Foci

A fiatalok megverték Kínát Toulonban

A touloni U21-es nemzetközi labdarúgótorna első fordulójában a magyar válogatott megérdemelt győzelmet aratott Kína felett.

Hosszú idő, pontosan 25 év után szerepel a magyar utánpótlás válogatott a touloni tornán, amelyet nem hivatalos U21-es kisvilágbajnokságnak is neveznek. Ez már a 39. kiírás, 1978-ban megnyerte a magyar csapat és 1975-ben is döntőt játszottunk, akkor Nyilasi Tibor lett a torna legjobb játékosa.

A mieink a Gulácsi Péter – Szokol Zsolt, Fiola Attila, Kádár Tamás, Katona Máté – Kiss Máté, Simon Ádám – Gosztonyi András, Balogh Balázs, Simon Krisztián – Futács Márkó összeállításban kezdték az első mérkőzést, Kína ellen. A torna sajátossága, hogy 40 perces félidőket játszanak a felek. A szövetségi edző, Róth Antal gyomorbántalmai miatt nem a stadionban, hanem a kórházban töltötte ezt a nyolcvan percet.

A mieink fölényben játszottak az első játékrész nagy részében, Simon Krisztián többször is elfutott a bal oldalon, Futács Márkó pedig próbálta megtartani a labdát a fürge kínai védők között. A legjobb formában lévő fiatal, Gosztonyi András a 17. percben szépen adott középre, de Simon lemaradt a labdáról.

A 22. percben Futács Márkó lőtt kapura, de célt tévesztett a löket. A 28. percben majdnem vezetést szerzett a kínai csapat, egy szöglet után a kapufára csattant a fejes. A félidő végét megnyomta a magyar együttes, Simon Krisztián és Gosztonyi volt ismét aktív, de a kínai nagyfal jól zárt a védelemben.

Remekül kezdődött a második félidő, hiszen Katona Máté góljával a 42. percben megszereztük a vezetést. Futácstól indult a támadás, Gosztonyi pedig remekül ívelt középre, Katona érkezett és a kapuba fejelt (1-0).

Nem sokkal később már kettő volt a mieink előnye, mert egy remek támadás végén Futács kilőtte az ázsiaiak kapuját (2-0). A magyarok sokkal jobban játszottak a második 40 percben, a csereként beálló Bódi és Balajti is jól kavargatott az ellenfél 16-osának környékén.

Eppel Márton volt a harmadik csere, és a 81. percben, egy kapushiba után (a kínai védő erős lövéssel adta haza a labdát, amit a hálóőr nem tudott lekezelni) gólt is szerzett az MTK játékosa, amellyel fölényessé tette sikerét a magyar csapat (3-0).

Győzelemmel mutatkoztunk tehát be 25 év után a francia kisvárosban, két nap múlva jöhet a mexikói, majd újabb két nap után a francia válogatott.

Eredmény – Toulon, U21-es torna:
Magyarország – Kína 3-0 (0-0)
gólok: Katona (42.), Futács (54.), Eppel (81.)
A másik mérkőzésen:
Franciaország – Mexikó 4-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik