Foci

Norvég akadály előtt a Ferencváros

A megújult Ferencvárosra az eddigi legnehezebb megmérettetés vár. Az Európa Liga második selejtezőkörében a norvég Aalesund az ellenfél.

A budapesti zöld-fehérek 177. európai kupamérkőzésüket játsszák, és még sosem találkoztak norvég együttessel. Skandináv gárdákkal már többször is megmérettette magát a magyar rekordbajnok, legutóbb a dán FC Köbenhavn ellen 2003 őszén. A sorozatos bírói tévedések akkor a Fradit sújtották és végül büntetőkkel ki is estek.

Köbenhavn-FTC, az utolsó magyar gól skandináv csapatt ellen (Lipcsei Péter):

Ami a mostani esélyeket illeti, az Aalesund jelenleg ötödik a tavaszi-őszi lebonyolítású norvég pontvadászatban. Az elmúlt évadot a negyedik helyen zárta Kjetil Rekdal csapata, ennek ellenére itt lehet az európai kupában, mert a norvég liga előkelő helyet foglal el a sportszerűségi versenyben. Az együttest egy egykori sztárlabdarúgó irányítja, de a budapesti párharcon ő mégsem lehet itt, mert felesége gyermeket vár. Helyettese Kenneth Bergersen a következőket mondta a sajtótájékoztatón:

„Büszkék vagyunk, hogy egy ilyen nagy múltú egyesület, mint a Ferencváros otthonában játszhatunk nemzetközi kupameccset. Egy gólt szeretnénk szerezni és természetesen nem kikapni. Folyamatos építkezésben vagyunk, mely végére Norvégia legjobb csapatává szeretnénk válni, s ebben fontos szerepe van az európai szereplésnek. Felix, Andrezinho és Abdi a felvételeink alapján a Fradi három legjobbja, de nem sok felvételünk volt, így kicsit vakon megyünk bele a meccsbe.”

A norvégok dolgát nehezíti az, hogy a mesteren kívül nem jön Budapestre a legértékesebb játékosuk a jamaikai Demat Phillips, valamint az észt Sander Post és a Costa Rica-i jobbszélső Pablo Herrera Barrantes. Hazánkba érkezik viszont a norvégok színeiben az a James Morrison, aki két esztendőt futballozott a Ferencvárosban, és nagy kíváncsisággal várja milyen fogadtatásban részesül majd a szurkolók részéről. A játékosok aggódnak a nagy meleg miatt is, mert este Budapesten 35 fok lesz, és a 10 fokos norvégiai hidegből nehéz lesz megszokni a nyári forróságot.

Az első körben az Aalesund a walesi Neath FC-t ütötte ki magabiztos 6-1-es összesítéssel.

A Ferencváros háza táján az okozhat gondot Prukner Lászlónak, hogy Lisztes Krisztián és Tóth Bence sérüléssel bajlódik, illetve az elmúlt napokban nagyon sokat utazott a csapat. A hétvégén az orosz fővárosban a helyi Lokomotiv ellen nyertek a zöld-fehérek egy barátságos mérkőzést (azt meg is nyerték 1-0-ra). A klub elnöksége kérte a jövő hétvégi Kaposvár elleni bajnoki találkozó halasztását, de a szövetség erre nem adott engedélyt.

Prukner László és segítője Nagy Tamás az elmúlt napokban elemezte az ellenfél játékát, megállapították, hogy tipikus skandináv focit játszanak, elől nagyon jók, hátul viszont sebezhető a norvég alakulat. Prukner szerint a párharc nem ma fog eldőlni: 

„Hagyományos skandináv focit játszik az Aalesund, a Moszkvai út sokat kivett belőlünk, de megérte. Még akkor egyeztünk bele a meccsbe, mikor nem tudtuk, hogy európai kupameccseket kell játszanunk idén nyáron, de jó volt, hogy pariban voltunk velük, s nyerni is sikerült, az önbizalmunknak jót tett.”

A magyar együttes a felkészülési találkozókon nem szenvedett vereséget, és az Európa Liga előző fordulójában is magabiztosan, kapott gól nélkül verte ki örmény riválisát.

Bízzunk abban, hogy a Ferencváros jó szereplése folytatódik, és a nemzetközi kupában is veretlen marad. A jó hangulat garantált az Üllői úton, elővételben már közel 6000 jegy fogyott el

Európa Liga, 2. selejtezőkör:
Ferencváros – Aalesund FK
Albert Flórián Stadion, 19 óra, vezeti: Marius Avram (román)

Ajánlott videó