Foci

A focit tizenegyen játsszák és a végén mindig Blatter nyer

A nemzetközi sajtó felemásan, de többségében negatívan értékelte Joseph Blatter egyértelmű győzelmét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerdai elnökválasztásán.

Amint arról már írtunk, ugyan nehezn indult a szerda Zürichben, a nap végére egyértelmű szavazzással választották meg ismét a vetélytárs nélkül maradó Sepp Blattert a FIFA elnökének. A svájci sportvezető, aki nyolcadikként tölti be ezt a tisztséget 1998. június 8-a óta elnököl a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben.

Spanyolország:

El País: “Blatter könnyedén legyőzte Angliát, s a szavazatok 92 százalékát megszerezve újabb négy évig irányítja a FIFA-t.”

El Mundo: “Óriási felhajtás és rengeteg szavazat: Blatter kikerülte a korrupciós vádakat és a svájcit hatalmas többséggel újraválasztották.”

Marca: “Blatter felülkerekedett és újabb négy évig vezetheti a sportvilág legnagyobb birodalmát. Az angolok felsültek a halasztási javaslatukkal.”

As: “Blatter hatalmon maradt, de valami nagyon bűzlik a FIFA-nál.”

Sport: Nevetséges: Blatter nyert egy olyan választást, amelyen nem volt ellenfele és amely egy pantomim-előadásra hasonlított.”

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport: “A futball időközben olyan sport lett, amelyet tizenegy játékos játszik, s a végén mindig Blatter nyer.”

Németország:

Bild: “Blatter maradt a FIFA vezére. A korrupciós vádak ellenére hatalmas többséggel választották újra. A választást megelőző mocskos harcot Blatter komolyabb károsodás nélkül átvészelte. De hogy a FIFA végrehajtja-e a szükséges öntisztulási folyamatot, az továbbra is kérdéses.”

Express: “Blatter mocskos győzelme. A botrányelnök a világbajnokságok helyszínkijelölésének megváltoztatását tervezi. Bár a FIFA-elnök 186 szavazatot kapott az újraválasztásakor, sikerével kapcsolatban mégis keserű az ember szájíze. Blatter birodalma erősen megingott, mégsem dőlt össze.”

Mitteldeutsche Zeitung: “Legalább nem koronázták ünnepélyesen királlyá. A futball napistene, Joseph Blatter maradt a nemzetközi szövetség elnöke, ahogyan az várható volt. A világ legnagyobb sportszövetsége úgy működik, mint egy morális gödörben lévő monarchia – Blatter miatt. Ennek következtében hiányzik a bizalom a világ futballbázisából.”

Csehország:

Hospodarske Noviny: “A 17 dicső ember ellenszavazata olyan hullámot indíthat el, amely előbb, vagy utóbb a Blatter által irányított és tökéletesített rendszer összeomlásához vezethet. Németország mellett a nagy szponzorok, mint az adidas, a Visa vagy az Emirates is a svájci elnök ellenzőit támogatja. Ezek a világhírű cégek nem lesznek hajlandóak égbekiáltóan szégyenteljes történetekkel összehozni a saját nevüket. Az idő lejár: újabb négy évet Blatter elnöksége alatt – még ha ez az utolsó is – már nem engedhet meg magának a futballvilág.”

Franciaország:

Le Parisien: “FIFA-elnökválasztás: Blatter, a terveknek megfelelően!”

Le Figaro: “Az ártalmas események közepette újraválasztották FIFA-elnöknek Blattert.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik