Foci

Újra történelmet írna a KTE-Ereco

Első nemzetközi kupamérkőzésére készül az idén 100 éves Kecskeméti TE labdarúgócsapata. A lilák nehéz ellenfelet kaptak, de talán összejöhet a bravúr a kazah Aktobe ellen.

A KTE-Ereco együttese 2008-ban jutott fel a magyar labdarúgó-bajnokság legmagasabb osztályába. A hírös város 97 éve várt arra a pillanatra, a kecskemétiek meglehetősen szorongó focidrukkerei nehezen viselték, hogy a legnagyobb megye székhelye még nem képviseltette magát az NB 1-ben. Ez ugyanis korábban sikerült a Bács-Kiskun megyei Stadler FC-nek, valamint a Tiszakécskének.

A szerb Tomislav Sivic vezetőedző azonban az élvonalba hajtotta a KTE-t, nem is akárhogyan, hiszen az egykoron még Zoran Kunticcsal is együtt focizó tréner irányításával, a Ferencvárost több mint 10 ponttal megelőzve lett az NB 2 Keleti-csoportjának bajnoka a gárda. A csapat két tulajdonosa, Rózsa Pál (a 80-as években a csapat védője volt) és Versegi János, valamint a város vezetése, élén Zombor Gábor polgármesterrel, akkor azt mondta, a távlati cél nem más, minthogy a KTE kilépjen a nemzetközi kupaporondra. Nos, ez végül hamarabb sikerült a vártnál.

A Kecskemét a Magyar Kupa megnyerésével jutott ki Európába, és azt sem lehet mondani, hogy véletlenül botladozott a Videoton elleni fináléba, hiszen a sorozatban a többi közt búcsúztatta a Zalaegerszeget, a Siófokot és a címvédő Debrecent is. A fináléban a már bajnok Videoton volt a legyőzött ellenfél: a KTE 3-2-re nyert Foxi triplájával.

A Magyar Kupa döntője, az EL előszobája:

A siker egyik kovácsa, Tomislav Sivic:
A szókimondó szerb tréner 1966. augusztus 29-én született Szabadkán. Folyékonyan beszél magyarul, de az Aktobe elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón a tolmács bizonytalansága után angolul tájékoztatta kollégáit és az újságírókat, majd oroszul is szóba elegyedett a jelenlévőkkel – vagányságát nem tudja tehát levetkőzni.
Sivic az 1994-95-ös esztendőben volt a KTE játékosa, onnan feröeri csapatokhoz igazolt, és bajnok is lett 1997-ben. Edzőként is ott kezdett el dolgozni, először a Vagur, majd a B26 Torshavn együttesénél. Bajnok lett a csapattal. 2002 és 2004 között a szerb U17-es válogatott mestere volt, majd átvette az U19-esek irányítását.
Következett a Smederovo, majd a Vozdovac, hogy aztán 2007-ben visszatérjen Kecskemétre – már a kispadra. Az NB 1-be jutás után azonnal 5. lett a Kecskeméttel. 2009 novemberében távozott a gyengébb eredmények miatt, ám Csertői Aurél és Urbányi István bukása után visszatért.
Legnagyobb edzői sikerét a Magyar Kupa-győzelemmel érte el. A játékosok szeretik, a szurkolók szintén. Mellesleg több alkalommal is kijelentette, egyszer szívesen lenne a Ferencváros vezetőedzője.

A Kecskemét felkészülése nem volt zökkenőmentes, igaz, a játékoskeretben nem történtek jelentős változások. Érkezett a kapusposztra Németh Gábor a Vasastól, a holland Kelvin Maynard (sérülése miatt még nem szerepelhet), Igor Pisanjuk, a Honvédtól Jovica Stokic, a Videotontól kölcsönben Gyurcsó Ádám és a ZTE-től visszarendelt Simon Attila. Maradt Mohl Dávid és egyelőre Foxi is, akit európai klubok figyelnek, csakúgy, mint Cristian Ebalát.

Az első tétmeccs nem sikerült a csapatnak, a Szuperkupa-mérkőzésen a Videoton győzött a Széktói-stadionban, André Alves góljával, 1-0 arányban. Tomislav Sivic a meccs utáni sajtótájékoztatón azonban elmondta, örült annak, hogy csapata szervezett játékot nyújtott.

A Szuperkupa-mérkőzés összefoglalója:

A mérkőzésen megsérült Tököli Attila, akiről még nem lehet tudni, képes-e pályára lépni csütörtökön este a 4700 főt (ez az ülőhelyek száma) befogadó stadionban, amelyet fel is újítottak az UEFA előírásainak megfelelően a kazahok elleni találkozóra.

Az Aktobe együtteséről:
A kazah Barcelona – így hívja Tomislav Sivic a hazája bajnokságában jelenleg a harmadik helyen álló csapatot. A sokpasszos játékot eredményesség kíséri, igaz, kevés gól születik általában az Aktobe meccsein. Nemrégiben a listavezető Lokomotiv Astana ellen 0-0-t játszott Kazahsztánban.
A játékoskeretben találkozhatunk trinidadi, szerb, bosnyák és szenegáli focistával, a csapatkapitány a szerb Vladimir Dilas. Vladimir Mukhanov vezetőedző 2008 óta irányítja a csapatot. Nem is akármilyen rutinnal bír az Aktobe a nemzetközi porondon a 2005 óta a kazah bajnokságban a második helynél rosszabb pozícióban nem végző csapat.
Tavaly a Macabi-Tel Aviv ejtette ki őket a BL-selejtezőben, de csak 3-2-es összesítéssel. Az Európa Liga csoportköréről egyetlen góllal maradtak le, a holland AZ Alkmaar nagyon megizzadt ellenük.

Tomislav Sivic szerint a csapat felkészült a kazahokból, és 150 százalékon pörög majd az esti találkozón. A kazahok edzője szerint a kecskemétiek szervezett, masszív csapat, amelyben Tököli Attila a legveszélyesebb.

A találkozóra szerdáig már elfogyott 1500 jegy, alighanem telt ház várja a csapatokat – a nyár talán legmelegebb napján. Legyen melege a kazahoknak is…

Európa Liga, 2. selejtezőkör, 1. mérkőzés:
Kecskeméti TE-Ereco – Aktobe FC
Kecskemét, Széktói-stadion, 20 óra 15 perc Vezeti: Liran Liary (izraeli)
A Kecskeméti TE-Ereco kerete:
Ribánszki László, Németh Gábor, Antal Botond – kapusok
Koszó Balázs, Siniša Radanović, Balogh Béla, Gyagya Attila, Urbán Pál, Mohl Dávid, Kelvin Maynard, Farkas András – védők
Aleksandar Alempijević, Patvaros Zsolt, Vladan Savić, Jovica Stokić, Vladan Čukić, Bodiong Cristian Ebala, Kethevoama Foxi, Bori Gábor, Bertus Lajos – középpályások
Simon Attila, Francis Litsingi, Sindou Dosso, Gyurcsó Ádám, Tököli Attila – csatárok
Az Aktobe kerete:
Sergei Boichenko, Andrei Sidelnikov – kapusok
Evgeniy Azamatov, Petr Badlo, Samat Smakov, Yuriy Mokrousov, Emil Kenzhisariev, Robert Primus, Yuri Logvinenko, Dmitri Miroshnichenko – védők
Anton Chichulin, Ruslan Sahalbayev, Nikita Khokhlov, Marat Khayrullin, Aslan Darabayev, Maxim Semyonov, Evgeni Averchenko, Zoran Kostić – középpályások

Malick Mane, Sergey Lisenkov, Maksat Kurmashev, Darko Maletić, Vladimir Dilas – csatárok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik