Foci

Messi Hidegkutit idézte – a BL-döntő után

Leborul a világsajtó a Barcelona és szupersztárja előtt. Sajtóvisszhang a Bajnokok Ligája döntőjét követően.

Ahogyan arról élő közvetítésünkben is beszámoltunk, a Barcelona 3-1-re verte a Manchester United együttesét a Bajnokok Ligája döntőjében. A nemzetközi sajtó ódákat zeng – jogosan – a katalánokról.

A legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun kapitulál a Barça nagysága előtt. „Ők a legjobbak” – hirdeti a főcím, leszögezve az alcímben: „Messi és társai összetörik a United euroálmát”. Sir Alex Fergusont idézi a lap: „Nem szégyen kikapni a legjobbtól. A Barça minden idők legjobbja, mindenesetre sokkal jobb, mint a United.”

Javier Mascherano, a Barcelona argentin védője korábbi csapata, a Liverpool szurkolóinak dedikálta a győzelmet: „Tudom, hogy a Kop szomorú volt, amikor tavaly nyáron átszerződtem Barcelonába. Nos, ezt a győzelmet kárpótlásnak szánom, tudom, mennyire boldogok most, hogy kikapott a United!”

Ez volt a Manchester United első veresége ebben a BL-sorozatban, míg Leo Messi most rúgott először gólt angol földön. Pep Guardiola, a katalánok mestere először Lionel Messit, a meccs emberét magasztalta: „Lionel a legjobb labdarúgó, akit életemben láttam, valószínűleg minden idők legjobbja. Ma este ő jelentette a különbséget a két csapat között.” Majd filozófiai fejtegetésbe bocsátkozott: „Ha győzöl, lányok borulnak a lábad elé. De mindez egy pillanat alatt megváltozhat. Hogy maradok-e a Barça élén? Csak annyit mondhatok, hogy egy év még hátra van a szerződésemből, és azt ki is akarom tölteni. De ha önmagamba nézek, be kell vallanom, nem egyszerű feladat ezeket a srácokat edzeni. Örömet okoz, ugyanakkor meg is viseli az embert.”

Mint ismert, Guardiolát – minden idők legfiatalabb olyan edzőjét, aki kétszer is elnyerte a BL-t – a MU nagy vetélytársa, a Chelsea csábítja. „Hogy mi lennénk a legjobbak? Nem tudom… Sohasem láttam játszani Johan Cruyff Ajaxát, Alfredo Di Stéfano Real Madridját vagy Pelé Santosát. De ha tíz-tizenöt év múlva a szurkolók még emlékezni fognak ránk, már elégedett leszek” – mondta szerényen a katalán tréner.

A találkozó összefoglalója:

A The Guardian leszögezi: „A művészet és a képzelőerő diadala”. A cikkíró, Richard Williams nekünk, magyaroknak kedves párhuzamot fedez fel két, a Wembley-ben – igaz, nem ugyanabban a stadionban – játszott emlékezetes meccs között: „Messié a leghatékonyabb teljesítmény volt egy hátravont középcsatártól Hidegkuti Nándor 58 évvel ezelőtti mesterhármasa óta, aki egy őszi délutánon 6-3-as győzelemre vezette a Mágikus Magyarokat az Évszázad mérkőzésén.”

A Daily Mail lényegre törő értékelése: „Simply the best”. A barcelonai Sport, a klub házi újságjaként aposztrofált sportnapilap így nyit: „Tartoztak ezzel nekünk, és nem is okoztak csalódást!”

A katalán lap kiemeli, hogy Carles Puyol csapatkapitány előzékenyen átengedte a karszalagot – és a kupa felemelésének örömét – a májrákműtétjéből éppen, hogy felépült Eric Abidalnak. Az újság nem fukarkodik az osztályzatokkal: minden barcelonainak 9-est ad, kivéve Messit, Iniestát és Xavit – őket a maximális 10-essel jutalmazza. Fergusont is idézi a lap: „Így még soha, senki sem vert meg minket.”

A másik helyi sportlap, az El Mundo Deportivo Guardiolát idézi: „Sokkal jobban játszottunk, mint két éve, Rómában” – utalva a 2009-es BL-döntőre, amikor ugyancsak a Manchester Unitedet verte a Barcelona, 2-0-ra.

A madridi Marca – a katalánok legfőbb kritikusa – sem talál most kivetnivalót a csapat teljesítményében. „ÁlomBarca” – harsogja a lap főcíme. Az újság rámutat, hogy Wayne Rooney egyenlítő gólját Ryan Giggs leshelyzete előzte meg. A Marca honlapján szavazást rendeztek arról, hogy vajon a Barca-e a legjobb futballcsapat a történelemben. 23 247 voks leadása után az az eredmény született, hogy igen! A szavazók 89,2 százaléka vélekedett így.

Az AS, másik nagy madridi sportújság is hasonló szellemben indít: „Superbarca”. Egy meghökkentő statisztikai adat a meccsről: Xavi 148 alkalommal ért a labdához, és ebből a 148-ból mindössze 7 alkalommal adta rossz helyre! De a „tridente”, a csodálatos trió másik két tagja is hasonló statisztikát produkált: Iniesta 107 jó és 9 rossz labdaérintéssel vétette észre magát, Messinél ugyanez az arány 92:8. Ennél pontosabb futball elképzelhetetlen. Összességében a Barcelona játékosai 726 jó passzt adtak 86 rosszal szemben, ugyanez a mutató az angoloknál 313:90. A játékidő 66 százalékában a katalánoknál volt a labda!

A Dob Balón rámutat: a kör bezárult. A Barcelona 1992-ben, Londonban szerezte első BL-címét, után 2006-ban, Párizsban, 2009-ben, Rómában, majd most ismét Londonban, csak már az új Wembley-ben ért a csúcsra a katalán alakulat.

És most a külföld. A L’Equipe így köszönti az olvasót: „Isten hozta a Barca bolygóján!” A La Gazzetta dello Sport is Messi fotójával nyit: „Barca-show: bajnokok!” Az olasz lap is megszavaztatja olvasóit, és a 6561 voks összesítése után az jött ki, hogy 66,3 százalék minden idők legjobbjának tartja ezt a Barcelonát.

A Kicker – egyebek közt – azt hangsúlyozza, hogy Messi szezonbeli tizenkettedik BL-góljával beállította Ruud van Nistelrooy abszolút BL-gólcsúcsát, amit a 2002-2003-as idényben állított fel, még a Manchester United játékosaként. Messi sorozatban harmadszor lett a BL legeredményesebb játékosa. A Bild sem fukarkodik: „Barca – ez őrület!”

Valóban az…

Bajnokok Ligája, döntő:
Wembley stadion, 90 000 néző, Vezette: Kassai Viktor (Erős, Ring – asszisztensek, Vad II I. – negyedik játékvezető: Fábián, Bognár T. – magyarok)
Barcelona – Manchester United 3-1 (1-1)
FC Barcelona: Victor Valdes – Daniel Alves (Carles Puyol, 88.), Gerard Pique, Javier Mascherano, Eric Abidal – Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta – Pedro (Ibrahim Afellay, 91.), Lionel Messi, David Villa (Seydou Keita, 86.). Vezetőedző: Pep Guardiola
Manchester United: Edwin van der Sar – Fabio (Nani, 69.), Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra – Antonio Valencia, Michael Carrick (Paul Scholes, 77.), Ryan Giggs, Park Dzsi Szung – Wayne Rooney, Javier Hernandez. Menedzser: Sir Alex Ferguson
Gólszerző: Pedro (27.), Messi (54.), Villa (69.), illetve Rooney (34.)
Sárga lap: Alves (60.), Valdes (85.), illetve Carrick (61.), Valencia (80.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik