Foci

Megmondom, hová rúgod a büntetőt!

Tegnap találtunk egy angol honlapot. Kiderült, a tulajdonos magyar. Túróczy Gábor statisztikai elemzésekkel foglalkozik. Azt is megmondja, ki hova rúgja a tizenegyest.

Az angol nyelvű oldal – amely mintegy 30 ország első osztályú labdarúgó-bajnokságának a büntetőrúgásait dolgozza fel – mögött magyar tulajdonos, magyar fejlesztő és magyar statisztikusok rejtőznek.

Túróczyi Gábor ötletgazda és tulajdonos kosárlabda-statisztikák mellet, amúgy mellékesen, szorgalomból összegyűjtötte a topbajnokságok legjobb tizenegyesrúgóit – sőt, némi túlzással, a földkerekség összes tizenegyesrúgóját. Az csak honfiúi keblünket dagasztó adalék, hogy ezen statisztika szerint az MTK-s Kanta József a legjobb tizenegyesrúgó, mert az elmúlt öt élvonalbeli szezon során tizenhatszor futott neki a büntetőpontra letett labdának, s mind a tizenhatszor gól lett a mozdulatsor végeredménye.

Túróczyék – indokolt a többes szám, mindjárt kiderül, miért – igazi terepe azonban a kosárlabda. Fullcourt nevű, világszerte ismert rendszerük idehaza is közismert, ez teszi lehetővé a magyar bajnoki meccsek online közvetítését is. A magyar fiatalember és stábja már meghódította az NBA-t is. Analizáló programjaival honfitársunk naprakész ajánlatot tud letenni a bizonyos posztra játékost igazolni szándékozó klubigazgatók asztalára.

„A mi ajánlatunkra került az argentin világbajnok Luis Scola 2006-ban a Tau Cerámica csapatától, Dávid Kornél mellől a Houston Rockets együtteséhez. S olyannyira bevált, hogy köszönőlevelet kaptam a Rockets elnökétől” – mondja Túróczy.

Az analizálás tehát több sportágban is remekül megy: „Ma már akkora az adatbázisunk, hogy szinte mindenkiről meg tudjuk mondani, nagy valószínűséggel hová rúgja a büntetőt” – utalt vissza a tizenegyesekre az informatikai szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik