Foci

Kizárták az ETO-t a nemzetközi kupákból

Nagyon megbüntették a Győri ETO FC-t: az UEFA licencproblémák miatt három évre eltiltotta a zöld-fehéreket a nemzetközi szerepléstől.

A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Győri ETO FC kemény büntetést kapott az Európai Labdarúgó Szövetség illetékes bizottságának pénteki, nyoni ülését követően – olvasható az UEFA weboldalán.

Emlékezhetünk, a Győr az Európa Ligában indult a 2010-11-es szezonban, és a harmadik körig jutott (a Nitra és a Montpellier kiverése után a Dinamo Zagreb búcsúztatta). Most kiderült, hogy a csapat (licencproblémák miatt) nem felelt meg minden kritériumnak a sorozat alatt, ez pedig utólag jogosulatlanná tette a szereplést.

A Győrt a szabálytalanság miatt most három évre kizárták a nemzetközi szereplésből, mellette 50 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték. Az MLSZ 100 000 eurót köteles befizetni az európai szervezet kasszájába. Az összeg felének befizetését két év próbaidőre felfüggesztette a testület.

A csapat tehát nem indulhat a 2011-12-es, a 2012-13-as és a 2013-14-es nemzetközi sorozatban. Az elmúlt szezont a középmezőnyben zárta a csapat és a Magyar Kupában sem ért el kiemelkedőt, így idén nem kell tartani a szankciótól. Kérdéses viszont, hogy Csertői Aurél vezetésével milyen motivációval lépnek majd pályára a győriek az elkövetkezendőkben, valamint mit szól a döntéshez Tarsoly Csaba, a klubba milliárdokat ölő válllakozó.

Az elsőfokú döntéssel kapcsolatban az etofc.hu oldalon Klement Tibor ügyvezető igazgató az alábbiakat nyilatkozta:

“Alapvetően egy számviteli kérdés különböző értelmezéséről van szó, amely még Jarmo Ahjupera átigazolási díja alapján merült fel. Klubunk a 2010/11-es licenc pályázat során a magyar számviteli törvénynek megfelelően nyilatkozott, ezt azonban az UEFA nem fogadta el. Megjegyzem, hogy az MLSZ szakértői és az auditot végző könyvvizsgálók is egyértelműen az ETO álláspontját ismerték el azzal, hogy megkaptuk a nemzetközi licencet.

Álláspontom szerint az ETO-nak a magyar törvényeknek kell megfelelnie,  és csak másodsorban a nemzetközi labdarúgó élet előírásainak. Amennyiben hivatalosan is megkapjuk ezt a számunkra rendkívül súlyos határozatot, természetesen azonnal fellebbezünk” – szólt az ügyvezetői nyilatkozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik