Foci

Örömfoci és uruguayi győzelem a Copa Américán

Uruguay együttese rekorder lett, tizenötödször nyerte meg a dél-amerikai torna küzdelmeit, miután 3-0-ra legyőzte Paraguayt.

Ez a mérkőzés minden gyengébb meccsért kárpótolt minket, amit idén a Copán játszottak. A játékosok végig őszinte focival rukkoltak elő, így számos szép megoldást láthattunk a kilencven perc során.

Az első félidő elejét Uruguay nyomta meg, Óscar Tabárez fiai gyorsan be akartak találni, ez pedig sikerült is Luis Suárez révén, a Liverpool támadója már a 12. percben beköszönt (1-0) – korábban is eshetett volna gól, a találkozó korai szakaszában egy jogos büntető elmaradását kérhették számon a sípmesteren az uruk. Ezt követően Paraguay is belerázódott a mérkőzésbe, ám helyzeteket nem sikerült kidolgoznia Gerardo Martino csapatának.

Suárez gólja:

Jó fél órája ment a mérkőzés, amikor a Celeste kellemetlen játékstílusra váltott, már a saját térfelén letámadta ellenfelét, egy ilyen labdaszerzésből pedig gól is lett: Arevalo Riós tálalt Diego Forlán elé, a támadó pedig ballal kapásból a hálóba lőtt (2-0).

Forlán találata:

Fordulás után Uruguay továbbra is szemre tetszetősen játszott, ám már Fernando Muslerának is akadt dolga becsülettel: előbb Nelson Valdez kapáslövését tolta a felső lécre, majd egy közeli próbálkozást hatástalanított. Tabárez úgy gondolta, a kétgólos előnyt tovább lehet növelni, így beküldte Edinson Cavanit, aki a 74. percben majdnem gólt lövetett Suárezzel, azonban Justo Villar egy földöntúli bravúrral menteni tudott – sokan talán még mindig azon agyalnak, hogyan védett a paraguayiak egyese. A torna legjobb kapusának járó elismeréssel vígasztalódhatott a legvégén.

A Napoli 24 esztendős támadóját nem sokkal később csak szabálytalanul tudták megállítani egy cselsorozat után, a mérkőzés játékvezetője azonban nagyvonalúan továbbot intett – külső szemlélőként ez nem volt probléma a büntetőt elmaradása, ugyanis így nyílt maradt a hajrá, ugyanis lógott a levegőben a szépítő találat.

Paraguay végül már nem tudott gólt szerezni, Forlán ráadásul duplázni tudott, Uruguay így 3-0-ra megnyerte a döntőt. Tabárez együttese a tizenötödik Copa América-elsőséget szállította a kicsiny országnak, ezzel pedig az uruk egyeduralkodók lettek a kontinensen. A rivális, egyben a 2011-es torna házigazdája, Argentína egyelőre 14 sikerrel áll.

Forlán második gólja:

Szombaton a triplázó Paolo Guerrero vezette Peru zsebelte be a bronzérmet. A támadó öt találattal zárt, így övé lett a gólkirályi cím. Villar lett a legjobb kapus, Suárez pedig a torna legjobb játékosa. A csattanó csak a legvégén érkezett, Uruguay lett a Fair Play-díjas – ezt sem gondoltuk volna egy hónappal ezelőtt.

Eredmény – Copa América, döntő
Uruguay – Paraguay 3-0 (2-0)
Gólszerző: Suárez (12.), Forlán (42., 90.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik