Foci

Leo Beenhakker az Újpest FC új sportigazgatója

A holland sztáredzőt, Leo Beenhakkert nevezték ki az Újpest labdarúgócsapatának új sportigazgatójává.

Bartha Csaba, a klub ügyvezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kedden 69. életévét betöltő szakember három évre kötelezte el magát. A megbízás szerint a sportigazgató feladatköréhez tartozik olyan hosszútávú koncepció kidolgozása, amely nemcsak az első és második csapatra, hanem az utánpótlásra is vonatkozik, továbbá olyan játékos-megfigyelőrendszer kiépítése, amely valódi erősítést jelentő tapasztalt vagy igazán tehetséges fiatal labdarúgók szerződtetését biztosítja.

1985-ben Budapesten győzte le a már vb résztvevő magyar válogatottat

Azért vállaltam el a feladatot, mert az előző idényben többször láttam játszani az Újpestet és kifejezetten motiváló, hogy sok tehetséges fiatal szerepel a csapatban” – mondta Beenhakker, akinek fizetését nem árulták el, de Bartha szerint van fedezet a járandóságára, s ha nem lenne, akkor nem szerződtették volna. “Szeretek a világ bármely pontján dolgozni. Mindig ott élek, ahol dolgozok, azaz nem fognak hetente háromszor a repülőtéren látni”- folytatta Beenhakker, majd hozzátette, ott szeret dolgozni, ahol van ambíció, s ezt látja Újpesten mind a játékosokban, mind a menedzsmentben.

Ki is ez a Leo Beenhakker?

A holland sikeredző 1942. augusztus 2-án született Rotterdamban. Némi iróniával akár születésnapi ajándéknak is tekintheti újpesti kinevezését.

Bár soha nem volt jegyzett játékos, ennek ellenére még ilyen idősen is az egyik legkeresettebb edzők közé tartozik. 1972 óta edző, az SC Cambuur kispadján debütált. 1979-ben, az Ajax irányításával találta meg az első nagy feladat. 1981-től Sapnyolországban, a Real Zaragoza csapatánál vállalt munkát, majd 1985-től egy éven át a holland válogatottat irányította. 1986-ban igazi sztárcsapat, a Real Madrid hívta. A spanyol fővárosban három éven át gardírozta a csapatot, itt ragadt rá a Don Leo név is.

A holland válogatott (1990) és a királyi gárda (1992) kispadját ha rövid időre is, de újra elfoglalhatta. Az utóbbi években inkább válogatottaknál dolgozott. Lengyelországban kimondottan sikeresen, kivezette őket a 2008-as EB-re.

2008. február 20-án a lengyel köztársasági elnök az egyik legmagasabb lengyel kitüntetéssel ismerte el Beenhakker munkáját.Igazi világpolgár, a hollandon kívülangolul, németül, olaszul, portugálul és spanyolul és lengyelül beszél. Klubedzőként három-három holland (Ajax 2, Feyenoord 1) és spanyol (Real Madrid 3) bajnoki címet szerzett.

A klub ügyvezetője elárulta: természetesen szeretnék kihasználni a Beenhakkerben rejlő marketinglehetőségeket is, hiszen a szerepvállalása kapcsán máris jelentkeztek holland cégek támogatóként. “Újpesten nem elég egy szerethető csapat kialakítása, mert a versenysportban elsősorban az eredmény számít. Ebben ő sokat segíthet a játékosok és menedzserek viszonylatában is széleskörű nemzetközi kapcsolataival” – mondta Bartha.

“Már a megismerkedésünknél kiderült, hihetetlen tapasztalattal bír. Egy edző legyen mindig nyitott, illetve folyamatosan tanulnia kell, így örömmel veszem az érkezését. Éppen a sok fiatal játékos miatt egy ilyen rutinos emberre volt szüksége a csapatnak a vezetésben” – mondta Mészöly Géza vezetőedző, aki megjegyezte, az Újpest számára most kezdődik bajnokság, amelyben két vereséggel rajtolt a csapat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik