Foci

Uruguay fiestára készül

Uruguay tizenötödik elsőségére készül a Copa Américán, ám Diego Forlánéknak ehhez le kell győzniük vasárnap Paraguayt.

Már az útvonal is megvan: érkezés vasárnap este 22 óra 20 perckor chartergéppel az egyes számú légibázisra (Base Aerea No. 1.), ahonnan az Avenida Italián limuzinkaravánnal hajtatnak a montevideói Centenáriumi Stadionig. Csupán egy apróság hiányzik: vasárnap délután Uruguaynak le kell győznie Paraguayt a Copa América döntőjében.

A döntőt vasárnap játsszák a Buenos Aires-i Estadio Monumentalban (55000 néző), a River Plate pályáján, magyar idő szerint 21 órakor, ami Argentinában 16 óra. A bíró a brazil Salvio Fagundes.

A két ország most először találkozik a Copa fináléjában. Uruguay és Paraguay 24-szer mérte össze erejét a Copán, ebből 13-szor a „charrúák” győztek, ötször döntetlen született, s hatszor Paraguay („los guaraníes”) bizonyultak jobbnak.

Nyomasztó tehát az uruguayi fölény, 64 éve nem tudta legyőzni Paraguay a szomszédját a Copa Américán.

Legutóbb a 2004-es, perui Copa Américán találkozott a két válogatott, akkor is Uruguay győzött 3-1-re – a hét évvel ezelőtti csapatokból meglehetősen sokan vannak itt most is: Paolo Montero, Gustavo Varela, Cristian Rodríguez, Diego Forlán és Dario Silva a „Celeste” csapatából, Justo Villar, Carloos Gamarra, Aureliano Torres, Edgar Barreto és Haedo Valdez a paraguayi válogatottból.

Uruguay tizenötödik kupagyőzelmére készül, ezzel megelőzné a tizennégyszeres bajnok Argentínát – ez lenne a Celeste harmadik kupagyőzelme argentin földön 1916 és 1987 után. (Legutóbb 1995-ben nyerte Uruguay a Copa Américát.) Paraguay még csak kétszer győzött, 1953-ban és 1979-ben.

A két szövetségi kapitány a Dél-Amerikában legrégebben regnáló két szakvezető: a 64 éves Óscar Wáshington „El Maestro” Tabárez 2006 óta van hivatalában, ellenfele, a paraguayiak argentin kapitánya, a 48 éves Gerardo „El Tata” Martino 2007 óta.

Tabárez a nagyobb név, olyan klubokat dirigált már, mint a Boca Juniors, a Peñarol, az AC Milan, a Cagliari, és 1988-tól 1990-ig Uruguaynak is volt már szövetségi kapitánya, a legjobb 16 közé vezette csapatát az olaszországi világbajnokságon, tavaly pedig az elődöntőbe Dél-Afrikában.

Martino tulajdonképpen Marcelo Bielsa klónja, mindenben példaképét majmolja. Azért nem rossz edző: tavaly a legjobb nyolc közé vitte Paraguayt a dél-afrikai vb-n.

A két válogatott eltérő úton jutott be a döntőbe: Uruguay a házigazda Argentina tizenegyesekkel történő kiverésével a negyeddöntőben, majd az elődöntőben a Peru elleni 2-0-lal, Luís Suárez két góljának köszönhetően.

Paraguay nem nyert még meccset a 43. Copán – a negyeddöntőben Brazíliát, majd az elődöntőben Venezuelát is tizenegyes-párbajban múlta felül, mindkétszer a csodakapussá avanzsáló Justo Villarnak köszönhetően. A 34 éves Villar Argentínában profiskodik, az Estudiantes La Plate hálóőre.

„1953 – lo tenemos en la historia, 1979 – lo tenemos en la memoria” (1953 – él a történelemben, 1979 – él az emlékezetünkben).

Ezzel a felsejlő felirattal találkozik az olvasó, ha a legnagyobb példányszámú paraguayi napilap, az Última Hora honlapjára kattint. Természetesen az eddigi két paraguayi Copa-diadal évszámáról van szó.

Martino nyilatkozatában elismeri, hogy – főleg Brazília ellen – bődületes mázlijuk volt, de akinek olyan kapusa van, mint Villar, az szerencsés edző – vallja a szakember.

A döntőben Tabárez kapitány valamennyi játékosával számolhat, a sérült Edinson Cavani – a Napoli sztárja – és Godín, az Európa Liga-győztes Porto védője is felépült, Diego Pérez pedig letöltötte eltiltását. A másik oldalon Gerardo Martino csak a lelátóról nézheti a döntőt, miként az ugyancsak eltiltott Jonathan Santana is. Martino helyettese a kispadon Adrián Coria lesz.

Uruguay a toronymagas favorit: a Bwin fogadóiroda például világoskék győzelem esetén egy dollárra 1,83-at fizet, a döntetlen (90 perc alatt) 2,95-szörös pénzt hoz, ha viszont valaki paraguayi sikerre fogad, és nyer, akkor meg 4,5-szerezi a feltett összeget.

A szombati bronzmeccsen (magyar idő szerint 21 órakor) La Plata városában Venezuela és Peru találkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik