Foci

Visszavág-e a United a Barcának?

A Manchester United és a Barcelona szombaton este mérkőzik meg egymással a Bajnokok Ligája 2010-11-es kiírásának döntőjében. A győztes 126 millió euróval gazdagodik.

Eljött a várva-várt nap, 20 óra 45 perckor útjára indul a labda az angol Wembley Stadionban és eldől, hogy a Manchester United vissza tud-e vágni a Barcelonának a két évvel ezelőtti vereségért, vagy ezúttal is Pep Guardiola fiai emelhetik magasba a Bajnokok Ligája serlegét. A győztes ráadásul 53 millió euróval többet kasszíroz ellenfelénél.

Az angol és a katalán sztárklub is egyenes ágon jutott be a BL-csoportküzdelmeibe, a Vörös Ördögök éppen lecsúsztak tavaly a bajnoki címről, a gránátvörös-kékek ugyanakkor spanyol pontrekordot döntve húzták be a La Liga küzdelmeit (idén mindketten nyerni tudtak hazájukban). A legrangosabb európai kupasorozat főtábláján aztán a szigetországiak a C, a spanyolok a D jelű négyesbe kerültek.

Sir Alex Ferguson csapata rendkívül magabiztosan végzett csoportja élén, a Vörös Ördögök a hat mérkőzés alatt négyszer nyertek és kétszer ikszeltek, valamint mindössze egyetlen gólt kaptak. A legjobb 16-ban aztán a Didier Deschamps irányította Olympique Marseille az első mérkőzésen kemény diónak bizonyult, de a visszavágón nem volt kérdés, hogy Rooneyék mennek tovább. Ezt követően a Chelsea és a Schalke ellen is idegenben kezdett a United, ám ez nem zavarta a csapatot, mindkétszer a rivális pályáján sikerült lépéselőnybe kerülni.

A Barcelona döntőbeli ellenfeléhez hasonlóan 14 ponttal, veretlenül zárta kvartettje küzdelmeit, 14 rúgott gól mellé pedig csak hármat kapott Katalónia büszkesége. Az Arsenal elleni nyolcaddöntőben úgy tűnt, megütheti a bokáját az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb klubja, ám a londoni 2-1-es vereséget Messi duplájának is köszönhetően hazai pályán sikerült feledtetni. A Shakthar Donyeck elleni negyeddöntő bemelegítésnek felelt meg a Real Madrid elleni elődöntő előtt, a továbbjutás pedig igazából már az odavágón eldőlt – 2-0-ra nyert a Barca a fővárosban.

Edzői nyilatkozatok
Pep Guardiola: „Nyerni akarunk, mint ahogy a United is. Az a gondolat, hogy a jövőben az emberek rólunk beszéljenek felemelő. Ha azt mondják, jó volt minket látni, akkor nagyon boldogok leszünk, de ha azt mondják, mi voltunk a legjobbak, az nem fedi majd a valóságot. Egész évben úgy játszottunk, hogy az embereket szórakoztatta a játékunk és szerintem ezen nem változtat, hogy nyerünk vagy vesztünk szombaton. Egy történelmi csapat ellen lépünk pályára majd és megtiszteltetés lesz Sir Alex Ferguson mellett ülni. Ha ugyanazzal az intenzitással játszunk, mint két évvel ezelőtt, akkor az most kevés lesz a Manchester ellen.”
Sir Alex Ferguson: „Nagyon csalódottak voltunk, hogy két évvel ezelőtt kikaptunk, ugyanakkor ezzel most nem törődünk. Akkor elkövettünk egy-két hibát, ezt most nem engedhetjük meg magunknak. Ez lehet az évtized fináléja két nagymúltú csapat között, akik Európa meghatározó együttesei voltak az elmúlt években. Sok gólra, hatalmas izgalmakra számítok. Az ehhez szükséges környezet adva lesz, remélem a magunk javára tudjuk majd fordítani.”

A két szupercsapat korábban 11-szer találkozott egymással, az örökmérleg pedig abszolút kiegyenlített: három-három győzelem mellett négy döntetlen a mérleg. Fináléban kétszer futott össze a két gárda, 1991-ben a United zsebelte be a Kupagyőztesek Európa-kupáját, két éve pedig a Barcelona vitte haza a BL-serleget. A ’91-es mérkőzés kapcsán mindenképp illik megjegyezni, hogy Sir Alex Európában ekkor vezette győzelemre először csapatát, a rivális kapuját pedig Carlos Busquets, a Barca mostani védőjének apja őrizte.

Korábban 15 angol-spanyol döntőre került sor az UEFA égisze alatt, 8-szor ibériai együttes örülhetett a végén. A legfrissebb az Atlético Madrid és a Fulham Európa Liga-fináléja tavalyról, akkor a Matracosok hosszabbításban verték 2-1-re Gera Zoltánékat.

Mind a két együttes negyedik európai kupájára hajt, ezzel pedig elérné a Bayern München és az Ajax szintjét. Ennél többször csak a Liverpool (ötször), a Milan (hétszer) és a Real Madrid (kilencszer) örülhetett a nemzetközi porondon. Sir Alex Ferguson Bob Paisleyt, a Liverpool legendás menedzserét foghatja be legtöbb nemzetközi kupagyőzelem kategóriájában.

Bajnokok Ligáját/BEK-et nyert klubok:
9-szeres győztes: Real Madrid (spanyol)
7-szeres győztes: AC Milan (olasz)
5-szörös győztes: Liverpool (angol)
4-szeres győztes: Bayern München (német), Ajax (holland)
3-szoros győztes: Barcelona (spanyol), Internazionale (olasz), Manchester United (angol)
2-szeres győztes: Benfica (portugál), Juventus (olasz), Nottingham Forest (angol), Porto (portugál)
1-szeres győztes: Celtic (skót), Hamburg (német), Steaua Bukarest (román), Marseille (francia), Feyenoord (holland), Aston Villa (angol), PSV Eindhoven (holland), Red Star (szerb), Borussia Dortmund (német)

Pep Guardiola is érdekes figura, a fiatal szakember mindössze a hatodik ember, aki játékosként és edzőként is európai kupát tudott nyerni, erre korábban csak Miguel Munoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti és Frank Rijkaard volt képes. A spanyol tréner mindössze hétéves volt, amikor Sir Alex először elkezdett vitézkedni az Aberdeen együttesével a nemzetközi porondon (1978-79-es szezon).

A játékosok kapcsán is vannak említésre méltó dolgok, Gerard Piqué például 2004-ben a Unitedbe igazolt, miután hét évet lehúzott a katalánok akadémiáján. 23-szor ölthette magára a vörösök mezét, két gólt szerzett, majd 2008-ban tért vissza nevelőklubjához. Csapattársa, Lionel Messi egészen a 2009-es BL-döntőig nem szerzett gólt angol csapatok ellen az elsőszámú kupasorozatban – az átok megtörése elég emlékezetesre sikerült.

A túloldalon Ryan Giggs ér meg egy misét, a veterán walesi az utolsó mohikán, aki megmaradt az 1999-ben hősies győzelmet arató csapatbólPaul Scholes is a keret tagja volt, ő ugyanakkor nem léphetett pályára a Bayern München elleni fináléban eltiltás miatt. Az utolsó profi mérkőzésére készülő Edwin van der Sar 1995-ben az Ajaxszal ért révbe (majd a MU-val 2008-ban is), amennyiben szombat este is örülhet, úgy 16 év különbséggel tud BL-t nyerni. Paolo Maldini a csúcstartó ilyen tekintetben, a hétszer is az Öreg Kontinens csúcsára érő olasz ikon első, 1989-es sikere után tagja volt a 2007-ben győztes lombard gárdának is – a kettő között pedig másik háromszor emelhette magasba a trófeát.

A találkozónak a londoni Wembley Stadion ad otthont, melynek régi verziójában öt európai kupadöntőt rendeztek. Érdekesség, hogy 1968-ban a Manchester United, 1992-ben pedig a Barcelona is nyerni tudott a szentélyben. Az új kiadásban az angol gárda kilencszer játszott, ötször büntetőkig fajultak a dolgok. Ha már tizenegyesek, a Barcelona hat büntetőpárbajából az UEFA sorozataiban mindössze egyet bukott el, még 1986-ban a Steaua Bukarest ellen. A Manchesternek háromból egyszer örülhetett a pontrúgások végén, 2008-ban a Chelsea elleni BL-döntőben.

A magyar, kiváltképp a székesfehérvári szurkolók különösen jól emlékezhetnek az egyik United-zakóra, 1984-85-ben az UEFA-kupa negyeddöntőjében ugyanis a Videoton bizonyult jobbnak a tizenegyesrúgások során.

Eddig amúgy 11-szer fordult elő, hogy egy együttes saját hazájában döntőzött, ebből hétszer a “hazai” csapat nyert, csak a Borussia Dortmund, Stade de Reims, AS Roma és a Barcelona maradt hoppon.

Végezetül essék szó a találkozó játékvezetőjéről, aki nem más, mint a magyar Kassai Viktor. Honfitársunk rögvest rekordot dönt, ő lesz a legfiatalabb sípmester (még csak 35 esztendős), aki BL-finálét dirigál. Érdekesség, hogy a korábbi csúcsot az UEFA játékvezetői bizottságának mostani nagyura, Pierluigi Collina tartotta – ő 39 éves volt 1999-ben. Kassai egyébként sorra kapja az elismeréseket, ő fújta a sípot a pekingi olimpia döntőjében, de a tavalyi dél-afrikai világbajnokságon is jutott neki négy mérkőzés, többek közt a Spanyolország – Németország elődöntő.

A magyar játékvezetőt azóta már megtalálta a nemzetközi média, ám a Daily Mail kevésbé barátságos hangvételű cikke mellett jobbára a magyar játékvezető tapasztaltságát emelik ki a sajtóorgánumok. Howard Webb, a világbajnokság döntőjét vezető kolléga szerint az UEFA nagyon jó döntést hozott Kassai megbízásával.

Korábban Puhl Sándort érte a megtiszteltetés, hogy Bajnokok Ligája döntőjében volt játékvezető.

Barcelona – Manchester United
London, Wembley Stadion, 20.45, Vezeti: Kassai Viktor (magyar)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik