olvashatja!

A kezdőcsapatok
Hearts: Kello – McGowan, Zaliukas, Mrowiec, Grainger – Black, Jónsson, Stevenson, Driver – Templeton, Elliott. Menedzser: Paulo Sérgio
Paks: Csernyánszki – Heffler, Éger, Fiola, Báló – Bartha, Böde, Sipeki, Sifter – Kiss T., Magasföldi. Vezetőedző: Kis Károly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik