Foci

Foci 2010-11: a legjobb itthoni légiósok

A Sport24 újabb rangsor felállításával folytatja a Monicomp Liga ez évi értékelését. Ezúttal az NB I-ben szereplő légiósokon a sor.

Minden NB I-es klubtulajdonos (de legalábbis drukker) álma, hogy kedvenc csapata magyar tehetségekkel és játékosokkal tele vágjon neki a bajnokságnak. Ez többeknek nem sikerül, hisz a magyar éljátékosok megfizethetetlenek, mások viszont szisztematikusan légiósokra építkeznek.

Hogy ez jó-e vagy sem, mindenki eldöntheti, mindenesetre sokszor lesajnált bajnokságunkban idén is akadtak olyan focisták, akik bár nem beszélik anyanyelven a magyart, okoztak kellemes perceket a lelátón és a képernyő előtt ülők számára.

Andre Alves Dos Santos
Videoton FC – bajnok, 24 góllal gólkirály

Vitathatatlan, hogy a gólkirály az év legjobb légiósa listánkon, és nem pusztán 24 szerzett gólja miatt. Ha valaki a magyar bajnokságból kivívja a nemzetközi csapatok érdeklődését, csettintenünk kell. Alves ráadásul úgy szerepelt parádésan ebben a szezonban, hogy már az előző évad végén is távozását jósolták. Hogy marad-e jövőre is, nem tudni, mindenesetre legutóbb a Real Betis érdeklődéséről lehetett hallani – na meg arról, hogy Alves szívesen játszana a magyar válogatottban.

Andre Schembri
Ferencváros – bronzérmes, 16 góllal a 2. legjobb góllövő

Nem leányálom a Fradiban légiósként játszani, hiszen a magyar focisták is kapnak hideget, meleget, ha éppen nem megy nekik. Máltaiként érvényesülni még nehezebb lehetett, de Andre Schembrinek sikerült. A góllövőlistán ezüstérmes lett a csatár, aki bár elmaradt járandóságai miatt olykor felemelte szavát, akár maradhat is az Üllői úton. 16 góllal zárt.

Dusan Vasiljevic
Videoton – bajnoki aranyérmes

Amikor még Békéscsabán játszott Dusan Vasiljevic, aligha gondolta, hogy évek múltán a Bajnokok Ligája selejtezője várhat rá. A Viharsarok után megjárta a Kaposvárt és az Újpestet is, mielőtt Mezey György együtteséhez igazolt volna. A Vidi stabil kezdőjátékosa és irányítója volt a szerb játékos, igaz, Polonkai Attilával versenyeztek a karmesteri poszt betöltéséért.

Francis Litsingi
Kecskemét – Magyar Kupa-győztes

A kupagyőztes Kecskemét tele van légióssal, a többi közt egy afrikai különítmény színesíti Tomislav Sivic csapatát. Azért választottuk Francis Litsingit, és nem a kupadöntőben három gólt szerző Foxit rangsorunkba, mert Litsingi több mérkőzésen nyújtott kiemelkedőt, ellentétben a közép-afrikai középpályással.

A kongói játékos, aki hazája válogatottjában is szerepel(t) felkeltette más csapatok érdeklődését is, Vincze Ottó (az ETO játékosmegfigyelője) például a Harmadik Félidő című magazinban egy alkalommal sejtelmes mosollyal reagált a műsorvezető kérdésére, miszerint a Győr kecskeméti kiszemelttel is bír-e.

Milan Peric
Kaposvár – nyolcgólos, 7. helyezett

Sisa Tibor csapata csak azért nem lett a szezon meglepetéscsapata, mert a bajnokság végére érthetetlenül visszaesett (még a Szolnoktól is kikapott hazai pályán), és mert volt egy Paks nevű együttes, amely általános megrökönyödésre légiósok nélkül végzett a tabella második helyén.

A fiatal magyar focistákat is foglalkoztató Rákócziból Pericet kell kiemelnünk, aki nemcsak góljaival tűnt ki a végül hetedik helyen végző együttesből, hanem rutinos (fej)játékával is.

Rati Aleksidze
Győr – 9 gólos, 9. helyezett

A legtöbben már elfelejtettük, hogy a Győr, bár nem jutott fel az Európa Liga főtáblájára, bravúrokat azért végrehajtott, hiszen a jóval magasabban jegyzett focinemzetek indulói közül kettőt is kiejtett (Nitra, Montpellier). Rati Aleksidze annak a sikersorozatnak tevékeny részese volt, és később is erőssége volt a gyengécske Győrnek.

A Chelsea egykori játékosa azon kevés zsoldosok egyike, akit megszeretett a győri közönség. Nem lennénk ugyanakkor meglepve, ha a következő szezonban már nem az ETO Parkban játszana. 9 góllal zárt.

Marko Andjic
Videoton – bajnoki aranyérmes

Sajnálhatjuk, hogy a Videoton balszélsője nem magyar állampolgár. Ezen a poszton ugyanis nagy hiányossággal küzd a magyar válogatott, Laczkó Zsolt egyáltalán nem tűnik jó megoldásnak erre a feladatra. Érdekesség, hogy a Lázár-Lipták-Vaskó-Andjic hátvédsort tartják a bajnok leggyengébb csapatrészének, ehhez képest mindhárom magyar válogatott, a negyedik láncszemet meg mi tennénk be a nemzeti csapatba.

Andjic távozására is nagy az esély. Kérdés persze, hogy a csapat új légiósa, a leendő vezetőedző, Paulo Sousa mit tervez a keret kialakításakor.

Djordje Kamber
Zalaegerszeg – hétgólos, bajnoki 4. helyezett

Mindenképpen meg kell említeni a ZTE középpályását, hiszen – a szezon hajrájában bemutatott hajmeresztő védelmi hibák ellenére – jól állt a lábán, nem mellékesen csapata egyik legtermékenyebb tagja volt a maga hét góljával.

Ha a zalaiak együtt maradnak – márpedig Csank János további három évre meghosszabbította szerződését Nagy Ferenc ügyvezető igazgatóval -, merészebb terveket is szövögethetnek a következő szezonra.

Cristian Ebala
Kecskemét – Magyar Kupa-győztes

Azért került be a TOP 10 légiós közé értékelésünkbe, mert a szezon második felében mesteri játékkal rukkolt elő. A kameruni középpályás amolyan belső szűrőként szerepelt a pálya közepén, és a Sivic által favorizált rövidpasszos háromszögezés oszlopos tagjaként a támadásvezetés kiindulópontja volt többször is. Már Urbányi István is Bundesliga-kompatibilis játékosnak titulálta, és bár ezt némi túlzásnak tekintjük, nem lennénk meglepve, ha a nyártól már nem olvasnánk nevét a KTE-Ereco összeállításában.

Hosszú lábaival nem csak nagy indulósebességre képes, de rendszeresen lopta le az ellenfél játékszert. Labdaszerzésben kiválóan teljesített.

Mario Bozovic
Videoton – bajnoki aranyérmes

Egy kapust is kell választanunk, és bár vívódtunk Sasa Stevanovic (Győr), Justin Haber (FTC) és Ribánszky László (KTE) között, a bajnok hálóőrét választottuk. Hogy miért?

Mert aranyéremhez segítette csapatát, mert a montenegrói válogatott keretének stabil tagja, és mert angol együttesek érdeklődését is felkeltette. Belegondolva, hogy az összes felsorolt Vidi-játékos esetében megemlítettük a külföldre távozás lehetőségét, könnyen lehet, hogy szétszedik a BL-selejtezőre készülő székesfehérvári csapatot.

Akadta kuriózumok és további érdekességek is ebben a szezonban: gondoljunk a debreceni Vukasin Poleksic bundabotrányára, Mijadinoski és Ramos öngóljaira, amellyel a DVSC elvesztette esélyét a dobogóra kerülésre, a gólerős pápai Goran Maric játékára, az első új-zélandi légiós személyére (Brigth – Honvéd).

Egy-egy meccsen villogott a szombathelyi Fodrek, a Honvéd csatára, Danilo, színes bőrű játékost igazolt az MTK (Wolfe), két Delic is szerepelt a Zalaegerszegben, a szezon végére belelendült Adamo Coulibaly (DVSC).

Nagy volt tehát a kavalkád. Talán jövőre letisztulnak a képletek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik