Foci

Hivatalos: Dzsudzsák az Anzsié

A magyar válogatott Dzsudzsák Balázs kapcsán megegyezett egymással a holland PSV Eindhoven és az Anzsi Mahacskala.

A dagesztáni klub honlapján megjelent hivatalos közlemény szerint honfitársunk négy évre írt alá az Anzsihoz és július 4-én, az ausztriai edzőtábor alkalmával csatlakozik a kerethez. Ezt maga a játékos és az őt képviselő Stars and Friends menedzseriroda is bejelentette sajtótájékoztató keretén belül vasárnap délután, Budapesten.

Elhangzott, a magyar válogatott kiválóságáért 10-14 millió euró közötti összeget fizet ki az Anzsi.

A 24 éves Dzsudzsák Debrecenben kezdte pályafutását, majd 2008-ban került a PSV Eindhovenhez, amellyel holland bajnoki címet nyert. Az eindhovenieknél meghatározó futballistává vált, a legutóbbi szezonban bronzérmet szerzett a csapattal.

Milyen csapat is az Anzsi Mahacskala?

A Dagesztán fővárosában honos egyesületet – melynek nevében az Anzsi voltaképpen Mahacskalát jelent helyi kumik nyelven – 1991-ben alapították, és 2000-ben mutatkozott be az első osztályban. A legjobbak között rögtön épphogy lemaradt a bajnoki dobogóról, ugyanis az utolsó, Torpedo Moszkva elleni bajnoki 95. percében az ellenfél egy értékesített 11-essel nyert, és megszerezte a bronzérmet. Ez a negyedik hely a 620 ezres Mahacskala kedvenceinek az eddigi legjobb eredménye. Emellett 2001-ben kupadöntőt játszottak, de büntetőpárbajban alulmaradtak a Lokomotiv Moszkvával szemben. Az Anzsi 2002-től a másodosztályban szerepelt, és csak 2009-ben tért vissza az élvonalba. Legutóbb a 11. helyen végzett a Premjer Ligában, a kispadon Gadzsi Muszlimovics Gadzsijev ül, aki másodedzőként segítette az 1988-ban olimpiai bajnok szovjet csapatot, majd a nagyválogatottnál is dolgozott hasonló poszton.

Ami a nemzetközi porondot illeti, a “vad hadosztálynak” becézett dagesztániak 2001-ben elindultak az UEFA Kupában, melynek első fordulójában a Glasgow Rangersszel találkoztak. Az európai szövetség úgy határozott, hogy a szomszédos Csecsenföldön uralkodó feszült politikai helyzet miatt – oda-visszavágó helyett – egy mérkőzésen dőljön el a továbbjutás, méghozzá semleges helyszínen. A varsói összecsapást a skótok nyerték 1-0-ra.

Az évi 60 millió dolláros költségvetésű klub legnagyobb sztárja a világbajnok brazil csapatkapitány, a 38 éves Roberto Carlos. A kopasz hátvéden és a 16 orosz játékoson kívül további három brazil, valamint egy-egy grúz, szenegáli, holland, kameruni, cseh, lett, üzbég, ukrán és nigériai légiós alkotja a keretet.

A hazai meccseknek otthont adó Dinamo Stadion befogadóképessége 20 ezer fő. A játékosok Moszkvában készülnek és csak a meccsekre utaznak Mahacskalába.

A zöld-fehér egyesületet január 18-án megvásárolta Szulejman Kerimov dagesztáni milliárdos. A 45 éves parlamenti képviselő – aki tagja az Orosz Birkózó Szövetség elnökségének is – 136. a Forbes magazin által a világ leggazdagabb embereiről vezetett listán, vagyonát 5,5 milliárd dollárra becsülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik