Foci

300 millióba kerülne a Puskás Stadion kibővítése

Ha a Puskás Ferenc Stadion középső karéja újra megnyitható lenne a nézők számára, az aréna befogadóképessége 42 500 főre emelkedhetne.

A kibővítéshez szükséges statikai munkálatok 300 millió forintba kerülnének – jelentette be Vígh László, a sportingatlanok hasznosításáért felelős kormánybiztos az Országgyűlés sport és turizmus bizottságának kihelyezett szerdai ülésén, a Hotel FTC-ben. Varga László MSZP-s képviselő javasolta: a kormány biztosítsa a szükséges 300 millió forintot a renováláshoz, amelynek eredményeként a magyar labdarúgó-válogatott szeptember 2-án már nagyobb befogadóképességű stadionban fogadhatná a svéd nemzeti együttest sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőjén.

Hadházy Sándor fideszes politikus emlékeztetett arra, korántsem biztos, hogy a statikai vizsgálatok elvégzésére, a különféle hatósági engedélyek beszerzésére és a lelátó kijavítására elegendő a mérkőzésig hátralévő három és fél hónap. A bizottság ezért egyelőre nem szavazott Varga képviselő határozati javaslatáról.

Vígh László kormánybiztos türelmet kért, s azt ígérte, egy héten belül tájékoztatja a bizottságot arról, hogy a határidőig egyáltalán megvalósítható-e a középtribün renoválása. A legutóbbi hazai válogatott mérkőzésre, a hollandok elleni márciusi találkozóra 25 ezer jegyet hoztak forgalomba, s a nézők kizárólag a lelátó alsó részén foglalhattak helyet.

A Puskás Stadion kapcsán ismét szóba került egy nemzeti labdarúgó-aréna felépítése, amit Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a bizottság főtanácsadója is erősen szorgalmazott. Máthé János, a Sportért Felelős Államtitkárság illetékes főosztályvezetője elmondta: a Puskás Stadionról készített hatástanulmányokat rendszerezett formában már az év elején átadták a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM), s jelenleg ez utóbbi foglalkozik a projekttel, amelynek előzetes költségeire 500 millió forintot el is különítettek a minisztérium idei költségvetésében. Máthé hozzátette: tudomása szerint a közelmúltban a Magyar Labdarúgó Szövetség is készíttetett egy újabb hatástanulmányt, így most az NFM feladata, hogy amint aktuális, összehívja a projektben érdekelt feleket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik