Foci

Tiszta lappal – kezdődik az NB I

Kezdődik az NB I-es labdarúgó bajnokság, azaz az OTP Bank Liga. Színvonalasabb és nézettebb lehet, mint tavaly, köszönhetően az újoncoknak is.

Az már az indulás előtt eldőlt, hogy fontos területeken erősödik az élvonalbeli pontvadászat. Az OTP Bank 180 millió forintért átvette leányvállalatától, a Monicomptól a liga névadó, főszponzori címét. Az sem mellékes, hogy a névadó-főtámogató első embere, Csányi Sándor egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is.

A tévés nézettségi harcban új frontot nyitott a magyar fociliga, a Sport TV és a Magyar Televízió összesen öt bajnokit közvetít hétvégente.

OTP Bank Liga, 1. forduló

Július 15., péntek:
Debreceni VSC-TEVA – Vasas-HÍD 18 óra (SPORTm, ÉLŐ)

Július 16., szombat:
Diósgyőr – Zalaegerszeg 17 óra 30 perc (SPORT1, ÉLŐ)
Pécs – Haladás-Sopron Bank 19 óra
Újpest – Lombard-Pápa 20 óra (SPORT1, ÉLŐ)

Július 17., vasárnap:
Budapest Honvéd – Győri ETO 17 óra  (M1, ÉLŐ)
Kaposvár – Ferencváros 18 óra (SPORT2, ÉLŐ)
MVM-Paks – Kecskeméti TE-Ereco 19 óra

(A Siófok – Videoton mérkőzést elhalasztották.)


Újoncok – a liga motorjai?

Az OTP Bank Liga meccsein egyértelműen nőhet a nézőszám, hiszen a tavalyi búcsúzók (MTK, Szolnok) helyett két jóval nagyobb nézőszámot vonzó csapattal, a Péccsel és a Diósgyőrrel erősödött a névsor. A nézőszámot persze az is nagyban befolyásolja, hogy a két újonc miként debütál az élvonalban. A jelek szerint nem érkeztek felkészületlenül, de sok még a tennivaló az első osztályban.

A kelet erőssége – Diósgyőr

A Nyíregyházát az NB II-ben ragasztó Diósgyőr tavaszi másodosztályú produkciója figyelemreméltó volt. Ez a forma akár még az NB I-ben is elég lehet még a nagy csapatok ellen is – otthon mindenképpen. Ami biztos, hogy a szurkolókon nem fog múlni semmi. Ezerrel fogynak a bérletek és köztudott, a diósgyőri fanatikusok nagy turisták, idegenben is szép számmal buzdítják kedvenceiket.

Persze ahhoz, hogy a DVTK megvesse a lábát a hazai elitben, erősíteni kell. Ezt meg is tették, a meglévő spanyoljukhoz vettek még kettőt. Az idegenlégiós vonal főleg a támadójátékban tűnik erősnek. Erre szükség is lehet, hiszen a nyári edzőmeccseken a védelem nem tűnt túl acélosnak, az utolsó kettőn összesen hét gólt kapott.

Benczés Miklós vezetőedző tudja, hogy ezen javítani kell, főleg, ha meg akarják valósítani azt, hogy ráerőltetik az akaratukat az ellenfélre. És mi kell még? „Ennek a csapatnak – játsszon edzőmérkőzést vagy bajnokit, legyen az NB I-ben cél a bennmaradás vagy a középmezőny – százszázalékos teljesítményt kell nyújtani ahhoz, hogy eredményes legyen” – így Benczés.

A DVTK nyári igazolásai:

Enrique Carreno (spanyol, Académica Coimbra)
Farkas Balázs
Francisco Gallardo
(spanyol, SD Huesca)
Giák Tamás (Bőcs)
L’imam Seydi (francia-szenegáli, FK Bodva)


Baranyai csere-bere

A Pécsi MFC vitéz hajrával lett az NB II Nyugati-csoportjának bajnoka, és így újra NB I-es résztvevő. Mészáros Ferenc vezetőedző szerint: „Az NB I-ben más fejjel kell kimenni a pályára”. A játékosok fejébe mi ugyan nem látunk bele, de az biztos, a pécsieknél sok új fej lesz a Haladás elleni nyitómeccsen. A csapatépítés jegyében egy komplett kezdőcsapatra való játékos érkezett. Az őszi szezon emiatt várhatóan kicsit rizikós lesz.

Nyíregyházáról például ötfős „játékoscsomagot” rendeltek, benne több volt NB I-es ismerőssel, így például Bajzát Péterrel. Rá amúgy akár szükség is lehet, mivel a pécsi gólfelelős, Gyánó Szabolcs még az előző idényből örökölt combsérülésével bajlódik.

A klubvezetés nem a bennmaradást jelölte meg célul, hanem a tuti középmezőnyt, aztán majd kiderül, hogy menet közben lesz-e engedmény a tervből. A lényeget mindenesetre Mészáros Ferenc edző eképpen fogalmazta meg: „Nagyon fontos a koncentráció, azokat a hibákat, amiket a másodosztályban elkövettünk, NB 1-ben már nem követhetjük el, mert az ellenfelek könyörtelenül kihasználják. A játékosoknak teljes koncentrációval kell pályára lépniük, legyen az egy edzés, vagy a felkészülési időszakban egy edzőmeccs, vagy legyen bajnoki mérkőzés.”

A Pécs nyári igazolásai:
Andorka Péter (Nyíregyháza)
Bajzát Péter
(Nyíregyháza)
Holczer Ádám
(Nyíregyháza)
Sabin-Cosmin Goia
(román, Nyíregyháza)
Pákolicz Dávid (Nyíregyháza)
Tóth Zoltán (Kozármislény)
Petrók Viktor
(Kozármislény)
Andrej Causic (szerb, Eszék)
Marko Marovic (szerb, Dinamo Tbiliszi)
Frőhlich Roland (MTK)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik