Foci

Történelmi meccs előtt a Videoton

Szerda este 20 óra 30 perctől a Videoton labdarúgócsapata bemutatkozik a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Sturm Graz ellen.

Eljött a Videoton életében a nagy nap, a székesfehérvári együttes története során első ízben lép pályára a Bajnokok Ligája selejtezősorozatában. A magyar bajnok, Szuperkupa-győztes és Magyar Kupa-euzüstérmes ellenfele az osztrák pontvadászat előző kiírását megnyerő Sturm Graz lesz, melynek soraiban ott lesz a magyar válogatott támadója, Szabics Imre is.

Az osztrák együttes Szabics bevallása szerint is nüansznyi előnyt élvez azzal, hogy a grazi keretet összeszokott társaság alkotja, míg Székesfehérváron Paulo Sousa kezei alatt még csak most formálódik az együttes. Egy neve elhallgatását kérő magyar bennfentes a sportsnet.at-nak ennél sokkalta keményebben fogalmazott, szerinte a Sturm minden tekintetben jobb a magyar bajnoknál, melynek az Achilles-sarka a védelme.

„Egyértelműen ez a gyenge pontjuk, érkezett két spanyol (Hector Sanchez és Alvaro Brachi – a szerk.), akiknek meg kellene oldaniuk a feladatot” – olvasható a sportoldalon. A „kém” ugyanakkor pozitívumokról is beszámolt, szerinte André Alvesre, a magyar bajnoki gólkirályra ügyelni kell, akit klasszisnak titulált.

A Szabics Imrével készült interjú:

A Graz mellett szól, hogy a gárda sokkal tapasztaltabb a nemzetközi porondon, emellett igencsak sikeres, ami a BL-selejtezőt illeti: négy kísérletből háromszor is főtáblára jutott az együttes, tíz meccséből pedig mindössze egyen kapott ki, még 2002-ben a Maccabi Haifa elleni visszavágó alkalmával – ekkor maradt le a csoportkörröl a Sturm. Ezen kívül hat győzelem és három döntetlen az osztrákok mérlege a Bajnokok Ligája korai szakaszában. A háromszoros osztrák bajnok a főtáblán hét győzelmet, két döntetlent és tizenöt vereséget számlál, 2001-02-ben a Glasgow Rangerst, a Galatasarayt és a Monacót megelőzve nyerte meg a csoportját.

Franco Froda vezetőedző ugyanakkor visszafogottan tekintett a párharc elé, szerinte a Vidi személyében a lehető legerősebb ellenfelet kapta a Graz a nyoni sorsoláson.

Visszakanyarodva hazánk csapatára, a Vidi eddig 34 mérkőzésen lépett pályára európai kupaporondon, legnagyobb sikere kétségkívül az volt, amikor az 1984-85-ös szezonban a Real Madrid ellen játszhatott az UEFA-kupa döntőjében. A hazai meccs ugyan 3-0-ás vereséggel zárult, azonban idegenben Májer Lajos góljával 1-0-ra nyerni tudtak a piros-kékek. Ezt követően 1985-86-ban, 1989-90-ben és 2006-07-ben vérzett el az UEFA-kupa selejtezős szakaszában a gárda, legutóbb pedig a már Európa Ligának nevezett sorozatban volt érdekelt: tavaly a Maribor ejtette ki az akkor még Mezey György irányította együttest.

A Videoton különítménye kedden érkezett Klagenfurtba (a grazi stadionban az Ausztriában zajló amerikai foci-vb miatt nem tudták lebonyolítani a mérkőzést – a szerk.), majd a hivatalos sajtótájékoztatót követően egyórás edzést vezényelt a játékosoknak Sousa. Korábban úgy volt, a portugál szakember szerda délelőtt is megmozgatja labdarúgóit, ám ez a foglalkozás végül elmarad.

A Vidi kedd esti edzése:

A két csapat korábban még nem találkozott egymással, az első randevút azonban kilencezer ember biztosan látni fogja a helyszínen, a megvásárolható 13 ezer tikettből ugyanis már ennyi talált gazdára.

A Sturm Graz – Videoton mérkőzést 20 óra 30 perctől rendezik, a Sport24 élőben szöveges tudósításban követi a meccs történéseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik