Foci

Szabics: felőröltük a Vidit

Szabics Imre világklasszis góljával törte meg a Sturm Graz a Videotont a szerdai, klagenfurti labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőn.

Nem rendezhetett fékevesztett ünneplést a Sturm a szerda esti, 2-0-ra megnyert meccs után, mert csütörtök reggel kilenckor a 23-szoros magyar válogatott csatár már frissen, fiatalosan válaszolt a Sport24 kérdéseire.

Mint ismert, a mieink a 69. és a 92. percben bekapott góllal kaptak ki. Paulo Sousa elégedetten nyilatkozott a játékosok teljesítményéről, Elek Ákos szerint viszont több volt a meccsben.

„Ünneplés?!” – kérdezett vissza meglepetten a 30 éves Szabics Imre a mérkőzést követően. „Milyen ünneplés? Franco Foda, az edzőnk még csak nem is elemezte a találkozót, szombaton bajnoki mérkőzésünk lesz, elkezdődik az osztrák Bundesliga küzdelemsorozata, nincs idő és szükség az ünneplésre. Már csak azért sincs, mert még nem jutottunk tovább. Különben is, annak idején Sepp Herberger azt mondta: nach dem Spiel ist vor dem Spiel, vagyis mindig meccs előtt vagyunk, sohasem meccs után.”

– Fel sem merült a klub vezetőiben, hogy elhalasszák a szombati bajnokit, ahogy azt a Videoton tette vasárnapi mérkőzésével?

– Eszünkbe sem jutott ilyesmi. A bántás legcsekélyebb szándéka nélkül mondom: ha mi nem lennénk képesek szerda-szombat ritmusban futballozni, nem is vállaltuk volna el a nemzetközi kupaszereplést.

– Ez csak egy kis kitérő volt, sokkal fontosabb, hogy ön miként élte meg a mérkőzést. Amely egy órán át legalább annyira állt a Videotonnak, mint a Sturmnak. Osztja ezt a vélekedést?

– Nem teljesen. Én tudtam, hogy a Vidi a magyar bajnokságban nem szokott ilyen iramú meccsekhez, és biztos voltam benne, hogy a hajrában lankadni fog a játékosaik figyelme, becsúsznak majd végzetes hibák. Így is történt. Felőröltük a magyar bajnokot, azt a bajnokot, amely játéktudását tekintve hasonló szinten áll, mint mi.

– Bizony, Lipták Zoltán nagyot hibázott az Ön gólja előtt, hagyta átszállni a labdát a feje fölött, pedig majdnem két méter magas a válogatott védő.

– Én nem varrnám Lipi nyakába a gólt, inkább – ha nem hat szerénytelenségnek – azt emelném ki, hogy ilyen helyzetből nagyon ritkán rúgnak gólt. Általában egyből ráfejeli a csatár, aztán nem lesz belőle semmi. Ismétlem, ne tekintsenek beképzeltnek, de hogy valaki két védő szorításában előbb mellel, majd vállal átemelje a labdát a rátámadó ellenfél fölött, nos, ez ritkán sikerül.

– Vállal? Elek Ákos meg van győződve róla, hogy kézzel tette maga elé.

– Nem is értem szegény Ákost, ezzel a nyilatkozatával hatalmas öngólt lőtt. A YouTube-felvételen egyértelmű, hogy vállal emelem át a labdát Héctor felett. Kár ilyesmit mondani, már csak azért is, mert Ákos amúgy a Videoton legjobbja volt ezen az estén.

Itt megnézhetjük mindkét grazi találatot:

– A második gólnál Brachi figyelme kalandozott el, Hölzlnek nem lett volna szabad beadnia a labdát…

– Az koprodukciós termék volt, a spanyol srác, a középső védő és Tujvel kapus együtt hozta össze Kienast gólját. Egyébként az eredményről még csak annyit, hogy a meccs előtt a null-nullt örömmel aláírtam volna. Arra gondoltam, csak gólt ne kapjunk, mert abban biztos voltam, hogy száznyolcvan perc alatt legalább egyszer bevesszük a Vidi hálóját.

– Erre már az első meccsen rúgtak kettőt. Egyébként gondolt arra, hogy nyolc évvel a Manchester Unitednek lőtt csodás BL-gólja után most másodvirágzását éli?

– Hát, az elmúlt három-négy évben sokan temettek, való igaz, és ha tavaly nem dob mentőövet a Graz és Franco Foda edző, akkor lehet, hogy most nem beszélgetnénk.

– Hát igen, 2003-ban, első három válogatott meccsén öt gólt rúgott, elvitte a Stuttgart, azt hittük, fényes karrier előtt áll.

– Sebaj, még mindig nem késő. Bár a nyolc évvel ezelőtti Sturmot nem szabad összehasonlítani a jelenlegivel, akkor Ausztria messze leggazdagabb klubja voltunk, most szerényebbek a lehetőségeink. Viszont nagyon együtt van a csapat, ez a legfőbb erényünk. És erre alapozunk a jövő szerdai visszavágón is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik