Foci

NB 1, 1. forduló – beharangozó 1.0

Az OTP Bank Liga nyitófordulója szombaton három mérkőzéssel folytatódik, az újoncok is pályára lépnek.

A pénteki gólzáporos rajt után szombaton három mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga. Az NB1 két újonca, a Diósgyőr és a Pécsi MFC is hazai közönség előtt mutatkozhat be az élvonalban, előbbi a Zalaegerszeget, utóbbi a Haladást fogadja. A Megyeri úton a Lombard Pápa vendégeskedik.

Diósgyőri VTK – Zalaegerszegi TE, 17:30 (SPORT1, ÉLŐ)
Diósgyőr, DVTK Borsodi Stadion, Vezeti: Vad II. István

A ZTE nyáron alaposan bevásárolt, ennek ellenére sérülések és késve érkező játékengedélyek miatt hiányos kerettel vág neki első túrájának, pedig az újoncként is erősnek tűnő Diósgyőr stadionjában nem lesz könnyű dolga, tudja ezt Csank János ezetőedző is.

„Otthon voltam Ózdon, amikor a feljutást ünnepelte a DVTK, és mondtam is a barátaimnak, hogy nem szeretném náluk kezdeni a szezont. Ám ez az óhajom nem teljesült. A hazaiak sikerorientáltak, bajnokok lettek és meg is erősödtek tapasztalt spanyol játékosok szerződtetésével. Jó esély van arra is, hogy akár telt ház legyen, s ez a jó versenyző típusú játékosokat motiválhatja mind a két oldalon. Természetesen győzni megyünk, de a pontszerzéssel már elégedett lennék…”

Az újra élvonalbeli Diósgyőr is felfrissítette a keretét, hogy mennyire sikerült NB1-es szintre hozni a gárdát, majd kiderül. Egy nagyon fontos játékos azonban ott lesz a stadionban, mégpedig a 12. játékos, a fanatikus diósgyőri publikum.

„Kevés volt a felkészülésre fordítható idő, nem bántam volna, ha egy-két héttel később kezdődne az élvonalbeli bajnokság. Az NB 1-ben gyorsabb a játék, minden ellenfelünk jobb, mint azok, akikkel a másodosztályban találkoztunk, nem elég egy-két mérkőzésre felszívnunk magunkat, hanem folyamatosan százszázalékos teljesítményt kell nyújtani. Mondhatni, hétről hétre rangadót játszunk. Itt más játékstílusokkal fogunk találkozni, nem lesz olyan, hogy az ellenfél megszállja a saját tizenhatosát. Szeretném, ha érvényesíteni tudnánk az akaratunkat, mert vannak a csapatnak olyan játékosai, akik képesek erre. Megalkuvást nem tűrő, harcos játékot várok a labdarúgóktól, mert döntő lehet, hogy hány párharcot tudunk megnyerni elöl és hátul. Ehhez nagyobb motivációra van szükség, de ha nagy számban látogat ki a közönség a mérkőzéseinkre és a megszokott módon buzdítják a csapatot, akkor ezzel sem lesz probléma. Első ellenfelünk, a ZTE évek óta meghatározó tagja az NB 1-nek Csank János személyében egy kiváló szakemberrel a kispadon”- nyilatkozta Benczés Miklós vezetőedző.

Pécsi MFC – Szombathelyi Haladás, 19 óra
Pécs, Újmecsekaljai Stadion, Vezeti: Németh Ádám

A PMFC élvonalbeli tagságát új igazolások tömegével próbálja tartóssá tenni, persze ettől még nem lesz rögtön a piros-fekete gárdából kiforrott csapat. A menet közbeni csiszolást a nem túl acélos Haladás ellen, hazai pályán kezdik meg a baranyaiak. Mészáros Ferenc vezetőedző tömören foglalta össze az általa eredményesnek vélt mentalitást:

„Az NB1-ben más fejjel kell kimenni a pályára.”

A vendég Haladás trénere, Aczél Zoltán nem becsüli le az ellenfelet, sőt. Ettől függetlenül a szombathelyiek győzni szeretnének.

„Konkrétan nem tudom megmondani, hogy mire lesz képes ma a PMFC, hiszen újonc csapatról beszélünk. Azonban annyi biztos, hogy az erősítéseik és a céljaik alapján nem átszállójegyet váltottak az NB 1-re. Azt gondolom, mi leszünk az egységesebb csapat, de tudjuk, hogy a PMFC nyerni szeretne első meccsén, mi is, és remélem, mi jövünk ki győztesen” – latolgatta az esélyeket Aczél.

Újpest FC – Lombard-Pápa, 20 óra (SPORT1, ÉLŐ)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, Vezeti: Oláh Gábor

A Megyeri útra látogat vissza Véber György, a Lombard-Pápa vezetőedzője, de a Mészöly Géza vezette fiatal lila-fehér gárda nem tervez udvarias vendéglátást. Annak ellenére sem, hogy a hazaiaktól bő féltucat játékos hiányozni fog.

“Kemény felkészülésen vagyunk túl, amelynek programját már tavasszal sikerült összeállítanunk. A stadionban felújították a gyepszőnyeget, ráadásul kétszer is elutazhattunk edzőtáborozni Sopronba, fokozatosan válik egyre profibbá a klub. A sérülések sajnos a felkészülés alatt sem kerülték el a csapatot, az egyik edzőmérkőzésen például három játékost kellett lecserélnem húsz perc alatt sérülés miatt.

Majd a bajnokság fogja eldönteni, hogy milyen a csapatunk, de bizakodó vagyok, mert a felkészülés alatt morálisan és játékban is sikerült mindent a tervek szerint végigcsinálnunk. Pozitívum, hogy a játékoskeret nagy részét sikerült egyben tartani. Mitrovics és Ahjupera távozása érzékenyen érintett minket, de a helyettük érkező Fehér Csaba és Kabát Péter megfelelően tudják pótolni őket. Mindketten játszottak már Újpesten a kezem alatt, gyakorlatilag percek alatt sikerült beilleszkedniük, sokszor az az érzésem volt, mintha el sem mentek volna. Fehér Csaba az első három fordulóban eltiltás miatt sajnos nem léphet pályára”- nyilatkozta az Újpest vezetőedzője, Mészöly Géza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik