Foci

A nézettséget növelné az MLSZ elnöke

Nagy sikert ért el a Magyar Labdarúgó Szövetség azzal, hogy visszakerült a Magyar Televízió műsorába a labdarúgó NB I.

A vasárnap 16 órakor kezdődő Budapest Honvéd-Győri ETO mérkőzés közvetítésével visszatér a labdarúgó NB I a Magyar Televízió képernyőjére. A jogok visszavásárlása gőzerővel folyik az MTVA részéről. A szerdai sajtótájékoztatón Csányi Sándor, az MLSZ elnöke hangsúlyozta: „Amikor átvettük az Magyar Labdarúgó Szövetség irányítását, nemcsak a színvonal emelése, hanem a nézettség növelése is volt a cél. Nyolcvanezren nézték átlagosan a bajnoki labdarúgó-mérkőzéseket az elmúlt idényben a Sport Televízióban – azon a csatornán, amellyel mindvégig remek volt a kapcsolatunk.”

Ebben a szellemben történt meg tehát az NB I-es mérkőzések – illetve konkrétan hetente egy, a vasárnap délutáni – visszahozása az MTV egyes csatornájára.

Máté Pál, a jogtulajdonos Sport TV főszerkesztője is elégedett a megállapodással: „Anyacégünk, a Chello Central Europe Zrt., a jogtulajdonos hosszú távú megállapodást kötött az MTVA-val – vasárnap tehát már lesz is meccs. Továbbra is négy mérkőzést közvetít hétvégenként a Sport TV: pénteken egyet, szombaton kettőt, majd vasárnap este hatkor még egyet, amelyet a Harmadik félidő, a nagy sikerrel futó magazinműsorunk követ. Azzal, hogy országos lefedettségű csatornán lesz látható hetente az NB I egy mérkőzése, az MTV növeli a magyar foci presztízsét. A nyolcvanezres – az elnök úr által említett – nézőszám egyébként az úgynevezett tartós nézőszám, a belenézők száma 4-500 ezer – ők nem nézik végig a meccseket, csak belekukkantanak. A spanyol bajnoksággal történő összehasonlításból amúgy rendre a magyar bajnokság jött ki győztesen, tehát még mindig a magyar foci a legnépszerűbb a televízióban.”

Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője felettébb optimistának mutatkozott:

„Olyan közeg vesz körül minket, amelyben egyenesek az igenek és a nemek, ilyen légkörben könnyű dolgozni. Az elmúlt öt és fél évben a Duna TV-n ment már NB I-es mérkőzések közvetítése, most jött el a lehetőség, hogy az MTV is bekapcsolódjon. 2003 szeptemberében volt legutóbb bajnoki labdarúgó-mérkőzés a Magyar Televízióban. A legutóbbi kecskeméti Magyar Kupa-döntőn már jelentős volt a nézőszám, s talán a mi közvetítéseink emelik a nézettséget. Vasárnap délutánonként 15 és 18 óra között a sport fogja uralni az m1-et. Az, hogy vasárnap elindul a közvetítésünk, több hónapos tárgyalássorozat eredménye. Egyébként a többi sportág közvetítési jogainak visszavásárlása is gőzerővel folyik. Bekapcsolódik a rádió is, pénteken, szombaton és vasárnap élő közvetítések lesznek a Kossuthon. A harminc, harmincöt évvel ezelőtti körkapcsolásos közvetítéseket egy az egyben már nem tudjuk visszahozni – mivel nem egy időben kezdődnek a mérkőzések -, de valami hasonlóval kedveskedni akarunk a hallgatóknak. Gundel Takács Gábor és Menczer Tamás lesz a televíziós kommentátor.”

Rákay Philip, az m1 intendánsa csatlakozott kollégájához:

„Megújulási hullám söpör végig a közmédián, nem lehet ráismerni ezekre a csatornákra – ennek a ráncfelvarrásnak a fontos része a foci visszatérése az m1-re. Nálunk a sport nemzeti ügy, ha egy sportág sikeres, akkor az példa, minta lehet a fiataloknak, az egész országnak. A sport egyesítheti a nemzetet – identitáserősítő eszköz, javítja az ország külső megítélését. A magyar foci az elmúlt években sohasem állt ilyen lehetőség előtt, mint most. Hogyha Puskás hazájában le tudjuk porolni azt a sportágat, amely egykor mindannyiunk büszkesége volt, akkor a köztévének kutyakötelessége az ügy mellé állni.”

Újságírói kérdésre Csányi Sándor elismerte, hogy nem volt szerencsés a vasárnapi Siófok-Videoton meccs elhalasztása, pontosabban az a tény, hogy előbb állították össze a versenynaptárt, s csak utána kezdtek el gondolkozni az esetleges, a nemzetközi kupakötelezettségekből adódó kéréseken.

„Az MLSZ elnöksége alapvetően nem támogatja a versenyprogram változtatását. Ugyanakkor a magyar futball megítélése, helyezése szempontjából roppant fontos a BL-szereplés – az EL nem annyira, mivel a BL-ben több pontot tudunk elérni, amelyek előrébb sorolhatják Magyarországot a világranglistán. A Vidi-meccs tervezett időpontja 16 óra volt, a Fradié 18 óra, talán két órával később nincs már olyan meleg, hogy az ártana a ferencvárosi labdarúgóknak. El kell ismerni, hiba volt, hogy az egyeztetést megelőzően állította össze a versenybizottság a programot – alaposabban kellett volna előkészíteni. Megköszönöm a Ferencváros vezetőinek, hogy korrektül tudomásul vették – azt is megértettem volna, ha berzenkednek”, mondta az elnök.

Máté Pál egyéb körülményeket is érintett: „A szerződés értelmében a választás sorrendje a következő: először a Sport TV választ, másodiknak az MTVA. Ez egy gentlemen’s agreement, valójában. Kompromisszumok sokasága vezetett a megállapodáshoz. Pénz? Ez egy hosszú távú, összetett folyamat, van pénzmozgás, de ez egy olyan üzleti folyamat, amely nagyon sok elemet tartalmaz.”

„Már tavaly szerettem volna az OTP-t…”

Csányi Sándor honlapunknak arról is beszélt, miért lett a 2011-2012-es bajnokság névszponzora az OTP bank.

„Már tavaly szerettem volna, ha az OTP lép be főtámogatóként, de akkor úgy ítéltem meg, hogy az ugyancsak száz százalékos OTP-tulajdonú Monicomp megfelelőbb partner lesz. Úgy vélem, annál komolyabb reklámlehetőséget nem kaphat egy bank, mint ha a nemzeti bajnokságot névszponzorálja.”

Csányi még arról is beszélt, hogy biztos benne, a Pécs és a Diósgyőr belépésével két fehér folt szűnt meg az élvonal térképén, ezzel várhatóan jelentősen megugorhat az NB I-es meccsek átlagos nézőszáma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik