Foci

Indul a Copa América

Argentína házigazdaként a győzelemre készül, miközben az átigazolási piac legfelkapottabb sztárjai újfent bizonyíthatják tudásukat.

Július 1-én az Argentína-Bolívia nyitómeccsel veszi kezdetét a 43. Copa América, a dél-amerikai labdarúgó-válogatottak nagy múltra visszatekintő viadala (magyar idő szerint már 2-án lesz a meccs, éjjel 2 óra 45 perces kezdéssel). A házigazda 1987 után újra Argentína lesz, miután 2007-ben a rendező országokra alkalmazott rotáció körbe ért a tíz CONMEBOL-tagországon. Ahogy az 1993 óta szokás, most is szerepel két meghívott csapat a tornán, Mexikó és Costa Rica viszont csak a fiataljaival érkezik, így sok vizet valószínűleg nem zavarnak majd (Costa Rica válogatottja a természeti katasztrófa által sújtott, így a szereplést végül lemondó Japán helyére ugrott be).

A döntőt július 24-én rendezik Buenos Airesben, a kiesés miatt feldühödött River Plate-szurkolók által a napokban egy kicsit “szétkapott” stadionban (az 58 ezer néző befogadására alkalmas létesítményt a döntőre azért helyrehozzák majd). A legjobban szereplő CONMEBOL-tagország Brazília mellett jogot nyer arra is, hogy részt vegyen a 2013-as Konföderációs Kupán.

Az idei Copa küzdelmei nyolc városban zajlanak majd, a nyitómeccsnek La Plata modern stadionja ad majd otthont, de a helyszínek között található a saltai aréna is, ahová jobb napokon sem fér be 20 ezernél több néző. A lebonyolítás pofonegyszerű, a három darab négyes csoportból az első kettő automatikusan továbbjut a negyeddöntőbe, melléjük pedig a két legjobb csoportharmadik csatlakozik. Az egyenes kieséses szakasz során amennyiben egy mérkőzés a rendes játékidő végén is döntetlenre áll, az eddigi szokásoktól eltérően 30 perces hosszabbítás következik.

Dél-Amerika futball-lázban:

A sorsolást már tavaly megejtették, nézzük, hogy mire számíthatunk majd a csoportokban!

A-csoport

A házigazda Argentína a torna talán legnagyobb esélyese, és ennek nem csak a hazai pálya előnye az oka: Sergio Batista együttese egészen félelmetes támadósorral rendelkezik, miután Messi, Agüero, Tévez, Higuaín, Lavezzi és Milito is helyet kapott a keretben. Di María, Cambiasso, Masherano, Zanetti, valamint a Palermo kissé bohókás elnöke által 50 millió eurós áron “piacra dobott” Pastore is várja a Bolívia elleni rajtot, a motivációval pedig biztosan nem lesz gond. A legutóbbi két döntőben Argentína alulmaradt Brazíliával szemben, négy éve csúnyának mondható, 3-0-s verést kaptak a venezuelai fináléban.

A Barcelonával parádés szezont futó Messi számára nagy lehetőség lesz ez a bő három hét, hogy a tavalyi, várakozásokon aluli vb-szereplés után hazája nemzeti tizenegyének színeiben is bizonyítsa: nincs most nála jobb labdarúgó a világon. Batista szövetségi kapitány mindenesetre már kifejtette: reméli, hogy a szurkolói nyomás helyett inkább a támogatást fogják érezni a játékosai…

Sokat várnak Messitől…

Az A-csoportban Kolumbiára is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis az európai elitligákban is bizonyított játékosok állnak majd Hernán Darío Gómez rendelkezésére. Elég csak a Portóban szereplő Falcaót említeni, aki csapata idei Európa Liga-menetelése során 14 meccsen szerzett 17 gólt. A támadósorban ott lesz még a Wigan játékosa, Rodallega is. Igaz, a kolumbiai válogatott alaposan megkímélte az ellenfél védelmeit az utóbbi években, a legutóbbi vb-selejtező sorozatban 18 meccsen sikerült 14 gólt összehozniuk, ezt pedig csak Peru válogatottja múlta alul.

Ha a góllövés most sem megy majd, az olasz bajnokságban edződött védők sorában még mindig lehet bízni, hiszen Yepes (Milan), Zapata és Armero (Udinese), valamint Zuniga (Napoli) is ott lesz Argentínában, de persze Perea (Atlético Madrid) is fontos szerepet kaphat hátul. A kolumbiai válogatottól legalább a csoportból való továbbjutás mindenképpen elvárható.

Bolívia együttese leginkább hazájukban szereplő játékosokra épül, és mivel most nem a magaslaton fognak játszani, így nagy áttörést nem várhatunk tőlük. A Sahtar Donyeck által az utóbbi időben kölcsönadogatott Marcelo Martins azért megrázhatja magát, a válogatottban huszonkét meccsen nyolc gólig már eljutott.

Az U23-as csapatával (és négy túlkorossal) érkező Costa Rica számára a tisztes helytállás lehet a cél a tornán. A közép-amerikaiak legjobbjai a nemrég véget ért Arany Kupán vettek részt, köztük Dennis Marshall is, aki a napokban autóbalesetben életét vesztette. Costa Rica az ő emlékéért is futballozik majd.

Az A-csoport programja (magyar idő szerint)
Júlus 2., szombat, 02:45: Argentína – Bolívia (La Plata)
Július 2., szombat, 20:30: Kolumbia – Costa Rica (Jujuy)
Július 7., csütörtök, 02:45: Argentína – Kolumbia (Santa Fe)
Július 8., péntek, 00:15: Bolívia – Costa Rica (Jujuy)
Július 10., vasárnap, 21:00: Kolumbia – Bolívia (Santa Fe)
Július 12., kedd, 02:45: Argentína – Costa Rica (Córdoba)


B-csoport

A címvédő Brazília annak ellenére komoly esélyes a végső győzelemre, hogy az utóbbi időben azon kapták magukat: a legjobb játékosaik védők. Szambaországban persze elsősorban már a 2014-es, hazai rendezésű világbajnokságot tartják szem előtt, de Mano Menezes csapatának már most bizonyítania kellene a közvéleménynek, hogy nem járnak tévúton.

Sok figyelem esik majd az új csodagyerekre, a Santosban futballozó 19 éves Neymarra is, akinek az aláírásáért most nagy harc dúl a legnagyobb európai klubok, valamint az Anzsi Mahacskala részvételével. A védelem stabilnak tűnik, Dani Alves és Maicon a jobb oldalon vár bevetésre, Thiago Silva a Serie A talán legjobb védője volt idén, valamint Lúció is bevetésre kész. Ott van a keretben a liverpooli Lucas Leiva, a Chelsea-ben szereplő Ramires, valamint a milánói csatárkülönítmény, Robinho és Pato is.

Neymar, az “új Pelé”

Paraguay válogatottja már a tavalyi világbajnokságon is odatette magát, a végső győztes spanyoloktól csak 1-0-ra kaptak ki a negyeddöntőben. A feladat most is adott, a nagy sztárok helyett a csapategységben, valamint Barrios, Santa Cruz vagy Valdez gólérzékenységében is lehet bízni. Paraguay júniusban négy barátságos mérkőzésén gólt sem kapott (Bolívia ellen 2-0 és 0-0, Románia ellen 2-0, Chile ellenfeleként 0-0), május végén viszont 4-2-re kikaptak Argentínában.

Ecuador együttesében elvétve találunk Európában szereplő játékost, legnagyobb sztárjuk a Manchester Unitedben futballozó Valencia. Reinaldo Rueda vezetésével eddig tizenkét meccsen csak háromszor szenvedtek vereséget (igaz, nyerni is csak kétszer tudtak), a továbbjutásra talán eséllyel pályázhatnak, ha máshogy nem, a csoport harmadik helyére befutva.

Venezuela június elején a spanyolok elleni barátságos mérkőzésen egy 3-0-s zakóba szaladt bele hazai pályán, de persze ez mással is megesett volna a világbajnok ellen. A csapat a brazilok ellen kezdi majd a szereplést a Copán – nem esélyesként. Kiemelkedő nemzetközi sztárjuk nincs, néhány Spanyolországban és Németországban szereplő légióssal azonban rendelkeznek.

A B-csoport programja (magyar idő szerint)
Július 3., vasárnap, 21:00: Brazília – Venezuela (La Plata)
Július 3., vasárnap, 23:30: Paraguay – Ecuador (Santa Fe)
Július 9., szombat, 21:00: Brazília – Paraguay (Córdoba)
Július 9., szombat, 23:30: Venezuela – Ecuador (Salta)
Július 14., csütörtök, 00:15: Paraguay – Venezuela (Salta)
Július 14., csütörtök, 02:45: Brazília – Ecuador (Córdoba)


C-csoport

A tavalyi világbajnokság meglepetéscsapatával szemben nagyok az elvárások, és Uruguay rendelkezik is azokkal a játékosokkal, akik messzire repíthetik az együttest. A Dél-Afrikában negyedik helyen végző gárda nem sokat változott a Copára, Oscar Tabárez most is harcba küldheti a félelmetes támadótriót, Forlánt, Suarezt és Cavanit. Utóbbi egészen zseniális szezont produkált a Napoliban, most a válogatottban is „befuthat”. Uruguay nem csak a támadók között bír nemzetközileg is elismert játékosokkal, így amennyiben kijön nekik a lépés, akár még a két gigász bajszát is megráncigálhatják.

Chile játéka sokakat elkápráztatott a tavalyi vébén, az idei edzőmeccseken mutatott formájuk alapján pedig a Copán is sokat várhatunk tőlük (döntetlen az USA, Portugália és Paraguay ellen, győzelem Kolumbiával és Észtországgal szemben). A legnagyobb figyelem minden bizonnyal az Udinese sztárjára, Alexis Sánchezre irányul majd. A La Roja nagy reménysége még a nyáron a Barcelonához szerződhet, miután szinte az összes európai gigásszal szóba hozták. A középpályán szerepet kapó Vidal iránt a Juventus, az Arsenal, valamint a Bayern is érdeklődik, a Leverkusen futballistája jó eséllyel szintén klubot vált a nyáron. A vb-hez képest nem elhanyagolható különbség, hogy Marcelo Bielsa helyett Claudio Borghi ül a kispadon.

Alexis Sánchez: jövőre Barca?

Perut a legtöbben csak a harmadik helyre várják a csoportban, figyelembe véve azt is, hogy Pizarro és Farfán sem lesz ott Argentínában. Sérülése miatt Vargas is kihagyhatja a csapat nyitómeccsét, a Fiorentina bal lábas bombázója azért ott van a keretben, amelynek nagyobb részét a hazai játékosok alkotják. A 23 játékosból mindössze négy szerzett már gólt válogatott színekben, a hamburgi Guerrero mindjárt tizet is.

Mexikó a napokban megnyerte az Arany Kupát, de a Copa Américára az U23-as csapata érkezik, kiegészülve néhány túlkorossal, de ott lesz a csapatban Giovani dos Santos is. A csapatból nyolc játékost már a torna előtt kizárt a mexikói szövetség, mivel a hírek szerint hölgyvendégeket fogadtak a hotelszobájukban. José Manuel de la Torre fiatal csapatának a csoportbeli harmadik hely megszerzése, és az ezzel együtt járó esetleges továbbjutás is nagyszerű eredménynek számítana.

A C-csoport programja (magyar idő szerint)
Július 5., kedd, 00:15: Uruguay – Peru (San Juan)
Július 5., kedd, 02:45: Chile – Mexikó (San Juan)
Július 9., szombat, 00:15: Uruguay – Chile (Mendoza)
Július 9., szombat, 02:45: Peru – Mexikó (Mendoza)
Július 13., szerda, 00:45: Chile – Peru (Mendoza)
Július 13., szerda, 02:45: Uruguay – Mexikó (La Plata)


A 2007-es finálé (Brazília-Argentína 3-0)

Az egyenes kieséses szakasz programja (magyar idő szerint)
Negyeddöntők:
Július 16., szombat, 21:00: A-csoport győztese – Legjobb csoportharmadik (1) (Córdoba) (1. párharc)
Július 17., vasárnap, 00:15: A-csoport második – C-csoport második (Santa Fe) (2. párharc)
Július 17., vasárnap, 21:00: B-csoport győztese – Legjobb csoportharmadik (2) (La Plata) (3. párharc)
Július 18., hétfő, 00:15: C-csoport győztese – B-csoport második (San Juan) (4. párharc)
Elődöntők:
Július 20., szerda, 02:45: 1. párharc győztese – 2. párharc győztese (La Plata)
Július 21., csütörtök, 02:45: 3. párharc győztese – 4. párharc győztese (Mendoza)
A 3. helyért:
Július 23., szombat 21:00 (La Plata)
Döntő:
Július 24., vasárnap, 21:00 (Buenos Aires)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik