Foci

A szezon legjobbjai – Premier League

Az idény végével a Sport24 összeállította az angol bajnokság 2010-2011-es kiírásának álomcsapatát.

Mindössze az utolsó előtti fordulóban dőlt el végérvényesen a bajnoki cím sorsa a Premier League 2010-2011-es idényében: a Manchester United a Blackburn otthonában elért döntetlennel harcolta ki az elsőséget, amely a klub történetében a 19. volt, így a Vörös Ördögök megelőzték a Liverpoolt az örökranglistán.

A Chelsea a gyengébbnek mondható kezdés ellenére a végére alaposan felzárkózott, és arra is volt esélyük, hogy Sir Alex Ferguson alakulatát letaszítsák az első helyről. Ellenkező utat járt be az Arsenal: az Ágyúsokat a végén még a Manchester City is megelőzte, így Arséne Wenger tanítványai BL-selejtezőre kényszerülnek.

Az Európa Ligában indulhat az ötödik Tottenham, az FA-Kupa-döntős Stoke City, a Ligakupa-győztes Birmingham, valamint a Fair Play-tabella élén végző Fulham is. Kiesett a Birmingham, a Blackpool és a West Ham United.

A Sport24 a bajnokság zárultával összeállította a szezon legjobb tizenegyét, objektív és szubjektív szempontokat is figyelembe véve.

KAPUS

Joe Hart – A Manchester City angol válogatott 24 éves játékosának kapuja a 38 forduló során 18-szor érintetlen maradt, ami a legjobb arány a Premier League hálóőrei között. A City csupán 33 gólt kapott a szezon során, ami a Chelsea-vel holtversenyben a legjobb mutató.

VÉDŐK

Branislav Ivanovic – A jobb oldali védő posztján nehéz a választás, itt több csapat is problémákkal küszködik. Választásunk a Chelsea bekkjére esett, aki stabil teljesítményt nyújtott a „kékeknél”, így a kezdeti nehézségek után most már fontos láncszemnek számít a londoni csapatban.

Nemanja Vidic – Kősziklaként állta a rohamokat a MU szerb középhátvédje, nagy szerepet játszva abban, hogy csapata – a szezon jelentős részében Rio Ferdinandot nélkülözve – csak 37 gólt kapott, és bajnok lett. Vidic – akit a szezon elején csapatkapitánynak neveztek ki – gólt is szerzett a Chelsea elleni sorsdöntő találkozón.

Vincent Kompany – A 2008-ban a Hamburgtól érkező belga védő rendkívül megbízható pontja volt a sztárokkal teletűzdelt Manchester Citynek, olyannyira, hogy csapata szurkolói a szezon legjobbjának választották.

Leighton Baines – Hiába található meg a mezőnyben Ashley Cole és Patrice Evra, választásunk az Everton balhátvédjére esett, aki védekezésben és támadásban is kiváló teljesítményt nyújtott. Baines minden percet a pályán töltött csapata mérkőzésein, ráadásul 11 gólpasszt is sikerült kiosztania.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Nani – Bár a Cristiano Ronaldo által képviselt szintre még nem tudott felemelkedni a Manchester Unitedben, sokat elmond a tudásáról, hogy 18 asszisztjával a gólpasszlista élén végzett. Szíve szerint néha talán többet trükközne a pályán, de a Sir Alex Ferguson által megkövetelt taktikai fegyelemhez is alkalmazkodni tudott.

Scott Parker – Nem rajta múlt, hogy a West Ham United kiesett az első osztályból. Igazi vezére volt csapatának, a szigetországi szakírók a Premiership legjobbjának választották.

Samir Nasri – Az Arsenal francia támadó középpályása számára áttörést jelentett az idei szezon, főleg az idény első felében volt elemében. A bajnokságban összesen 10 gólig jutott.

Gareth Bale – Bal szélre nehéz lenne nála megfelelőbb játékost találni, a Tottenham szélvészgyors walesi futballistája már a legnagyobb klubok érdeklődését is felkeltette. Az angol profi labdarúgók szövetsége (PFA) őt választotta a szezon legjobbjának, az idényt azonban bokaszalag-szakadással zárta.

TÁMADÓK

Carlos Tévez– A Manchester City argentin támadója 20 gólt szerzett a szezon során, ezzel Dimitar Berbatovval együtt a góllövőlista élén végzett. Nagy szerepe volt abban, hogy csapata selejtező nélkül megy a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ennek ellenére sorsa bizonytalan, nyáron elképzelhető az eligazolása.

Javier Hernández – 2010-ben a mexikói Guadalajara csapatától igazolt a Manchester Unitedbe, majd első angliai szezonjában a bajnokságban 13, összesen pedig 20 gólig jutott, amivel rögtön elismerést vívott ki magának.

MENEDZSER

Sir Alex Ferguson – A szezon előtt inkább a a címvédő Chelsea-t tartották esélyesebbnek a bajnoki cím megszerzésére, végül mégis Sir Alex Ferguson alakulata hódította el az első helyet. A skót mester irányításával a MU mindössze négy vereséggel zárta a bajnokságot, ráadásul a Bajnokok Ligájában is döntőbe jutottak.

A SZEZON FELFEDEZETTJE

Jack Wilshere – Az Arsenal 19 éves angol középpályása 35 bajnokin szerepelt az idény során, a válogatottban a Magyarország elleni találkozón debütált. Az angol profi labdarúgók szövetsége őt választotta az év legjobb fiatal labdarúgójának.

A legemlékezetesebb pillanat

A 36. forduló előtt három pont volt a listavezető Manchester United előnye a Chelsea-vel szemben, így a két csapat összecsapása a bajnoki cím szempontjából is létfontosságú volt. Szenzációsan kezdett az United, Hernández góljával már az 1. percben megszerezték a vezetést, majd a félidő közepénél Vidic duplázta meg a hazai előnyt. A londoniak ugyan még szépítettek, de a Vörös Ördögök begyűjtötték a három pontot, ezzel pedig gyakorlatilag a bajnoki cím sorsát is eldöntötték.

Magyar szemmel

Gera Zoltán (Fulham) a szezon egyik vesztesének tekinthető idegenlégiósaink között. Mark Hughes legtöbbször csak csereként számított rá (ha egyáltalán pályára küldte), a magyar középpályás mindössze egy gólt szerzett a bajnokságban. Gera a nyáron biztosan távozik a Fulhamtől.

A kapus Bogdán Ádám (Bolton Wanderers) négy bajnokin is pályára léphetett csapata színeiben, és meggyőző teljesítményt nyújtott. Nem véletlen, hogy klubja meghosszabbította szerződését.

Kádár Tamás (Newcastle) nem kapott szerepet első osztályú bajnokin. Januárban kölcsönadták a Huddersfield Town együttesének, de egy sérülés miatt itt sem sokat játszott.

Érdemes megemlíteni, hogy Buzsáky Ákos fontos szerepet játszott a Championshipben szereplő Queens Park Rangers feljutásában az angol bajnokság élvonalába. Idegenlégiósainkról ide kattintva olvashat többet!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik