Foci

Porto – Braga 1-0

Radamel Falcao minden idők legfiatalabb európai kupagyőztes edzőjévé tette André Villas-Boast. A Porto nyerte az Európa Ligát.

Összefoglaló: az első félidő nem hozott szép játékot, főleg a mezőnyben küzdöttek a csapatok. Ugyan az első helyzete a Bragának volt, érezhetően a Porto irányított, majd a felvonás végén egy eladott labdát követően a már a finálé előtt is rekorder Falcao szerezte meg a vezetést.

Fordulás után a cseréknek is köszönhetően felpörögtek a piros-fehérek, ennek köszönhetően a meccs is élvezhetőbb lett. Rögvest egalizálhatott volna a szünetben beálló Mossoró, a születésnapos Hilton azonban lábbal védett. Domingos Paciencia legénysége hiába tett meg mindent a továbbiakban, nem tudták bevenni a portói kaput.

A mindent eldöntő gól:


GOAL PORTO 1-0 FALCAO by pklora7

Radamel Falcao EL-idénybeli 17. gólja meghozta a végső győzelmet a Portónak, a klub nyolcadik nemzetközi kupáját zsebelte be. André Villas-Boas 32 évesen és 213 naposan vallhatja magát európai kupagyőztes edzőnek, erre korábban senki sem volt képes.

Eredmény – Európa Liga, döntő
Dublin, Dublin Aréna, 51 700 néző, Vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Porto – Braga 1-0 (1-0)

Porto: Helton – Alvaro Pereira, Otamendi, Rolando, Sapunaru – Joao Moutinho, Fernando, Guarín (Belluschi, 73.) – Varela (Rodriguez, 79.), Falcao, Hulk Vezetőedző: André Villas-Boas

Braga: Artur – Sílvio, Alberto Rodriguez (Kaká, a szünetben), Paulao, Miguel Garcia – Vandinho, Hugo Viana (Mossoró, a szünetben), Custóido – Paulo César, Lima (Meyong, 66.), Alan Vezetőedző: Domingos Paciencia

Gólszerző: Falcao (44.)

Sárga lap: Sapuranu (50.), Helton (90.), Roaldno (93.) illetve Viana (24.), Silvio (30.), Garcia (55.), Mossoró (58.), Kaká (80.)

Piros lap:

94. PERC: a végén még Artur kapus is feljött egy szabadrúgásnál, meg tudta csúsztatni a labdát, nagy helyzet azonban nem lett belőle. A Porto 2002-03 után másodjára nyerte meg a második számú európai kupasorozatot! Köszönjük a figyelmet.

SÁRGA LAP 93’
Rolando, Porto
Időhúzásért.
BEDOBÁS 93’
Meyong, Braga
Ketten is lesen álltak…

90. PERC: három perce van még a Bragának, hogy betaláljon, vagy a Porto a bajnoki cím mellé az Európa Ligát is behúzza.

SÁRGA LAP 90’
Helton, Porto
Mi másért, mint időhúzásért.
SZÖGLET 87’
Alan, Braga
Elég gyenge, pontosabban erős szöglet volt, kikanyarodott a túloldalon.

86. PERC: a csereként beállt Belluschi lövése kerülte el a kaput és trafálta telibe a hálótartó vasat.

83. PERC: nincsenek a topon a sporik, pár szabálytalanság után is néma maradt a síp, míg a vonalak mellett egy-egy leshelyzetnél maradt lent a zászló.

SZABADRÚGÁS 80’
Hulk, Porto
Egy legurított labdát bombázott fölé.
SÁRGA LAP 80’
Kaká, Braga
Reklamálásért.
CSERE 79’
Porto
James Rodriguez áll be Varela helyére.

76. PERC: egy ígéretes Braga-helyzet halt el a születésnapos Hilton kezei közt, pedig egy “vendéggól” nagyot lendítene a meccs amúgy sem lassú tempóján.

CSERE 73’
Porto
A gólpasszos Guarínt Belluschi váltja.

72. PERC: Hulk ívelt középre a világ legtermészetesebb módján, de úgy, ahogyan erre csak kevesen képesek. Közben Sapunaru második srágája ragadt a játékvezető zsebében, a pályán maradhatott a bekk.

70. PERC: ezek most a Braga percei, Paciencia legénysége ugyanakkor nagy gólhelyzetet még nem tudott kidolgozni. Fogy az idő.

SZÖGLET 67’
Hulk, Porto
A nagy számok törvénye alapján az egyik sarokrúgása lassan jó lesz.
SZÖGLET 66’
Mossoró, Braga
Fejjel tisztáztak a védők.
CSERE 66’
Braga
Lima helyett Meyong a pályán.
SÁRGA LAP 58’
Mossoró, Braga
Amióta bejött, azóta az egyik főbb szereplő, most éppen reklamált.

58. PERC: a túloldalon Helton jött ki a kapujából, majd a tizenhatos előterében két Braga-játékost is kicselezett!

SZÖGLET 57’
Hulk, Porto
Kettőt végezhetett el egymás után, Artur vetett véget a mókának.

55. PERC: sokkal harciasabb a Braga, mint az első félidőben, ez jót is tesz a mérkőzésnek, eddig lüktető az iram a második felvonásban.

LES 51’
Mossoró, Braga
Lesen felejtkezett.
SZÖGLET 50’
Mossoró, Braga
A Braga első szöglete nem volt veszélyes.
SÁRGA LAP 49’
Sapunaru, Porto
Az első portói sárga.
SZÖGLET 47’
Hulk, Porto
Ez sem lett túl sikeres, majd lesen maradt a támadó.

46. PERC: ott volt az esély az egyenlítésre! Egy eladott labda után Mossoró lehetett volna a Braga nagy cseréje, de lapos löketét fogta a Porto kapusa.

VÉDÉS 46’
Helton, Porto
Lábbal védett nagyot a portói kapus!
CSERE 46’
Braga
Kaká és Mossoró be, Alberto Rodríguez és Hugo Viana le.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Braga
Indul a második felvonás.

46. PERC: vége az első félidőnek, a Porto az első negyvenöt perc végén szerzett vezetést. A Braga egyelőre eléggé visszafogottan támadott, ez édeskevés lesz még a döntetlen kiharcolásához is.

44. PERC: a félpályánál adta el a Braga a labdát, Guarín csapott le rá, pazarul tekert középre, a kolumbiai támadó pedig remek ívben fejelte át a labdát Artur felett, 1-0! Egy perc lesz a hosszabbítás.

GÓÓÓL 44’
Falcao, Porto
Fejjel szerzett vezetést!

40. PERC: hiába a Porto mezőnyfölénye, a nagy helyzetek nem párosulnak pontos befejezéssel. Artur kapus mondjuk segíthetett volna André Villas-Boas legénységén, miután egy hazagurított labdát Falcaóba bombázott, szerencséjére nem a kapu felé pattant a játékszer.

SZÖGLET 34’
Hulk, Porto
Artur csente le a levegőből a beívelt labdát.

31. PERC: a mezőnyben birkóznak a felek, a legaktívabb eddig Hulk, akit csak szabálytalanul tudtak eddig megállítani. Mindeközben Varela fejelt mellé – ez is valami.

SÁRGA LAP 30’
Silvio, Braga
Egy pirosat úszott meg Hulk felrúgásánál.
SZABADRÚGÁS 28’
Hulk, Porto
Közel 30-ről tűzte rá az izompacsirta.
SÁRGA LAP 24’
Hugo Viana, Braga
Hulkot kaszálta el, először villant a sárga.
SZABADRÚGÁS 18’
Hulk, Porto
Hulk ívelése után Falcao fejelt fölé – lesről.

16. PERC: a meccs eleje eddig a Portóé, ugyan a Braga előtt adódott az nagyobb helyzet, a kék-fehérek diktálják a tempót.

SZABADRÚGÁS 13’
Guarín, Porto
A felívelt, majd visszafejelt labda után egy ollózás zárta a jelenetsort.
SZÖGLET 12’
Hulk, Porto
A Portóé a második sarokrúgás is, ez is veszélytelen.
LES 10’
Hulk, Porto
A szögletet elvégző támadó maradt lesen.
SZÖGLET 10’
Hulk, Porto
A meccs első szögletéből semmi sem lett.

6. PERC: nem kellett sokat várni a válaszra! Hulk húzott meg egy szemtelen cselt Síkvio mellett, majd ballal kapura tekert, de jócskán mellé ment. Más választása nem nagyon volt, középen fogták a többieket.

4. PERC: huhhh, eddig kellett várni az első nagyobb helyzetre! A Braga játékosa, Custódio pörgette fel magának a labdát a leshatáron, majd laposan lőtt, a laszti nem sokkal ment mellé.

2. PERC: egyelőre tapogatózó a játék, felmérik az erőviszonyokat a csapatok.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Porto
Kék-fehérben a Porto, piros-fehérben a Braga.

Bő öt perccel a mérkőzés kezdete előtt egy grandiózus bemutató vezeti fel az összecsapást.

Előzetes: a végéhez érkeztek az Európa Liga 2010-11-es szezonjának küzdelmei, a Porto és a Braga egymás közt dönti el, hogy Portugália mely városában csapnak örömünnepet késő este. A helyszín a Dublin Aréna, a játékvezető pedig a magyar drukkereknek is ismerős Carlos Velasco Carballo lesz.

A spanyol sípmester vezette márciusban, a Puskás Ferenc Stadionban a Magyarország – Spanyolország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést, melyet az oranje nyert meg 4-0-ra. A 30 esztendős Carballo 2008 óta tagja a nemzetközi játékvezetői keretnek. Az oldalvonal mellett Roberto Alonso Fernández és Jesús Calvo Guadamor lenget majd.

A Porto fennállása nyolcadik nemzetközi kupájára hajt, a Braga ugyanakkor az első elismerését zsebelné be.

Erre megy ki a játék:

Kezdő sípszóig ajánljuk a mérkőzés beharangozóját, melyből többek közt az is kiderül, hogy Alant, a Braga portugál középpályását hányszor rúgták fel eddig az Európa Liga küzdelmei során.

Már tudni a kezdő felállásokat is:

Porto: Helton – Alvaro Pereira, Otamendi, Rolando, Sapunaru – Joao Moutinho, Fernando, Guarín – Varela, Falcao, Hulk Vezetőedző: André Villas-Boas

Braga: Artur – Sílvio, Alberto Rodriguez, Paulao, Miguel Garcia – Vandinho, Hugo Viana, Custóido – Paulo César, Lima, Alan Vezetőedző: Domingos Paciencia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik