Foci

Magyar focista a világ legjobb tizenegyesrúgója

Szörfözve a neten érdekes kutatásra találtunk. Egy angol nyelvű honlap kimutatásai alapján Kanta József, az MTK jelenleg éppen másodosztályba csúszott labdarúgója a világ legprecízebb büntető-végrehajtója.

A www.penaltyhq.com láthatóan még „bétaverzióban” fut. A cikkünk írásakor a nyitóoldalán ugyan Francesco Totti és az ő 37/32-es, 86 százalékos mutatója, illetve a 37 lövés pontos helye látszik, de a Top Players kategóriára kapcsolva hamar szembetalálkozunk a meglepő valósággal: a jelenlegi feldolgozottság mellett egy magyar játékos, nevezetesen Kanta József áll az élen az ítéletvégrehajtók listáján!

Kanta 16/16-os mutatóval vezeti a hibátlanul rúgókat, megelőzve olyan világklasszisokat, mint a milános Zlatan Ibrahimovic (14/14) vagy Alvaro Negredo (13/13 – Sevilla). A Top 15-ben ráadásul még egy Magyarországon futballozó játékos található. A Videoton labdarúgója, André Alves a 15. a ransorban 11/11-es mutatóval.

Íme Kanta József eddigi utolsó hibátlan büntetője:

Honlapunk kérdésére Kanta József elmondta: „Nem vezetek külön statisztikát, de valóban nem emlékszem kihagyott büntetőre az utóbbi évekből. Egyszer talán volt egy védett, és ott a kipattanót belőttem, de az, ha jól emlékszem, kupameccs lehetett. Amikor pályán vagyok, rendszerint engem jelöl Garami Józsi bácsi ítélet-végrehajtónak”.

„Talán ha nem lettem volna annyit sérült az utóbbi időben, még több próbálkozás állhatna a nevem mellett, de ki tudja, akkor akárcsak Totti, talán nem lennék százszázalékos. Mindenesetre rendkívül megtisztelő olyan neves játékosok között szerepelni, mint amelyek a listán találhatóak” – fogalmazott az MTK támadója.

Majdnem 90 százalékos pontosság:
Az oldal a 2005-2006-os bajnoki szezontól a hivatalos statisztikák alapján dolgozza fel és elemzi a vezető európai és brazil bajnokságok tizenegyeseit.
A statisztikákban csak a bajnoki mérkőzések szerepelnek, a kupa-, nemzetközi kupa- és válogatott mérkőzések nincsenek benne. A folyamatosan bővülő adatbázis 30 különböző liga adatait tartalmazza. A honlap számlálója szerint eddig 2674 mezőnyjátékos, 1477 kapus összesen 7730 büntetőpárbaja szerepel a rendszerben. A büntetők többségéről videó is van, így szurkoló vagy szakmai érdeklődésű látogató akár vissza is nézheti a 11-est.
A statisztika láthatóan kétszintű. Egyrészt valamennyi, rendszerben lévő büntetőről tudni lehet, hogy gól lett belőle vagy kimaradt. Továbbá, ami talán szakmailag még érdekesebb, az eddig feldolgozott 7730 büntetőből 1312-höz már pontos koordináta is van, ergo tudni lehet, a végrehajtó hova szokta rúgni a labdát, míg a kapusoknál azt, többnyire hova szoktak mozdulni.
Az oldalról az is kiderül, hogy igaz az állítás, miszerint a büntetőt csak rosszul rúgni lehet, védeni nem! A statisztika szerint ugyanis a 7730 tizenegyesből 6896-ot, azaz a lövések 89,21 százalékát váltották gólra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik