Foci

Nem bírt a skót bronzérmes a Pakssal

Az MVM Paks Székesfehérváron 1-1-es döntetlent játszott a skót Hearts együttesével az Európa Liga harmadik selejtezőkörének első meccsén.

Összefoglaló: Kicsit lassan indultak be a csapatok a mérkőzés elején, látszott, hogy a felek becsülettel felkészültek a másikból. A vártnak megfelelően eleinte skót nyomás jellemezte a találkozót, de a 8. percben már a paksiak oldaláról is feljegyezhettünk egy lövést, Bartha László volt az elkövető.

Ezt követően megint főleg a mezőnyben gyűrték egymást a felek, majd mondhatni a semmiből vezetést szerzett Kis Károly legénysége: egy indítás után Bartha próbálkozott újabb lövéssel, a labda levágódott az egyik védőről, azonban Sipeki István szemfülesen észrevette, hogy a skótok kapusa kintebb állt a kelleténél és felette átívelve a hálóba emelt – gyönyörű megoldás volt (1-0).

Sipeki gólja:

Nem örülhettek sokáig a tolnaiak, ugyanis az első felvonás ráadásában egy szabadrúgást követően Sutton nagyon látványosan elterült a tizenhatoson belül, a találkozó finn játékvezetője, Mattias Gestranius pedig sokak megrökönyödésére a tizenegyes pontra mutatott. A büntetőt Hamill értékesítette magabiztosan (1-1).

Fordulás után is közel negyedórát kellett várnunk egy látványosabb megoldásra, ez a paksi Heffler Tibor nevéhez fűződött, akit egy kontra végén csak egy utolsó pillanatban odaérő láb akadályozott meg abban, hogy közelről a kapura bombázzon. Bő tíz minutummal később Sutton tette meg nekünk azt a szívességet, hogy a kapu torkából mellé bólintott senkitől sem zavartatva.

A Paks a meccs folyamán még kétszer veszélyeztette, egy ízben Sifter szöglet utáni fejese, majd Vayer Gábor távoli szabadrúgása után szökhetett fel a skótok vérnyomása, gól azonban egyik esetben sem született.

Vajon 11-es volt? A mérkőzés összefoglalója alapján eldöntheted!

A találkozó vége 1-1 lett, ám Kis Károlyék joggal bánkódhatnak a könnyen megadott büntető miatt. Ugyan a Hearts előtt adódott egy leheletnyivel több lehetőség, a magyar bajnokság ezüstérmese végig pariban volt a skótok harmadikjával. Visszavágó egy hét múlva Edinburgh-ben, a Paks a norvég Tromsö ellen hasonló körülmények után (1-1 hazai pályán) ki tudta harcolni a továbbjutást.

Itt olvashatja el a két szakvezető, illetve a paksiak gólját szerző Sipeki István mérkőzés utáni nyilatkozatát.

Doboz címe:
Székesfehérvár, 2800 néző, Vezette: Mattias Gestranius (finn)
MVM Paks-Hearts (skót) 1-1 (1-1)

Paks: Csernyánszki – Heffler T., Sifter, Fiola, Báló – Sipeki, Böde – Bartha, Magasföldi (Montvai, 65.), Vayer – Kiss T Vezetőedző: Kis Károly

Hearts: Kello – McGowan, E. Jonsson, Zaliukas, Grainger – Black, Mrowiec, Hamill, Templeton (Novikovas, 82.) – Obua, J. Sutton (Stevenson, 78., Elliott, 92.) Vezetőedző: Jim Jefferies

Gólszerzők: Sipeki (32.), illetve Hamill (45., 11-esből)
Sárga lap: Böde (45.), Vayer (71.), Montvai (92.), illetve Black (82.)

95. PERC: Vége a találkozónak, az egyik főszereplővé előlépő finn Mattias Gestranius hármat fújt a sípjába. Nem azt mondjuk, hogy győzelemtől fosztotta meg azzal a könnyen befújt büntetővel a Paksot, de az biztos, hogy az ikszben vastagon benne volt. Az eredmény a Heartsnak kedvez, de a Tolna megyeiek jutottak már tovább hasonló szituációból. A vége 1-1 lett.

94. PERC: Egy paksi helyzet végén Montvai esett el a skót tizenhatoson belül, feldobta magát, színészkedésért járt a sárga.

SÁRGA LAP 94’
Montvai, Paks
Színészkedésért.
CSERE 93’
Hearts
A csere cseréje: Stevensont váltja Elliott.

91. PERC: vayer kevergetett a skót tizenhatos előterében, nem sok kellett volna a nagy helyzethez, Jónsson azonban menteni tudott.

90. PERC: Három perc a hosszabbítás.

89. PERC: Szép csendben csordogálnak az utolsó percek, már nem szakadnak meg a csapatok a hajtásban.

SZÖGLET 89’
Paks
Kikanyarodott a hosszú oldalon.
SÁRGA LAP 83’
Black, Hearts
Elkésett belépőért jár a sárga.
CSERE 82’
Hearts
Templetont Novikovas váltja.
CSERE 79’
Hearts
Sutton le, Stevenson be.

75. PERC: Vayer rúghaott rá egy szabadrúgást jó 25 méterről, a labd veszélyesen tekeredett a kapu hosszú oldala felé, végül elkerülte azt. Mindenesetre bíztató próbálkozás volt, a Paks igyekszik megnyomni itt a hajrát a jelek szerint.

73. PERC: Az átívelt sarokrúgásra Sifter érkezett a hosszún, kapura fejelt, Kello azonban szögletre tudta paskolni a lasztit. A második kornerból semmi nem lett.

SZÖGLET 73’
Paks
Sifter fejesét kellett védenie bravúrral Kellónak.
SÁRGA LAP 71’
Vayer, Paks
Blacknem rúgott oda.

68. PERC: Huhh… Egy skót akció végén (mely során volt egy kezezésgyanús megmozdulás is) Sutton fejelhetett közelről, de ziccerben mellé bólintott.

CSERE 66’
Paks
Montvai vátlja Magasföldit.
SZÖGLET 65’
Hearts
Szabadrúgás kifelé lökés miatt.

62. PERC: Csernyánszki mentett lábbal, majd miután megkönnyebülve felsóhajtottunk megállapíthattuk, hogy pörgősebb lett a játék.

SZÖGLET 58’
Paks
Kello kapus volt képben, lehúzta a labdát a levegőből.

57. PERC: Na, egy tolnai helyzet! Egy kontra végén Hefflerhez került a labda, passz helyett a lövést választotta, Grainger lépett bele a labdába, szöglet.

53. PERC: Közben Stiever Zoltán egy gólpasszal vétette észre magát Mainzban, vezet a csapata 1-0-ra.

52. PERC: Egyelőre izgalmak nélkül a második félidő elején, elég biztonsági játékot játszik mind a két fél. A labda a skótoknál van többet, akik ráérősen passzolgatnak egymás közt.

49. PERC: Egy gyors paksi bedobásból alakulhatott volna ki helyzet, ha a játékvezető nem fújta volna vissza a taccsot, mivel szerinte nem a megfelelő helyről végezték el…

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Paks
Megy a második félidő.

48. PERC: Nagy füttykoncert közepette vége az első félidőnek. A büntetőt leszámítva le a kalappal Kis Károly legénysége előtt!

47. PERC: Egy szélről érkező szabadrúgás után Sutton esett el a büntetőterületen belül Böde szorításában, a találkozó finn játékvezetője pedig a tizenegyespontra mutatott, illetve egy sárgát is felmutatott a paksiak játékosának. Hamill állt a labda mögé és nem hibázott, 1-1…

GÓÓÓL 47’
Hamill, Hearts
Bevarrta a büntetőt.
SÁRGA LAP 46’
Böde, Paks
Elvileg Sutonnal szabálytalankodott.
TIZENEGYES 46’
Hearts
Sutton esett el a tizenhatoson belül.

45. PERC: Két perc a hosszabbítás.

44. PERC: Báló maradt lent Hamill belépője után, ám szerencsére tudja folytatni a játékot a tolnaiak védője.

41. PERC: Kétszer is Csernyánszkinak kellett akcióba lendülnie, nem okozott csalódást a paksi kapus.

32. PERC: GÓÓÓÓÓÓL! Bartha lövése lepattant egy védőről egy remek akció végén, ám Sipeki észrevette, hogy Kello kapus kintebb áll a kelleténél és átemelte fölötte a labdát, 1-0!

GÓÓÓL 32’
Sipeki, Paks
Gyönyörű megoldás!
Ápolás 30’
Sutton, Hearts
A támadó belenézett egy könyékbe, vérzik a feje, a pálya szélén ápolják.
SZÖGLET 28’
Hearts
Felszabadult a paksi kapu.

27. PERC: Kétszer is a védőknek kellett blokkolniuk a skót lövéseket.

26. PERC: Templeton lódult meg egy csel után az alapvonal felé, lehagyta védőjét, ám szerencsére a beadás lecsúszott a lábáról, kirúgás következik.

SZÖGLET 21’
Hearts
Csernyánszki kiejtette ugyan a labdát, de egy védő kivágta azt a mezőnybe.

19. PERC: Három lövést is láthatott a publikum, előbb Hamill tesztelte Csernyánszkit, majd a túloldalon Vayer lőtt fölé. Végül Sutton próbálkozhatott, de célt tévesztett.

15. PERC: Míg a mezőnyben passzolgatnak a felek, addig egy örömteli hír, az UEFA hivatalos honlapja szerint Stieber Zoltán ott lesz a Mainz kezdőjében. A német együttes a román Gaz Metannal meccsel. Szélesi Zoltán az Olympiakosz Voloszban kezdett, Somogyi Csaba pedig a Fulham kispadján ül épp.

12. PERC: Szerencsére Obuának nem sikerült kihasználnia egy nagy paksi védelmi hibát, fölé lőtt jó tizenhatról.

8. PERC: Barthát bíztatták, hogy vállalkozzon lövésre, ő pedig meg is tette ezt a tizenhatos előteréből, a labda azonban mellé ment.

4. PERC: A skótok kezdtek aktívabban, szerencsére a friss szerzemény Sutton lemaradt egy középre ívelt labdáról.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Hearts
Megy a meccs, zöldben a Paks, vörösben a Hearts.

Előzmények: A Paks már két karikát túlélt a másodikszámú európai kupasorozatban, előbb az andorrai Santa Colomát sikerült búcsúztatni kettős győzelemmel, majd legutóbb a Tromsőt. A norvégok ellen a Sóstói Stadionban még 1-1-es döntetlent játszott Kis Károly legénysége, idegenben azonban 3-0-ra nyerte a tolnaiak Kiss Tamás duplájának is köszönhetően.

A magyar kupacsapatok közül már csak az MVM Paks maradt állva, a Videotonnak a Bajnokok Ligájában, a Ferencvárosnak és a Kecskemétnek az Európa Ligában volt a második selejtezőkör a végállomás.

Jim Jefferies legénysége harmadik lett a skót bajnokság előző kiírásában, így csak most kapcsolódott be a sorozat küzdelmeibe. A szigetországiakhoz kapcsolódó hír, hogy David Obua nagy szenvedések árán játszik csütörtökön este, ugyanis a papírjai a szerdai hírekkel ellentétben mégsem voltak rendben, így a határőrök hat órán át várakoztatták a budapesti repülőtéren.

Paksi oldalról a két sárga lappal bíró Éger László nézi a lelátóról a mérkőzést.

Íme a kezdők:

Paks: Csernyánszki – Heffler T., Fiola, Sifter, Báló – Bartha L., Sipeki, Böde, Vayer – Kiss T., Magasföldi Vezetőedző: Kis Károly

Hearts: Kello – McGowan, Zaliukas, Mrowiec, Grainger – Black, Jónsson, Obua, Hamill – Templeton, J. Sutton Vezetőedző: Jim Jefferies

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik